fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Ærkebiskop i LCCN: Vi har ingen historie uden jer, og I har ingen historie uden os

LCCN og Mission Afrikas skæbner er vævet sammen, og derfor vil et venskab bestå, selvom Mission Afrikas økonomiske bistand vil blive udfaset over de kommende år. Det siger ærkebiskoppen i Den Lutherske Kirke i Nigeria, Nemuel Babba.

Ærkebiskop i LCCN: Vi har ingen historie uden jer, og I har ingen historie uden os

Interview

Kristi Lutherske Kirke i Nigeria har på 100 år vokset sig fra ingenting til mere end 2 millioner medlemmer.

Fra den første dåb i 1917 har kirken, der startede i en jordhytte i Numan, udviklet sig til en velsmurt organisation. Og hvor de engang var afhængige af missionærer fra Danmark, sender LCCN i dag selv missionærer ud i resten af Nigeria og nabolandene.

Selv nu midt i en svær tid – med islamistisk terror på den ene side og Nigerias skrantende økonomi på den anden – bliver kirken ved med at vokse.

Det er altså helt naturligt, at Mission Afrika bestyrelse tidligere i år, efter grundige overvejelser, besluttede, at det er tid til at begynde at trække sig tilbage med den økonomiske bistand til LCCN. For kirken kan stå selv og har de seneste år bevæget sig mere og mere i retningen af at være økonomisk selvkørende.

Det mener Nemuel Babba, ærkebiskop i Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, der for nyligt var i Danmark sammen med sin hustru Kaja Nemuel for at besøge Mission Afrikas årsmøde den 10. september.

nemuel-orla-god-stoerrelse

Samarbejdet mellem Mission Afrika og LCCN går gennem flere generationer. Her står grafiker Orla Fredensborg Møller med det ophæng, hans far, der var missionær i Nigeria, i sin tid fik overrakt. 

”Lad mig sige det sådan her: Vores partnerskab ændrer sig kun i et økonomisk perspektiv. Men venskabet mellem Mission Afrika og Den Lutherske Kirke i Nigeria består, og vi vil blive ved med at være partnere. Det er vigtigt, for vi har ingen historie uden jer, og I har ingen historie uden os,” siger ærkebiskoppen.

”Noget helt andet er, at det er skørt, at et barn kan fødes og blive 100 år og stadig bo hjemme hos sine forældre. De ændringer, vi står overfor, har været undervejs i lang tid. De er nødvendige. Og de er accepteret,” siger han.

Kirken står i forvejen selv

Det er i dag kun omkring 10 procent af LCCN’s drift, der er finansieret af Mission Afrika. Derudover kommer lønninger til de hundredevis af præster og lærere, som de forskellige menigheder i Nigeria selv finansierer på egen hånd. Det er altså en meget lille del af LCCN’s økonomi, der faktisk står Mission Afrika på, hvor det engang var meget, meget mere.

Nemuel Babba beskriver den udvikling, som samarbejdet mellem Mission Afrika og LCCN har været igennem, i tre perioder:

”Først var der tiden, hvor kirken kun bestod af hvide missionærer, der kom fra Danmark og slog sig ned i Nigeria. Så kom tiden, hvor danske missionærer og nigerianere gik hånd i hånd,” siger han og henviser blandt andet til slutningen af 1960-erne, hvor der var omkring 100 danske missionærer i Nigeria.

”Og så er der den tredje periode, som kirken er i nu. En tid, hvor kirken kun består er nigerianere fra ledelsen og ned,” siger Nemuel Babba.

”Disse tre stadier illustrerer udviklingen. Og hvis man ser denne lille kirke, der blev startet i 1916 i en lille hytte, som et menneske, så har hun født 9 stifter med ni biskopper og næsten 2500 lokale menigheder. Og hun har uddannet 700 præster gennem tiden. Vi har slået rødder,” siger han og afslutter:

”Nigerianerne har taget over nu. Men vi skal stadig have det her partnerskab, så I kan være stolte. Så I kan se, hvad I har gjort og forstå, hvor I kommer fra. Historie er vigtigt, fordi uden ville der ikke være en Adam og en Eva. Der skal være en begyndelse, og i den begyndelse hænger LCCN og Mission Afrika sammen,” siger Nemuel Babba.

Hvordan den relation kommer til at se ud, er noget, der vil blive snakket meget om fremadrettet, lød det fra bestyrelsen på Mission Afrikas årsmøde.