fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Besøg fra USA: På sporet af missionens pionerer

Seks historieinteresserede amerikanere er i denne uge i Danmark for at lære om deres forfader Eiler Pedersen, som var med til at donere penge til Mission Afrikas opstart.

Besøg fra USA: På sporet af missionens pionerer

Tirsdag eftermiddag havde Mission Afrika besøg fra USA.

Det var historiens vingesus, der havde fået delegation af amerikanere til at krydse Atlanten og ende i Danmark; Jagten på spor af forfaderen Eiler Pedersen og hans ven Jens Dixen, som gav penge til Sudanmissionens grundlæggelse.

Selskabet bestod, udover ægtefæller, af to brødre og en søster, alle børnebørn af Eiler Pedersen, som i slutningen af 1800-tallet emigrerede fra Givskud til North Dakota i USA, hvor han slog sig ned. Sammen med Jens Dixen var han med til at grundlægge Trinity Lutheran Church, som mange danskere søgte til i løbet af 1900-tallet.

Historien lyder, at Jens Dixen og Eiler Pedersen i 1910 donerede 3000 dollars til den danske gren af Sudan United Mission, fordi Dixen deltog ved Verdensmissionskonferencen i Edinburgh samme år. På den måde var han en vigtige medvirkende til, at Niels Brønnum og de andre danske pioner-missionærer kunne rejse til Nigeria og begynde deres missionsarbejde et år senere. Denne historie er ikke blevet glemt af de tre søskende, som havde taget deres ægtefæller under armen og rejst til Danmark for at optrevle slægtshistorien.

Foredrag om missionens pionerer

I Aarhus tilbragte familien Pedersen en eftermiddag i Højbjerg, hvor der blev disket op med to timers foredrag ved Hans Wendelboe, ven af Mission Afrika og historieinteresseret udover det sædvanelige, som har brugt adskillige år på at researche en anden af Sudanmissionens pionerer: Mogens Uhrenholt.

Før foredraget præsenterede Jean Quigley, barnebarn til Eiler Pedersen, sig og sagde tak for modtagelsen i Danmark.

”Det har været en kæmpe fornøjelse, og det har taget pusten fra mig. Mine forældre ville have været så stolte, hvis de kunne have været med her,” sagde hun og trak vejret en ekstra gang for at holde tårerne tilbage. Formiddagen havde selskabet brugt i Aalborg, hvor de havde taget rundt og set nogle af Sudanmissionens arnesteder.

Det havde tydeligvis gjort indtryk på Jean Quigley og resten af familien.

I sit foredrag efterfølgende gav Hans Wendelboe endnu mere kød til historien, da han kædede de to emigranter Dixen og Pedersen sammen med sin fortælling om Uhrenholt, der ligesom de to velgører, emigrerede til USA i begyndelsen af 1900-tallet.

Den hårde kerne fulgte med

Det var et opslugt publikum, der fulgte med, som – ud over Pedersenerne fra USA – bestod af en flok gamle kendinge i Mission Afrika: den hårde kerne af de historieinteresserede tidligere Nigeria-missionærer. Nogle af dem havde mødt flokken fra North Dakota før, og der blev også tid til gensyns-snak.

Mark og Susan Pedersen fra North Dakota opsummerede efter foredraget deres tanker om turen:

”Min mor var meget interesseret i slægtsforskning, og vi har brugt en del tid på at samle information om, hvor vores familie kom fra, og hvor de slog sig ned,” sagde Mark Pedersen, som trods stavemåden ikke var klar over, hvordan det bløde ’d’ i efternavnet egentlig skulle udtales på dansk.

Turen havde også givet ham og Susan Pedersen et nyt perspektiv på, hvordan historien hænger sammen.

”For mig viser alt det her, hvordan vi alle er forbundet med hinanden som Guds børn. Vi er brødre og søstre i Danmark, i USA og i Nigeria, og vi har så meget, vi kan lære fra hinanden,” sagde Mark Pedersen.