Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Tidligere TH-dreng leder skole

Tidligere Transition House-dreng blev gift og leder nu en lille landsbyskole i Kano-staten.

Yunusa er 25 år gammel. Han var på Transition House allerede da vi kom i 2003. Grunden til at Yunusa var på TH-børnehjemmet er, at han havde mistet sin far i en meget tidlig alder og at moren, som havde fem drenge, ikke magtede at sørge for dem alle. Det var ikke så let for Yunusa at indordne sig under de regler, man som TH-dreng må indordne sig under. Efter tre år på hjemmet besluttede han sig for at forlade TH, hvilket han dog senere fortrød bittert, da han huskede på nogle af de privilegier han havde på TH.
I 2006, da Yunusa havde forladt TH, var situationen i hans hjem imidlertid forbedret så meget, at hans mor formåede at sende ham i skole, dog måtte han vente et års tid, mens han hjalp moren med landbrugsarbejde. Da tiden kom, hvor han skulle gå videre i gymnasiet, blev han sendt til byen Zaria, for at gå i skole der. Det var i 2010. Pengene var knappe og da der skulle betales ekstra for at kunne gå op til eksamen, var der ikke råd til det. På det tidspunkt fastede Yunusa i tre dage, hvorefter en lærer, han kendte fra TH, ringede til ham. Læreren, Danbiyong, var i stand til at hjælpe Yunusa med 11,000 Naira, så eksamenen kunne blive betalt og der tilmed var lidt tilovers.
Efter fuldført studentereksamen (WAEC-NECO) arbejdede Yunusa et års tid på en fabrik, hvor der blev fremstillet plastikposer. Familien havde rådet Yunusa til at gifte sig, fordi det ville få folk til at støtte ham og hans kone økonomisk. Ægteskabet blev arrangeret og Yunusa og Rhoda blev gift i 2014. Yunusa og hans bror åbnede, i samarbejde med deres kirke, en lille skole. I dag er Yunusa den eneste ansatte på skolen, som består af tre klasser, børnehaveklasse, A- og B-klasse. Yunusa fortæller, at skolen mangler undervisningsbøger, men, at børnene begynder at kunne læse i løbet af tre måneder. Han anvender principper fra det undervisningssystem, som han stiftede bekendtskab med, da han boede på TH. Det kaldes ACE og står for Accelerated Christian Education (Accelereret Kristen Uddannelse).
Vi havde ikke hørt noget til Yunusa lige siden han forlod TH, men da Danbiong for nylig var på besøg ude på Gyero-skolen mødte han Anne Karin og fortalte hende, at han havde været i Kano at besøge Yunusa. Det var igennem ham, at vi fik kontakt til den tidligere TH-dreng. Det var meget opmuntrende at høre, at en af ”vore” drenge er gift og driver en skole – Guds alene er æren!