fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Butiksleder: Vi kan give en smagsprøve på Danmark

Mission Afrika Genbrug i Brønderslev er begyndt at integrere asylansøgere. Genbrugsarbejde kan bygge bro til den danske kultur, som kan være svær at komme ind i, mener butiksleder Nadja Kirs. Hun kom selv hertil fra Rusland for 36 år siden.

Butiksleder: Vi kan give en smagsprøve på Danmark

På torsdag kommer to unge afghanere forbi butikken i Brønderslev til en jobsamtale.
Den ene af dem er 19 år og bor i nabobyen Vrå, som med sin størrelse på 2500 indbyggere ikke ligefrem flyder over af muligheder for unge. Så for nyligt spurgte han i genbrugsbutikken, hvor han af og til køber elektronik, om han og en ven ikke måtte få lov til at komme og arbejde der.

”Jeg spurgte, om han var klar over, at det var frivilligt arbejde, og at vi ikke får penge for
det,” siger Nadja Kirs, der leder i butikken.

”det sagde han, at det vidste han udmærket godt. Så på torsdag kommer de samtale.”

Det er ikke første gang, at en asylansøger har fået foden indenfor hos Mission Afrika Genbrugen i Brønderslev. Her vil man nemlig gerne hjælpe asylansøgere med at finde noget at lave og blive en del af et fællesskab i stedet for, at man skal sidde på et asylcenter og kukkelure.

Starten på et nyt liv

Indtil for nylig hjalp de to unge mænd Ali og Malid fra Iran også til i genbrugen. Men så fik de opholdstilladelse og blev flyttet til den anden ende af regionen. Selvom deres tid i butikken var kort, kan lige præcis genbrugsarbejde være en fantastisk start på et nyt
liv i Danmark, mener Nadja Kirs, der selv er fra Rusland og ved, hvad det vil sige at være fremmed.

Hun ser gerne, at der kommer endnu flere asylansøgere til butikken.

”Vi står i den situation, at vi ikke er så mange i butikken. Så hver eneste, der kommer her for at hjælpe os, byder vi velkommen. Samtidig tænker, jeg det må være trist at sidde på et asylcenter og vente på en afgørelse og føle sig isoleret. Det er det værste man kan føle sig, når man kommer til et fremmed land. Du kan se, at livet bobler og sprudler og dufter, men du er ikke med. Du er ikke en del af den verden, du er kommet til,” siger hun.

”Jeg tror ,vi her i butikken kan give de nytilkomne et lille indblik i, hvordan danskerne
omgås hinanden, og hvordan de snakker med hinanden. Genbrug er en god arbejdsplads, fordi det ikke er som en farbrik eller et autoværksted. Folk arbejder her også for det sociale, og der er plads til, at du ikke snakker så godt dansk,” siger Nadja Kirs.

Har selv skullet integrere sig

Da Nadja Kirs kom hertil for 36 år siden, var hun selv på bar bund. Selvom der er ligheder mellem dansk og russisk kultur, skulle hun stadig finde en måde at tjene penge, danne netværk og lære sprog. Det var ikke så ligetil, og det kom ikke af sig selv.

Men hvis Muhammed ikke vil komme til bjerget, måtte bjerget komme til Muhammed, tænkte hun.

Hun mener i dag, at hendes vellykkede integration skyldes, at hun selv gjorde et stort opsøgende arbejde for at komme under huden på danskerne og lære sprog. På samme måde mener hun, at hvis iranere, syrere eller afghanere vil integreres, så skal de selv
vise viljen til det.

Hvis de gør det, er genbrug et godt sted at starte.

”Danskerne er ikke den type mennesker, der mødes på gaden eller snakker til fremmede. Men ved at komme i genbrugen, kan du møde mennesker, der snakker med dig, og som spørger ind til dig, og som griner sammen med dig. Mennesker, som viser dig interesse. Det er en god begyndelse for dig, hvis du får asyl. Du ser, at der findes mange forskellige mennesker i Danmark. Også nogle, der er imødekommende,” siger hun.


villy-om-asyl