Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Årsberetning: Vi glæder os over at dele ud

Mission Afrikas fundament er troen på en nådig Gud. Derfor kan vi glade og frie gå ud i verden og møde vores medmennesker med kærlighed og omsorg. Netop glæden over at dele ud var det bærende tema for Mission Afrikas årsberetning, der blev fremført på repræsentantskabsmødet 2017.

Årsberetning: Vi glæder os over at dele ud

Der var engang…

Og dengang var Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN) den eneste kirke, Mission Afrika udsendte missionærer til og bar økonomisk. LCCN blev grundlagt som en selvstændig kirke efter mange års forarbejde af Mission Afrikas første missionærer, og LCCN tegnede i adskillige år Mission Afrikas virke som missionsorganisation.

Årets repræsentantskabsmøde i Mission Afrika viste, at ”dengang” er anderledes. Èn kirke er blevet til mange, og én partner er blevet til otte.

I den mundtlige årsberetning kunne formand Anne Mie Skak Johanson og generalsekretær Peter Fischer-Nielsen berette, at LCCN med sine næsten to millioner medlemmer i dag står for en egenfinansiering på 80 procent! Dertil kommer, at kirkens nyvalgte ærkebiskop, Musa Panti Filibus, har en stærk vision om at øge den procentdel i de kommende år. Kirkens ledelse ønsker større økonomisk selvstændighed, men den ønsker stadig et stærkt relationelt partnerskab med Mission Afrika og sine øvrige partnere.

Ja, der var engang…  Men ikke alt fra dengang er foranderligt:

”Vi behøver ikke knokle for at behage Gud. Derfor kan vi glade og frie gå ud i verden og møde vores medmennesker med kærlighed og omsorg,” sagde Peter Fischer-Nielsen og satte dermed rammen om årets tema: Glæden ved at dele ud.

761 nye skolebørn i Centralafrika

Mission Afrikas største partner økonomisk set er i dag Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun (EFLC). I 2016 er en halv million kroner gået til kirkens enorme evangeliseringsarbejde. Blandt andet har Mission Afrika stået for aflønningen af seks camerounske missionærfamilier, der er rejst til Mali for at støtte de lokale kirker i forkyndelses- og udviklingsaktiviteter.

I øjeblikket har Mission Afrika desuden udsendt to volontører, Emma Aninne Bjerre og Agnete Rix Wad, til EFLC i samarbejde med provstiprojektet Kirke-til-Kirke. Begge volontører hjælper gadedrengene i gadebørnsprojektet Pearls of the Street og underviser i engelsk på kirkens skoler.

Også Mission Afrikas skoleprojekt i Den Centralafrikanske Republik blev fremhævet i den mundtlige årsberetning.

”Vores samarbejdskirke Den Evangelisk Lutherske Kirke i Centralafrika har i en del år drevet 20 skoler. I det forgangne år har man i samarbejde med Mission Afrika åbnet yderligere fem skoler. Resultatet er, at 761 flere børn nu har fået plads på skolebænken. 761, som ikke havde muligheden sidste år,” fortalte partnerkoordinator Maria Haahr.

I forbindelse med skoleprojektet har Mission Afrika desuden støttet et kursus, hvor 18 lærere er blevet videreuddannet på deres fag og i pædagogik over for traumatiserede børn. For nok er skoleprojektet en glædelig nyhed, men baggrunden er desværre sørgelig: På grund af den grusomme borgerkrig har cirka en tredjedel af Centralafrikas børn i dag ikke adgang til skole og undervisning.

Genbrug på dansk og afrikansk

Gennem tiden har Mission Afrika åbnet mange genbrugsbutikker. For første gang har vi i det forgangne år været med til at åbne en i Afrika; nemlig genbrugsbutikken Euroshop i Mali.

Butikken sælger dansk børnetøj, som leveres af børnetøjsproducenten HRT TEXTILES fra Ikast. Tøjet er af høj kvalitet og produceret til danske brands, men kan på grund af småfejl ikke sælges i EU. Butikken bestyres af medarbejdere fra vores partnerorganisation Luthersk Brødremission i Mali (MFLM), og overskuddet fra salg går selvfølgelig direkte til MFLM.

På dansk ”genbrugsgrund” kan vi igen glæde os over, at 2.100 frivillige medarbejdere knokler for at skrabe penge ind til Mission Afrikas arbejde. De 74 genbrugsbutikker er vores største indtægtskilde, og sidste år var overskuddet på omkring 10 millioner kroner.

Som det blev pointeret af formanden, er det imidlertid ikke muligt at hvile på laurbærrene i genbrugsarbejdet, selvom ”frugterne” er mange:

”Der er stigende konkurrence på genbrugsområdet. Andre organisationer har også travlt, kommunerne og genbrugspladserne er opmærksomme på, at der er penge at hente i genbrug, og via sociale medier er der et stadig stigende privat genbrugsmarked. Udviklingen betyder, at vi fortsat skal være på dupperne,” sagde Anne Mie Skak Johanson.

Overblik: 7 glimt fra året der gik

  • Fem nye skoler er bygget i Centralafrika. Yderligere 761 børn kan nu få en skoleuddannelse i det krigshærgede land.
  • Mali har fået en ny genbrugsbutik. Tøjet er doneret af HRT TEXTILES, og pengene fra salg går til vores partner Den Lutherske Brødremission i Mali (MFLM).
  • Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN) er for første gang i sin historie ved at nedfælde en strategi for kirkens arbejde. Formanden og generalsekretæren i Mission Afrika besøgte kirken i august, hvor de fik et indblik i strategiprocessen og indgik i en drøftelse af, hvor Mission Afrikas vision og LCCN´s strategi kan spille sammen. Processen fortsættes, når strategien er fastlagt.
  • Det Anglikanske Stift i Bo (ADB), Sierra Leone, er desværre omfattet af en stor korruptionssag i øjeblikket. Kirkens biskop er afsat, og han og flere ledende medarbejdere er nu på anklagebænken. Mission Afrika opretholder partnerskabet med ADB, men har sat et midlertidigt stop for vores projektsamarbejde med kirken.
  • Anne Karin og Peter Michael Lauritzen er kommet til Danmark efter 13 ½ år som udsendte til City Ministries’ gadebørnsarbejde i Nigeria. Peter Michael er fortsat ansat frem til december 2017.
  • Emma Aninne Bjerre og Agnete Rix Wad er udsendt som volontører til Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun. Kvinderne er udsendt i et samarbejde mellem Mission Afrika og Kirke-til-Kirke-projektet i Herningprovstierne.
  • Mission Afrika har netop forlænget en kontrakt med vores udsendte missionærer til SAT-7, Mette og Claus Swartz Andersen. Mette er kommunikationschef i SAT-7, og Claus fundraiser i Golf-området.

Projektgrupper – en nøgle til succes

”Glæden ved at dele ud” er ikke en envejsbevægelse fra bestyrelse og sekretariat til vores partnere. Tusindvis af frivillige hænder er hver dag med til at bære Mission Afrika. Kredse beder og støtter arbejdet, forskellige udvalgsgrupper former dele af arbejdet, så det bevæger sig i den rigtige retning, frivillige enkeltpersoner er engageret på forskellig vis (der blev givet en særlig tak til Rikke Vestergaard og Elisabeth Holtegaard), og genbrugsmedarbejdere knokler for at tjene penge til projekterne.

I forhold til det internationale arbejde satser Mission Afrika i disse år på modellen ”projektgrupper”. Disse grupper – vi har i øjeblikket fem – består af en flok mennesker, der brænder for et projekt eller et område inden for Mission Afrikas virke.

Fra Mali-projektgruppen kunne det blandt andet berettes, at man havde formået at samle omkring 40.000 kroner ind til et sæbeproduktionsprojekt. I sundhedsprojektgruppen glædede man sig over at have sendt to sygeplejersker til Sierra Leone sidste år, og i Centralafrika-gruppen har man arbejdet på højtryk med at arrangere en møderejse for jordemoder og sundhedscenterleder Cathérine Naabeau, der kommer til Danmark den 15. september.

SAT-7-projektgruppen er netop startet, men er gået i gang med både fundraising og mødeplanlægning, mens projektgruppen Pearls of the Street arbejder for at ansætte en leder med en socialfaglig uddannelse i det camerounske gadebørnsprojekt af samme navn.

Farvel og goddag

Som altid skulle der også siges farvel og goddag.

Efter 13 ½ år ved City Ministries’ gadebørnsarbejde i Nigeria er Anne Karin og Peter Michael Lauritzen netop vendt hjem til Danmark.

”Tak er kun et fattigt ord i denne sammenhæng. Men TAK for jeres store indsats i Nigeria. Vi glæder os til at høre mere om jeres arbejde og tanker senere på dagen,” sagde Anne Mie Skak Johanson med henvisning til parrets årsmødetale om aftenen.

Også genbrugskonsulent Villy Pedersen og Lone Frøsig fik pæne afskedsord med på vejen.

Desværre var det også året, hvor vi måtte tage afsked med vores missionærpar Mette og Alex Bjergbæk Klausen, der har været ansat i en deltidsstilling med fokus på projektet Teologisk Førstehjælp i Sierra Leone.

En større korruptionssag ramte tidligere på året Det Anglikanske Stift i Bo, Sierra Leone (ADB). Biskoppen og ledende medarbejdere er under anklage for misbrug af midler, der var sendt til kirken fra forskellige donorer – herunder Mission Afrika – under ebola-krisen fra 2014 til 2015.

Som konsekvens valgte bestyrelsen med vemod at indstille alle projektaktiviteter ved stiftet i en periode til retssagerne er overstået, og kirken er kommet på benene igen. Det betød desværre også et farvel til Mette og Alex – og deres store og dygtige arbejde.

Partnerskabet med ADB fortsætter.

Goddag (igen) kunne Mission Afrika sige til Mette og Claus Swartz Andersen, der er udsendt af Mission Afrika til vores partner SAT-7. Fredag inden årsmødet blev deres kontrakt forlænget med endnu to år.

Glæden ved at dele ud – en ramme om arbejdet

Som afslutning på årsberetningen bad formanden deltagerne om at være med i den værdiproces, der i øjeblikket er sat i gang af bestyrelse, medarbejdere og genbrugsudvalg.

I løbet af dagen skulle alle deltagere således fordele en håndfuld små grønne sten i 12 forskellige værdikrukker. Til Mission Afrika Dag i marts vil bestyrelsen ud fra blandt andet deltagernes værdiafstemning invitere til yderligere samtale om et værdisæt for Mission Afrika.

”Værdier er det, der gerne skulle ligge i bunden af vores fællesskab, og som skal drive os frem. Den største af vores værdier er imidlertid vores fælles tro. Mission Afrika er ikke en nødhjælpeorganisation eller en udviklingsorganisation. Vi er en missionsorganisation, og det skal vi blive ved med at være. Glæden ved at dele ud gælder først og fremmest glæden over at tage del i Guds store mission i verden og glæden over at kunne være med til at bringe evangeliet om Jesus Kristus ud i verden,” sluttede Anne Mie Skak Johanson den mundtlige årsberetning.

Læs den skriftlige ledelsesberetning her

Læs årsskriftet her

Lyt til årsmødet her

Støt Mission Afrika nu