Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

”Det var to minutter i lukketid, hvis jeg skulle afsted til Afrika”

Merete Værge og Marianne Kiilerich har tilsammen 80 års sygeplejeerfaring. Selvom de er gået på efterløn, har de nu valgt at pakke kufferterne og tage til Sierra Leone for at arbejde frivilligt.

”Det var to minutter i lukketid, hvis jeg skulle afsted til Afrika”

Opdatering den 08-02-2017: På grund af anklager om misbrug af midler hos vores samarbejdspartner ADB i Sierra Leone er Mission Afrika blevet nødt til at udsætte Merete Værge og Marianne Kiilerichs rejse på ubestemt tid. Du kan læse mere her.

Efter 40 år på arbejdsmarkedet indstiller Merete Værge for halvandet år siden karrieren som sygeplejerske og går på efterløn.

Hun har i løbet af et langt og effektivt arbejdsliv opnået erfaring med både sygepleje i praksis og i at undervise, og hun beslutter i en alder af 64 år at stille de hvide træsko og trækker sig tilbage for at nyde sit otium.

Men livet er jo sjældent til at regne med.

I september sidste år sidder Merete Værge nemlig til Mission Afrikas årsmøde, hvor ordet bliver givet til en repræsentant for sundhedsprojektgruppen. Fra talerstolen forklares det, hvordan man lige nu er på udkig efter læger, sygeplejere og jordemødre, der vil rejse til Kangahun i Sierra Leone og støtte og videreuddanne det hårdtarbejdende sundhedspersonale på en klinik dernede.

Og selvom Merte Værge har lagt kitlen på hylden, gibber det alligevel i hende.

”Jeg har aldrig været i Afrika, men jeg har altid haft en drøm om at komme derned som sygeplejerske. Jeg havde dog faktisk skudt en hvid pil efter det, nu jeg var gået på efterløn. Men så tænkte jeg, da jeg hørte om Kangahun, at det lød så spændende. Det har jeg simpelthen lyst til,” siger Merte Værge, der dog havde lidt betænkelighed ved sin alder.

”Nu var det jo noget tid siden, jeg var gået på efterløn, så det var to minutter i lukketid, hvis jeg skulle afsted til Afrika. Så jeg tænkte, at jeg kunne i hvert fald lige høre, og hvis de så syntes jeg er for gammel, kan de jo sige til,” siger hun.

Gamle rejsekammerater

Men Merete er overhovedet ikke hverken for gammel eller for urutineret. Tværtimod viser hun sig at være perfekt til opgaven og bliver hurtigt enig med Mission Afrika om at rejse ud i tre måneder. Og da hun bliver spurgt, om hun ikke kender en, der skal med, går tanken hen til en veninde fra studiet, der også er gået på efterløn halvandet år forinden:

Hun hedder Marianne Kiilerich. Hun er også 64 år, og ligesom Merete Værge uddannet fra sygeplejeskolen i Herning i 1974. Faktisk har de to rejst sammen før, de var i kibbutz i Israel, året efter de blev færdige som sygeplejersker og har været tæt på hinanden siden.

Marianne Kiilerich skal lige overveje tilbuddet.

”Kan jeg rejse væk i tre måneder, spurgte jeg mig selv. Kan jeg rejse fra min mand i så lang tid? Men så tænkte jeg, at det lød så spændende, og jeg har fået opbakningen hjemmefra. Når man har lyst til det, så skal man også gøre det,” siger hun.

80 års erfaring

Tilsammen har Merete Værge og Marianne Kiilerich 80 års erfaring, som de skal ud og dele ud af. Deres arbejdsopgaver kommer primært til at være med børn og gravide, hygiejne og hjælpe med struktur, arbejdsgange og dokumentation.

”Vi tror ikke, vi kan tage ud og redde verden, men hvis vi kan gøre lidt gavn, som andre kan bygge videre på senere, så er det jo godt. Men vi gør det også meget for oplevelsen. Vi har været spejdere og FDF’ere i mange år, så det er da lidt vand på brønden at komme ud i nogle mere primitive omgivelser,” siger Marianne Kiilerich.

De to erfarne sygeplejersker rejser til februar og kommer hjem til maj.