Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Brugt stof forvandlet til trendy tøj og tilbehør

Unge designstuderende fra Via Design forvandlede overskudstekstiler fra Mission Afrika Genbrug til bæredygtige tasker, nederdele og meget mere.

Brugt stof forvandlet til trendy tøj og tilbehør

Fem sække med brugt tøj, sengetøj, duge og meget mere fra Mission Afrika Genbrug i Herning blev på tre uger forvandlet til nye og trendy varer af unge studerende fra VIA Design i Herning.

Af de udtjente genbrugsmaterialer blev der blandt andet fremstillet små tøjbamser, stofnet til PC, indkøbsnet, toilettasker, tasker, slå om-nederdele og hår-elastikker.

Mission Afrikas udviklingskonsulent Line Hove Rosendahl Baun er begejstret:

– Det har været inspirerende at samarbejde med VIA Design, og vi glæder os til at undersøge, hvilke koncepter, der eventuelt skal videreudvikles på, siger hun.

Studerende lærer bæredygtig innovation
Som et led i deres designteknologuddannelse skulle de studerende arbejde med temaet ”Bæredygtig innovation”. Her skulle de blandt andet udvikle koncepter til, hvordan Mission Afrika Genbrug kan optimere og udvikle deres genbrugsarbejde. I løbet af tre uger – fra 23. maj – 7. juni – kom de unge frem til hele 12 nye koncepter, som de præsenterede torsdag den 7. juni for udviklingskonsulent Line Baun.

En gruppe havde produceret 10 indkøbsnet fremstillet af brugt sengetøj, duge og gardiner som et bæredygtigt alternativ til plastposer i genbrugsbutikkerne.

En anden gruppe havde syet fine toilettasker af brugte bukser således, at bukselommen blev en integreret del af taskens design. Her foreslog de, at toilettaskerne kunne sælges i helsekostforretninger og i Fair Trade-butikker.

Tøjbutik langer hår-elastikker over disken
En tredje gruppe havde produceret hårelastikker af de genbrugsmaterialer, som på grund af slitage ikke kunne sælges i genbrugsbutikkerne.

Tøjvirksomheden Companys i Herning stillede en disk til rådighed for salg, og her blev der solgt 14 hårelastikker á 35 kr. og således overført 490 kr. til Mission Afrikas webshop, oplyser Line Baun.

Flere af de studerende havde desuden etableret kontakt til produktionsskoler og CSR-butikker, der fremadrettet kunne sælge de ”upcyclede”, dvs. opfriskede, produkter.

Overskudsmøbler er win-win-situation
Udviklingskonsulent Line Baun mødte til sidst direktøren fra møbelfirmaet ”3R Kontor” på VIA Design. Firmaet havde nemlig bedt VIA Designs møbellinje om at redesigne deres brugte skrivebordsplader.
Direktør Steffen Høgh tilbød at donere 3R’s overskudsmøbler til Mission Afrika Genbrug.

– Det bliver en win-win-situation, da firmaet sparer omkostninger ved at bortskaffe deres overskudsmøbler, mens vi får gode og brugte kvalitetsmøbler at sælge i vores genbrugsbutikker, smiler Line Baun.

Mission Afrika Genbrug har 71 genbrugsbutikker, hvor overskuddet går til sundhed og uddannelse til nogle af verdens fattigste. Mission Afrika arbejder blandt andet i Den Centralafrikanske Republik, Cameroun, Nigeria og Mali.