Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Afrikansk kirkeleder: Uddannelse stopper ’hjerneflugt’

I 2018 havde Mission Afrika besøg af kirkepræsident Robert Goyek fra Cameroun. ”Afrikanske unge bør udnytte muligheder i egne lande frem for at drømme om Europa," sagde han.

Afrikansk kirkeleder: Uddannelse stopper ’hjerneflugt’

– Uddannelse er det eneste, der kan sætte millioner afrikanske og andre unge i stand til at tage ansvar for sig selv, deres familier, deres land og verden som helhed. Vi kan ikke leve uden uddannelse!

Ordene kommer med eftertryk fra Robert Goyek, kirkepræsident for Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun. Han ser med ærgrelse på den hjerneflugt, som lige nu sker fra Nordafrika, hvor unge migrerer til Europa med livets som indsats i håbet om en bedre tilværelse.

Det var bedre, hvis de vendte om, blev hjemme og fik mulighed for at udnytte de rige muligheder, som er i Afrika.

’Det er skam for os’

– Unge afrikanere rejser væk og løber en stor risiko ved at krydse ørkenen og havet, hvor nogle af dem mister livet – det er en skam for mig som forælder og religiøs leder, siger Robert Goyek og appellerer til de unge om ikke at drømme sig væk, men om at udnytte Afrikas muligheder:

– Her er jord, her er vand, her er masser af muligheder, hvis bare de unge lærer, hvordan de skal udnytte dem, siger kirkepræsidenten.

Han opfordrer afrikanske myndigheder og deres partnere i Vesten til at definere, hvilke lande migranterne kommer fra, og sætte ind med konkrete udviklingsprogrammer for lokalbefolkningen.

– Det vil være godt, og det vil forhindre de unge i at rejse væk. Hvis de får uddannelse og mulighed for at bruge jorden, vil det hjælpe dem, så de ikke rejser afsted og dør i ørkenen eller i havet. For det er en skam for os i Afrika. Det er virkelig en skam.

En ansvarlig kultur

Men uddannelse gør mere end at vende migrationsstrømmen. Den skaber også en ansvarlig kultur, mener Robert Goyek.

– Forældre underviser, når de opdrager deres børn. På samme måde er uddannelse med til at forme en kultur. Derfor er det vigtigt at undervise børnene fra de små klasser og op. Ja, at sprede undervisning til alle samfundsgrupper, siger han.

– Uden uddannelse er mennesker efterladt i uvidenhed. De lever som fremmede i verden. Men gennem uddannelse lærer de at være åbne og opmærksomme på, hvad der sker omkring dem. Det er kun gennem uddannelse, at folk kan udvikle sig og lære at tage ansvar for sig selv, sin familie, sit land og verdenssamfundet som helhed.

Pigerne skal med

Derfor er uddannelse ”en hjørnesten” i samfundet, siger kirkepræsidenten og nævner, at Cameroun har et erklæret mål om uddannelse til alle og har især fokus på pigers skolegang.

– I den nordlige del af landet kommer piger ikke i skole, men bliver bortgiftet allerede som i 10-15-årige, fordi muslimer mener, at uddannelse kun er noget for drenge. Det protesterer politikerne højlydt imod!

Kirken tilbyder skolegang til både drenge og piger. Den Lutherske Brødrekirke har selv skoler fra børnehaveklasse til overbygning og arbejder lige nu på et center for ungdomsuddannelse. Kirken har desuden en bibelskole og et teologisk seminar.

Robert Goyek takker Mission Afrika for stipendier, som gør det muligt for kirken at sende folk på videregående uddannelse, for eksempel i administration, sundhed og teologi.

Præster er rådgivere i lokalsamfundet

Hvorfor er den teologiske uddannelse vigtig?

– Sund teologi gør kirken stærk. Uden en teologisk uddannelse har vi ikke præster, der kan forkynde evangeliet, arbejde for fred og sikre en kristen uddannelse.

Men præster arbejder ikke kun i kirken; de bidrager også til samfundet, pointerer Robert Goyek.

– Præster arbejder for at hele landsbyen må have det godt. Derfor sidder de i skolebestyrelser, derfor rådgiver de lokalmyndigheder, og derfor kommer folk til dem for at få råd og hjælp om dagligdags ting. Præstens rolle er at være rådgiver, både lokalt og helt op på nationalt niveau.

Som noget nyt tilbyder kirken også undervisning i sundhed og hygiejne ud fra kirkens hospital og fire sundhedscentre.

– Vi tager ud i landsbyerne og underviser i håndvask og renlighed som middel til at forebygge sygdomme. Det er altid bedre at forebygge end at helbrede!

Støt Projekt 3011: Uddannelsesstipendier nu