fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Afrika begynder at være hårdt ramt

Der er gået noget tid, men nu begynder corona-virus desværre at ramme hårdt ned i landene.

Afrika begynder at være hårdt ramt

Konsekvenserne af coronavirus udvikler sig voldsomt dag for dag i hele verden. Ingen lande går fri, men særligt fattige lande er sårbare overfor corona, der har udløst en verdensomspændende humanitær krise.

“Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at for at forhindre, at virussen kommer til at koste et katastrofalt antal menneskeliv eller flere mennesker bliver fastholdt eller skubbet ud i ekstrem fattigdom”, siger generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge. Han skeler til det opdaterede kort fra African Council hver dag, og følger udviklingen hos organisationens partnerne tæt. De bliver hårdere og hårdere ramt.

“For få dage siden var covid-19 ikke særligt synlig i vore områder i Vestafrika, men nu er Nigeria, Mali og Cameroun røde områder. Centralafrika og Sierra Leone har kun ganske få underretninger om tilfælde, men i virkeligheden kan der være langt flere ramte, uden vi ved det.”

Krisestemning hos partnerne
Afrika rammes hårdt fra den første dag corona-virussen rammer. Der er ingen gemte midler eller hjælpepakker mulige. Når man ikke kan udbetale løn, kan medarbejderne ikke købe mad eller komme på sygehuset. Så lider de nød og dør i sidste ende uanset om de bliver syge eller ej. 

“I Danmark opdager vi vores afhængighed af det professionelle sygehusvæsen. Det har Afrika ikke hverken kapacitet eller økonomi til. Derfor står mange mennesker foran de afrikanske sygehuse, enten fordi der ikke er mere plads, eller fordi de ikke har råd til at blive behandlet. VI er nødt til at være globalt solidariske og vise vores fællesskab, ved at komme dem til undsætning med en nødhjælpsindsamling.”  

Mission Afrika kender målgruppens behov, fordi organisationen gennem sine lokale partnere allerede er forankret, der hvor krisen rammer.

“Vores partnere kan formidle nødhjælpen gennem deres store netværk helt ud til de små landsbyer. Og der ligger også et kolossalt informationsarbejde for at bevidstgøre befolkningen, så de beskytter sig mod corona-virussen. 90 mio. er under fattigdomslinjen og dybt afhængige af at kunne stå på gaden og sælge varer. Mange forstår ikke alvoren, men siger virusrygterne er konspirationsteorier og dommedagsrygter”, fortæller generalsekretæren.

“Folk har brug for svar, men ingen giver dem det, så de spreder løgne og vanvittige rygter. Folk benægter og bliver ikke hjemme. De siger, det er den rige mands sygdom, fordi det primært er rige, der blev ramt først. Eller måske er det bare fordi de har haft råd til at blive testet.
Mange kan ikke læse regeringens opslag. De har brug for en forklaring. Her er vores samarbejdskirker en vigtig brik i at bringe livsnødvendig information og nødhjælp ud til lokalsamfundene”, påpeger generalsekretæren. Mission Afrika har f.eks. godt 150 evangelister og præster rundt i landsbyerne i Cameroun, Nigeria og Mali.
 

“Vi er nødt til at være globalt solidariske, og ikke bare tænke på os selv,” udtrykker Henrik Engelbrekt Refshauge. “Vi har den forløbne måned talt med mennesker, der ikke kan forstå, hvorfor vi skal give penge til Afrika, når Danmark er så hårdt ramt økonomisk. Men ligesom en krise kalder på lokal hjælpsomhed og solidaritet, så kalder en pandemi på global ansvarlighed og fællesskab. Vores fællesskab er ikke betinget af geografi. Mission Afrika er ikke kun en organisation i Danmark. Vi hænger uløseligt sammen med kirker og mennesker i den globale kirke.”

Støt nødhjælpsindsamlingen her 

Henrik Engelbrekt Refshauge
Generalsekretær

”I Mission Afrika kan jeg være katalysator for at mennesker kan tage imod Kristus i den kontekst og kultur, der er deres.”