fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Årets ledelsesberetning: Bibelen og lægetasken er stadig vores udgangspunkt

Forandringens vinde blæser (også) over Mission Afrika. Urokkeligt står dog fundamentet for vores indsats: Troen på en nådig Gud, der sender os ud i verden og ind i Danmark med lægetasken i den ene hånd og bibelen i den anden. Hør - og læs om - årets ledelsesberetning fra repræsentantskabsmødet 2019.

Årets ledelsesberetning: Bibelen og lægetasken er stadig vores udgangspunkt

En ny general. Et nyt børne- og ungdomsnetværk. Nye modeller for mission. Nye volontører…

2018 var igen et indholdsrigt år i Mission Afrika. Men noget bestod.

”I ved sikkert, at der i løbet af det sidste år har været uro i nogle af de store missionsorganisationer i Danmark. Nogle har udskiftet deres ledelse, og selvfølgelig er vi i bestyrelsen ikke uopmærksomme på de forandringer, der sker. Vi spørger os selv: ”Hvor skal vi som missionsorganisation gå hen? Hvad er det, der er vigtigt for os? Hvad betyder historien for os – og hvor bringer det os hen i fremtiden?

Sådan lød nogle af de spørgsmål, som formand Anne Mie Skak Johanson præsenterede i ledelsesberetningen på repræsentantskabsmødet 2019.

Ét svar gav formanden selv:

Små 2018-glimt fra partnerne

  • Mali: Seks missionærfamilier har plantet 10 nye menigheder og styrket otte eksisterende kirker. Flere end 1.850 personer er nået med det kristne budskab – blandt andet gennem visninger af Jesus-filmen, der skildrer Jesu liv og budskab. 461 kvinder har deltaget i de kvindelige missionærers arbejde med sæbeproduktion, fremstilling af smykker, syning mv. Disse kvinder har samtidig fået læse- og skriveundervisning.
  • Cameroun: Mission Afrika har betalt skolegebyr for 29 børn gennem projektet “Pearls of the Street”. Vi støtter desuden seks bibelskoler. 140 kvinder i Cameroun har i 2018 modtaget hver fem geder, som efter halvandet år har fået omkring 10 kid hver. Disse geder er en startkapital til at finansiere børnenes skolegang. I byen Mora i Nordcameroun, hvor terrororganisationen Boko Haram hærger, er der oprettet en fredskomité, som består af imamer, præster og byens ledelse.
  • Nigeria: Mission Afrika har støttet 73 evangelister i det muslimsk dominerede Nordnigeria. Desuden har Mission Afrika støttet kirkens missionsleder Habila Andrew Kakaba, så han har kunnet besøge de afsidesliggende områder med vanskeligt terræn.
  • Centralafrika: Mission Afrika har hjulpet med at starte fem skoler i afsidesliggende landsbyer med 766 børn på skolerne. Mission Afrika har støttet med bygninger, inventar, skolematerialer og efteruddannelse af lærerne. På Sundhedscenteret i Bohong, som Mission Afrika også støtter, har medarbejderne rådgivet og behandlet 4.618 personer i 2018. Sundhedscenteret blev i 2018 udvidet med fire sundhedsposter i omkringliggende landsbyer.
  • SAT-7: 22 millioner mennesker ser SAT-7 hver uge – og 4,6 millioner af dem er børn. SAT-7 sender på fire kanaler 24 timer i døgnet fra Marokko i vest til Afghanistan i øst.Stationen sender programmer på både tyrkisk, arabisk og farsi. I efteråret 2019 vender Mission Afrikas SAT-7-missionærer Mette og Claus Swartz Andersen til Danmark efter fem år som udsendte. Mette har været kommunikationschef, og Claus har arbejdet som netværker og fundraiser i Golfstaterne.

”Mission Afrika begyndte som en ”lægemission”, fordi den første missionær var læge. Ord og handling var ligeværdige og uadskillelige sider af evangeliets forkyndelse. Og sådan arbejder vi stadig,” sagde hun.

Altmuligmanden Moussa

At det virkelig forholder sig sådan, blev understreget af generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauges fortælling om sit 2018-møde med altmuligmanden og evangelisten Moussa i Cameroun.

”Moussa er evangelist, præst, jordemoder, motorcyklist og advokat. (…) At sidde nede i compounden ved EFLC (Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun red.) og lytte til hans beretning var helt fantastisk,” sagde han og fortsatte:

”Det startede med, at Moussa bragte et menneske på sygehuset i det nordlige Cameroun og kiggede sygeplejerskerne og lægerne over skuldrene for at se, hvordan de gjorde. Det har udviklet sig så meget, at den lokale borgmester, der er muslim, er ved at bygge en sundhedsklinik til ham (…). Seks kvinder har Moussa ansat til at hjælpe sig hver dag. Og oven i det er der flere end 50 unge mennesker, der kører motorcykler rundt, og som hjælper de syge frem og tilbage. Moussa går ud og forkynder evangeliet, hvor han er, for når han sidder der som jordemoder og underviser pigerne i, hvad der sker, når man får et barn, så kan han ikke lade være med at fortælle om Jesus.”

”Kære venner. Det er holistisk mission eller integreret mission. Lægetasken, som vi snakker om med Brønnum, og bibelen i den anden hånd! Det er noget af det, vi brænder for,” sluttede Henrik Engelbrekt Refshauge.

Gammel vin på nye flasker

Missionen er den samme, men formen ændrer sig i takt med nye behov.

2018 blev året, hvor Mission Afrika udvidede sine partnermodeller for mission. Årsagen var blandt andet etableringen af børne- og ungdomsarbejdet Mission Afrika Youth (MAY), der fordrede nye veje til volontørudsendelser.

Udover den traditionelle partnerskabsmodel, hvor Mission Afrika samarbejder direkte med kirker og organisationer, har bestyrelsen udvidet missionsrummet med model 2 og 3.

”Model 2 er frivillige grupper, som kører et partnerskab eller et samarbejde med en organisation i Afrika gennem Mission Afrika, og model 3, hvorigennem mindre organisationer kan få hjælp til for eksempel at sende volontører ud gennem Mission Afrika,” forklarede Anne Mie Skak Johanson.

”Det betyder blandt andet, at volontører ikke kun kan sendes til Vestafrika, men også til Østafrika. (…) Vi har brug for at engagere frivillige, og vi har brug for at engagere unge. Vi håber på, at det her kan åbne nogle muligheder”.

Læs mere om Mission Afrikas volontører her.

Genbrugsguldet

Som i de sidste mange år er Mission Afrika Genbrug den primære indtægtskilde for Mission Afrika med en omsætning på 24 millioner kroner i 2018.

Denne indsats skulle selvfølgelig også hyldes i ledelsesberetningen.

”Vi er totalt taknemmelige for vores genbrug. (…). Genbrug er hipt og smart, fordi det kan så mange ting. Det kan skabe fællesskab for de frivillige, det kan give en indtægt, som vi sender videre til vores partnere i Afrika, og så er der noget med klimaet og miljøet: Det med at være bæredygtig og genanvende. Mission Afrika Genbrug er en utrolig vigtig del af vores arbejde,” sagde Anne Mie Skak Johansen.

I dag har Mission Afrika 64 butikker i hele Danmark med omkring 1.700 frivillige medarbejdere. De 20 butikker er dele-butikker med andre organisationer.

Læs eller genlæs journalist Svend Løbners nytårsinterview med leder af MAG, Bente Mikkelsen Pahus

Årets ledelsesberetning blev godkendt af repræsentantskabet.