Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

"Det har forandret mit liv, at jeg kunne tilgive min far"

Som barn oplevede Friday fra Jos, Nigeria på egen krop konsekvenserne af at blive beskyldt for hekseri. Takket være City Ministries er han i dag en glad og håbefuld ung mand.

"Det har forandret mit liv, at jeg kunne tilgive min far"

“I 2001, da jeg var fire år, blev min farfar syg.

Sygdommen blev værre og min far tænkte, at jeg eller mine fire ældre brødre var skyld i sygdommen og havde givet min farfar som et offer til en okkult forening – med andre ord en kult. Hver dag, når min far kom hjem fra marken, udspurgte han os og truede os for at få os til at tilstå, at vi var en del af en kult. Vi sagde, at vi var uskyldige, indtil en dag hvor jeg sagde, at det var mig, bare for at få ham til at holde op med at plage os.

Det skulle jeg ikke have gjort.

I mellemtiden døde min farfar, og min far lod dagligt sin vrede gå ud over mig. Omkring samme tid gik min mor og far fra hinanden. Min far havde to koner på det tidspunkt, og jeg måtte blive hos ham og min stedmor.

Min stedmor og far, som er alkoholiker, gjorde livet svært for mig. Min far var stadig overbevist om, at jeg var en del af en kult og bankede mig hver dag, når han kom fuld hjem. Min stedbror bankede mig også.

Nogle dage blev jeg bundet, inden min far gav mig bank. En dag satte han en kniv på min strube. Jeg lå helt stille, indtil han faldt til ro, og han lod mig gå. Når det blev alt for slemt derhjemme, opsøgte jeg min mor eller min mormor, men hver gang blev jeg bragt tilbage til min far og stedmor.

Anklaget for hekseri

  • Gadebørnsprojektet City Ministries tager sig af tæt på 300 børn. Omkring en fjerdedel af dem har været anklaget for hekseri i forbindelse med dødsfald, sygdom eller sågar trafikulykker i familien.
  • Ofte bliver børnene tvunget til en tilståelse ved at blive mishandlet. For eksempel ved at blive brændt med glødende kul eller strygejern, pisk eller stening. Andre er blevet forsøgt ved hængning eller gift i maden.
  • Overtro hænger nogle gange sammen med fattigdom, og det er ofte børn, som er blevet den ekstra mund at mætte i en fattig familie, der bliver udsat for overgrebene.

Min far bragte mig til forskellige medicinhøvdinger for at finde ud af, om jeg virkelig var en del af en kult.

Nogle sagde, at jeg var, andre sagde, at jeg ikke var. En af dem gav min far noget ’medicin’ med hjem, som var et pulver, der skulle kastes på bålet, hvor det udviklede en røg, som jeg skulle sidde i. Måske var det for at rense mig – jeg ved det ikke.

Det eneste, jeg ved, er, at det ikke ændrede på, hvordan min far behandlede mig. Han bankede mig altid mere, når han var fuld. Dette stod på i to til tre år, og i al den tid var min far overbevist om, at jeg var en del af en kult.

På et tidspunkt greb min mormor ind. Det var i 2004. Hun så, hvordan jeg led og tog mig med til et såkaldt bedehus. Her var vi cirka fem drenge samlet, som var blevet efterladt hos ejeren af bedehuset.

Hver dag skulle vi bede og faste. Manden bankede os for at få os til at tilstå, at vi havde været en del af en kult. Vi fik meget lidt mad. Jeg er meget taknemlig for, at min mormor kom efter bare en uge og hentede mig igen.

I mellemtiden havde hun meldt min far til politiet for børnemishandling. Politiet forhørte ham og lod ham gå med instrukser om ikke at gøre det igen. Min mormor havde gennem andre hørt om Håbets Hus, som er City Ministries’ indslusningscenter for drenge i Jos, og hun tog mig dertil. Nu har jeg været her i 11 år.

For et års tid siden lykkedes det Joseph, som er lederen af Transition House, at opspore min mor igennem nogle af mine fætre, som bor i nærheden af Transition House. Han bad hende om at komme med min far. Jeg græd, da jeg så ham. Så mange følelser kom op i mig ved synet af ham, som jeg ikke havde set i 10 år. Da han spurgte mig, om jeg kunne tilgive ham, kunne jeg af hele mit hjerte sige til ham, at jeg tilgav ham.

Det har forandret mit liv, at jeg mødte min far igen og var i stand til at tilgive ham. Joseph siger, at jeg plejede at være en, der lallede rundt hele tiden og var useriøs med mit liv, men nu vil jeg noget med mit liv. Jeg vil gerne gå videre med en uddannelse i hæren.

Jeg er taknemlig for, at Gud har hjulpet mig igennem forskellige mennesker som min mormor og folk i City Ministries.

Min familie er nu mine onkler og tanter og brødre i City Ministries. Jeg har dog også kontakt med min fysiske familie og fejrede blandt andet jul sammen med min mormor og hendes familie.

Gud har givet mig livet, og jeg er dybt taknemlig for det: det er fyldt af Guds nåde.”

Friday er i dag 20 år og går i 3. g. Han er ved at tage sin studentereksamen og bor stadig ved Transition House.