Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Blogindlæg fra Arusha: Uddannelse, uddannelse, uddannelse

Anne Mie Skak Johanson, Mission Afrikas formand, bloggede fra Kirkernes Verdensråds internationale missionskonference i Arusha, Tanzania. Vi bringer her et uddrag fra blogindlægget Uddannelse, uddannelse, uddannelse.

Blogindlæg fra Arusha: Uddannelse, uddannelse, uddannelse

Blogindlægget er også udgivet i Nyt til Baglandet 1, 2018.

I Mission Afrika har vi i år fokus på Uddannelse af præster og ledere. Vigtigheden af teologisk og generel lederuddannelse i Syd blev i dag aktualiseret for mig på Kirkernes Verdensråds missionskonference i Arusha.

Den kristne kirke i store dele af Afrika har oplevet en enorm vækst både i deltagerantal og i styrke. I løbet af det 20. og 21. århundrede er antallet af kristne i det Afrika, der ligger syd for Sahara, vokset eksplosivt, og det er en kæmpe velsignelse at være vidne til. Afrika ses af flere som det nye centrum for kristenheden.

Arusha-konferencen

Flere end 1.000 mennesker fra hele verden deltog i Kirkernes Verdensråds Missionskonference, der blev afholdt i Arusha, Tanzania, den 8.-13. marts 2018. Anne Mie Skak Johanson, Mission Afrikas formand, deltog som en af repræsentanterne fra Den Danske Folkekirke.

En samtale med den katolske præst Dr. Sahaya G. Selvam, som arbejder med udsatte unge og seksuelle minoriteter i Nairobi, Kenya, satte imidlertid en ny udfordring på dagsordenen. Udfordringen er fortsat for ubetydelig til offentligt at blive genkendt og kan muligvis gå i sig selv igen. Men Selvam hævder, at der med den generelt positive udvikling i samfundet også sniger sig sekularisme ind – særligt blandt de unge. Tro og kirkegang er mindre betydningsfuld for de unge afrikanere end for deres forældre, og det samme gælder for den voksende middelklasse i byerne.

Nu har vi i Europa og særligt i Danmark stor erfaring med sekularisering. Som kirke og folk står vi midt i de udfordringer, som sekulariseringen bringer med sig. Der er et tab af værdier, tryghed, spirituel praksis og sprog, som ikke er en ønskelig fremtid for vores brødre og søstre i Syd. I Europa har sekulariseringen udviklet sig over en længere periode. Det skyldes blandt andet, at kristendommen her har stærke rødder og er forankret dybt i den europæiske kultur. Det er ikke tilfældet i Afrika. Her er kirkens historie kort, og man er på mange måder fortsat i gang med at finde egen identitet og egne rødder. Derfor kan sekulariserings-processen muligvis komme til at gå meget hurtigt her, og det øger udfordringen for den afrikanske kirke.

Hvordan kan vi så stå sammen med vores brødre og søstre i Syd – også i denne udfordring? Kan vi hjælpe vores partnerkirker, så de får mulighed for at udvide deres rodnet og stå mere sikkert i de udfordringer, som nu måtte komme? Troens forankring og kirken styrke er selvfølgelig et åndeligt anliggende, men det handler også om teologisk skarphed og refleksion og dermed om teologisk uddannelse. Der er brug for teologisk arbejde og teologiske overvejelser, der kan skabe en sund og dyb forankring i troen, og som kan bidrage ind i de udfordringer, som samfundsudviklingen skaber. Netop derfor er det så vigtigt, at vi skal støtte teologisk uddannelse. Men ikke kun teologisk uddannelse er nødvendig for at udvide rodnettet. Også kirkernes generelle lederuddannelser for kvinder såvel som mænd kan vi med fordel være med til at facilitere.

Viden giver myndighed, værdighed og mulighed for at foretage valg. En styrket og myndig kirke i Syd er bedre rustet til fremtiden.

Anne Mie Skak Johanson, Arusha 2018