Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Ærkebiskop maner til ro i nigeriansk valgkamp

Ærkebiskop i Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, Musa Filubus, opfordrer religiøse ledere til at afvise ”hadets politik” og i stedet prædike om fred og retfærdighed op til parlamentsvalget næste år.

Ærkebiskop maner til ro i nigeriansk valgkamp

”Et kald til at omfavne politik med respekt, værdighed og integritet.”

Sådan lyder overskriften på en tale, som ærkebiskop Musa Panti Filibus, holdt i Kristi Lutherske Kirke i Nigerias store kirke Jimeta i Yola søndag den 9. september 2018. Filibus er ærkebiskop for Kristi Lutherske Kirke i Nigeria. Det Lutherske Verdensforbund var repræsenteret ved mødet.

’Afvis hadets politik’
I talen som blev delt på kirkens Facebook-side udtrykker ærkebiskoppen bekymring for det stigende niveau af bitterhed og had mellem politikere, når de optræder i nyhedsmedierne som led i kampagner op til parlamentsvalget i 2019.

– Mange politikere nedlader sig til at bruge et nedsættende, respektløst og uværdigt sprog i deres taler imod andre politikere. Dette er ikke, hvad Nigeria har brug for, siger ærkebiskoppen og fortsætter henvendt til alle religiøse ledere:

– Jeg opfordrer alle religiøse ledere, både kristne og muslimer, til at rejse sig og afvise hadets politik, bitterhed, samt uværdigt og nedsættende sprogbrug. Lad os i stedet prædike det, som fremmer et retfærdigt og fredeligt samfund.

’Stemmer – ikke kugler!’
Ærkebiskoppen fordømmer kraftigt den negative poliske retorik, der præger nyheder i aviser, radio og tv:

– Vi hører udtalelser og kommentarer, der ikke bør bruges mod en medborger forklædt som politik. Dette giver anledning til bekymring for landets fremtiden og især det kommende valg.

Og han sagde henvendt til de præster, der løber med på den negative retorik:

– For os kristne er det ikke acceptabelt at bagvaske andre på grund af politiske forskelle. Vi må ikke opildne til had og fjendskab på nogen måde.

Musa Filibus opfordrer politikerne til at føre en fair valgkamp og droppe det, han kalder ”gør det eller dø-politik”:

– Politik har at gøre med stemmesedler, ikke kugler, siger han.

Ærkebiskoppen sluttede talen med at opfordre mødedeltagerne til at bede for ”hele processerne bliver forankret i retfærdighed, integritet, troværdighed og gennemsigtighed.

– Lad os være aktive medborgere og samtidig være Kristi ambassadører!