fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Danske læger skal hjælpe til i Kangahun

Lægerne Linda Wiuff og Ida Høgsbro rejste søndag den 30. oktober til Sierra Leone for at hjælpe til på klinikken i Kangahun, der har brug for faglig støtte. Vi fangede dem til en snak før afrejse.

Der er langt fra Region Sjælland til Sierra Leone. Men søndag den 30. oktober tilbagelagde de to læger Ida Høgsbro og Linda Wiuff afstanden, da de for en måned rejste til Kangahun for at hjælpe til ved den klinik, som Mission Afrika støtter der.

Her skal de være med til at videreuddanne og støtte sundhedspersonalet, som allerede arbejder for at give den bedst mulige behandling til landsbyens lokale. Sygeplejerskerne og fødselshjælperne dernede har nemlig brug for al den opkvalificering, de kan få, fortæller de to læger, da Mission Afrika møder dem på Frederiksberg kort før afrejse.

”Vi skal ned og hjælpe til på klinikken, hvor vi først og fremmest skal lægge udrednings- og behandlingsplaner for nogle af de mennesker, der kommer med kroniske sygdomme som for eksempel sukkersyge og epilepsi,” siger Ida Høgsbro.

Linda Wiuff fortsætter:

”ja, og så skal vi se, om vi kan tilføre viden inden for deres primære behov, som nok er tropesygdomme. Men det er klart, at det skal være med afsæt i det, de har i forvejen, for vi kan jo ikke bare bruge vores danske planer og idéer fra vores velfungerende sundhedsvæsen. Vi må gennemgå deres medicinskab og så gøre vores bedste inden for de rammer, vi får.”

Skal ikke bare lære fra sig

Det bliver et intenst forløb i den måned, de to læger er i Sierra Leone. Dog regner Ida Høgsbro og Linda Wiuff ikke med, at de kun skal lære fra sig. Der er nemlig også meget, som de kan tage til sig professionelt ved at skulle arbejde under nogle forhold, der er markant anderledes end i Danmark.

For eksempel er tilliden til sundhedsvæsnet i Sierra Leone ikke særlig høj i efterdønningerne af ebola-udbruddet. Det er derfor ikke unormalt, at man først går til en heksedoktor eller andre kvaksalverer, før man søger til lægen – hvor mange dog ofte kommer for sent.

”Sierraleonerne har helt sikkert en anden kropsforståelse, end den vi kommer med,” siger Ida Højsbro.

”- og så har sundhedspersonalet dernede nok også en bedre forståelse for det kulturelle og de religiøse aspekter, end vi har. Det tænker jeg, at vi nok skal kunne lære en del af,” tilføjer Linda Wiuff.

Eventyrlyst og fagllighed

De to læger kender hinanden fra studietiden, hvor de er fulgtes ad, siden de begyndte at læse sammen i Odense. Med tiden flyttede de til København under bacheloren, og de har begge haft deres introstillinger i Region Sjælland og havde nu på samme tid mulighed for at tage tid ud af kalenderen til at kombinere eventyrlyst med deres faglighed.

De er glade for, at det ikke er hvem som helst, der sender dem. Det tiltaler dem begge, at Mission Afrika har så mange års erfaring med at udsende folk, og at der er styr på alt, inden de skal afsted.

”Vores familier er meget trygge ved al den forberedelse, og alle de samtaler, vi har haft med Mission Afrika. Der er styr på alt det praktiske, der er lavet personlighedstests og screeninger, og der er beredskabsplaner til alle scenarier,” siger Linda Wiuff.

”Det tiltaler os også meget, at der er fokus på undervisning. At selvom vi kun er afsted i en måned, så kan vi være med til at sætte noget i gang, som fortsætter, efter vi er er rejst, ” afslutter Ida Høgsbro.


Ida og Linda er i Sierra Leone i hele november 2016 og håber efterfølgende måske at kunne engagere sig i fremtidigt sundhedsarbejde i Mission Afrika.