Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Artikel viser nuancer i Nigeriakonflikten

Er nomadehyrders angreb på bønders landsbyer en konflikt mellem muslimer og kristne? Virkeligheden er langt mere kompleks, viser en aktuel artikel fra Mission Afrikas partnerkoordinator.

Artikel viser nuancer i Nigeriakonflikten

I krig er sandheden det første offer. Mundheldet passer også på den igangværende konflikt mellem nomadehyrder og bønder i Nigeria.

Nomaderne er for det meste muslimer og de fleste bønder er kristne. Derfor bliver konflikten ofte udlagt som en religiøs konflikt. Selv om konflikten også har noget med etnicitet, sprog og kultur at gøre. Og ikke mindst gruppeidentitet i et land, der består af flere end 250 etniske grupper.

Historie og befolkningsvækst
Mission Afrikas Clement Dachet giver i netmediet KirkenUpdate et overblik over den komplekse konflikt, der har historiske rødder i islamiseringen af de nordlige regioner, det britiske kolonistyre og en befolkningsvækst og urbanisering, der udfordrer den traditionelle levevis.

Han kommer også ind på klimaforandringerne, der skaber tørke, så ørkenen breder sig og sender hyrder på evig jagt efter græsgange.

Har før kunnet løse konflikter
Samtidig viser Clement Dachet, at landets konflikter ikke er af nyere dato, men at stammer har bekæmpet hinanden i årevis, ligesom også hyrder fra Fulani-stammen og bønder fra mange små stammer traditionelt har måttet løse uoverensstemmelser, bl.a. ved at hyrder betalte med en ged, hvis deres hjord havde ødelagt nogle af bønders afgrøder.

Problemet i dag er, at hhv. Fulani-Hausa sproggruppen og de mange små stammer i Mellembæltet definerer sig ved deres religiøse tilhørsforhold – som enten muslimer eller kristne – og at politikere bruger religiøse argumenter i deres politiske budskaber.

Nigerias genfødsel
Alligevel har Clement Dachet ikke opgivet drømmen om et fredeligt og forenet Nigeria, ja, faktisk skriver han om Nigerias genfødsel, hvor religion og politik er adskilt og hvor man ser mangfoldigheden i afrikas mest folkerige nation som en styrke.

Clement Dachet er partnerkoordinator i Mission Afrika. Han kommer oprindelig fra Nigeria, er cand.theol. fra Aarhus Universitet og arbejder deltids i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd.

Læs artiklen i KirkenUpdate her (på engelsk).