Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Damernes Magasin er for dem, der også bare vil snakke

I fredags åbnede en butik for de kvinder, der længes efter en mere selskabelig tid. Damernes Magasin er kommet til Frederiksværk – og fra start ser det lovende ud.

Damernes Magasin er for dem, der også bare vil snakke

 

I TV-serien Matador går Damernes Magasin konkurs, da ejeren Albert Arnesen ikke kan følge med tiden og lader sin forretning gå til grunde i kredit og et dyrt kvindeligt bekendtskab.

I stedet går det godt for Mads Skjerns ”Tøjhuset,” der med et moderne købmandsskab henvender sig til det lidt mere prisbevidste publikum og skriver Korsbæk ind i en ny æra af middelklasse-velstand. Til stor harme for byens pænere borgerskab.

Men ikke alt ved Damernes Magasin var så galt. Blandt andet forstod Arnesen, og ikke mindst hans højre hånd hr. Schwann, den ædle kunst at konversere med kvinderne, der var på indkøb. Og denne glemte disciplin er værd at hive frem fra gemmerne, mener ejeren af den bygning, der siden torsdag den 1. september har lagt hus til Mission Afrika Genbrugs seneste påfund:

Genbrug Damernes Magasin (2 of 13)

Damernes Magasin – en nichebutik for kvinder, der længes efter en mere selskabelig tid.

Butik som i de gamle dage

Ejeren hedder Anne Lise Nielsen. Butikken har været i hendes families varetægt siden 1897, hvor hendes farfar, der var træskomand, grundlage sin farbrik. Selv har hun drevet butik i bygningen næsten uafbrudt siden 1968. Men for 3-4 år siden kom Mission Afrika til, og siden da har der været genbrug i huset.

”Der skulle ske noget nyt i butikken, og Lone Frøsig (genbrugskonsulent i Mission Afrika. red) ringede til mig for nogle måneder siden og spurgte, om jeg var med på denne her idé. Min tanke var, at der var nok af tomme butikker her i Frederiksværk, og at vi skulle finde på noget helt nyt,” siger hun.

”Så jeg syntes det lød godt med et Damernes Magasin.”

Genbrug Damernes Magasin (1 of 13)

Det gode fra Korsbæk

Anne Lise Nielsen fik fat i nogle af sine gamle medarbejdere, der selv var gået på pension, som igen spurgte nogle af deres venner. Og til sidst havde hun skaffet et helt hold, der ville være med til at sælge kjoler, hatte, og hvad der ellers hører sig fine damer til.

”Det er først og fremmest en butik for damer. Et sted, hvor man kan gå hen og kigge og samtidig få en snak med personalet – for hvor kan man få det i dag?” spørger hun.

”Her er vi gammeldags og vil gerne hilse. Vi har taget det gode med fra Korsbæk,” siger hun.

De seneste tre måneder er tiden altså ikke stået stille for de mange flittige frivillige, der har været i gang med at gøre klar til den store genåbning af genbrugsbutikken i Frederiksværk.

Genbrug Damernes Magasin (3 of 13)Genbrug Damernes Magasin (4 of 13)

Gamle symaskiner, en hel årgang 1942 af Alt for Damerne, en rejsegrammofon, en rævepels, et stativ fuld af brudekjoler og flotte spejle med masser af detaljer i rammerne. Der er kort sagt noget at se på, når man kommer ind i Damernes Magasin, og det skyldes, at personalet, og ikke mindst kvinden med idéen, genbrugskonsulent Lone Frøsig, har været på jagt i hele landet efter interiør til butikken.

Handymand, guttermand og gentleman

Selvom butikken mestendels henvender sig til kvinder, er den alligevel ikke helt mandefri. En af nøglepersonerne i butikkens eksistens hedder for eksempel Jens Fabricius. Han er både en handyman, en guttermand og en gentleman, siger genbrugskonsulent Lone Frøsig, der har trukket en hel del på den pensionerede elektrikers velmonterede hænder, da butikken skulle stables på benene.

Genbrug Damernes Magasin (11 of 13)

Selv er han dog beskeden om sin indsats. Han er glad for at kunne hjælpe, siger han og understreger, at han ikke tøvede med at sige ja, da han blev spurgt, om han ville være med til at lægge kræfter i at gøre Damernes Magasin til virkelighed.

”Jeg blev opfordret til at give det en chance, og jeg har været involveret i alt det praktiske,” siger han.

Det praktiske består blandt andet i adskillige ture frem og tilbage mellem genbrugspladsen, og så at få al belysningen til at fungere.

Genbrug Damernes Magasin (8 of 13)

Det er spændende, meget spændende

Og fungere gør det. Det gør hele butikken, faktisk. Det mener en af de første og kvindelige kunder, Kirsten Hansen, der kort efter klokken er slået 13:00 har trawlet sig gennem butikken og har fundet en bluse.

”Det hele er sat så inspirerende op, og man har lyst til at gå indenfor. Det er spændende, meget spændende,” siger hun.

Damernes Magasin har åben mandag, onsdag og fredag fra 13-17. Så kom forbi og få en snak og gør et godt, kvindeligt fund.

Genbrug Damernes Magasin (5 of 5)