Nekrolog

Ebba Kathrine Hebsgaard

11.03.1937 – 10.07.2021

 

Tidl. missionær i Nigeria, Ebba Hebsgaard er afgået ved døden 84 år gammel.

Ebba med efternavnet Skjødt rejste som farmaceut til Nigeria i 1963, hvor hun arbejdede på hospitalets apotek i Numan. Men hun og Jens Hebsgaard fik et godt øje til hinanden, og det medførte, at de blev gift i Numan kirke den 25. juli 1964 af pastor (senere biskop) Akila Todi.

Jens var ansat ved missionens boghandel i Jimeta, men ved deres giftermål flyttede de ind i et hus i Numan, så Ebba kunne fortsætte sit arbejde ved hospitalet på deres første tur. Da de efter hjemmeophold var tilbage i Nigeria, fik de bopæl i Jimeta (60 km fra Numan), hvilket medførte, at Ebba ikke kunne varetage sit hidtidige arbejde. Men Ebba virkede, hvor hun var, det kunne hun slet ikke lade være. Så udover at være den, der tog sig af gæster, som der kom ret mange af, da Jimeta lå centralt for missionærer, der skulle frem og tilbage til deres stationer samt officielle gæster, der også kom til byen, var der mange andre ting at tage vare på. Hun lavede alterbrød og altervin til gudstjenesterne, og hun startede læseklasser for analfabeter forskellige steder i byen. Ebba var med til at holde kurser for ledere af poliklinikker, og hun var såmænd også nu og da med Jens på ture ud i kirkens distrikter for at forsyne boghandel filialer og kolportører med bøger. Hun kørte sygetransport med afrikanere, når der var brug for det. Efterhånden fik de også 3 børn, som naturligvis krævede, der blev brugt tid på dem.

De rejste hjem i 1972, men kom tilbage til Jimeta i perioden 1978-1979, hvorefter Ebba blev hjemme. Jens fik straks efter arbejde i nogle få år inden for bogverdenen i Kano i Nordnigeria, men dog også som associeret missionær til Mission Afrika, hvor Ebba kom på besøg derude.

Afrika havde stadig begges store interesse, som de slet ikke kunne slippe, så efter nogle år herhjemme rejste de begge til Tanzania og arbejdede dér i en halv snes år.

Et rigt liv er nu bragt til ende, hvor mange har haft glæde af Ebbas gode omsorg.

Æret være Ebba Hebsgaards minde!

Vagn Ove Høgild