fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Ebola-flygtninge strømmer til storbyen

Smittefare og fødevaremangel i de østlige landområder får nu flere sierraleonere til at flygte ind til storbyerne. Mission Afrikas partnerkirke i Sierra Leone støtter de mest trængende med husly og mad.

Ebola-flygtninge strømmer til storbyen

I de hårdest ebolaramte områder i Sierra Leone er det efterhånden kun muligt at få ris og enkelte andre madvarer. Samtidig er fødevarepriserne i løbet af få måneder steget eksplosivt med op til 150 procent.

Årsagen er, at myndighederne i et forsøg på at standse ebolasmitte har oprettet karantænezoner, der forhindrer al im- og eksport fra zonerne.

Frygt for både smitte og hungersnød får nu folk i karantæneområderne til at flygte ind i Sierra Leones næststørste by, Bo, hvor Mission Afrikas partnerkirke i Sierra Leone, Den Anglikanske Kirke i Bo Stift (ADB), har sit hovedsæde.

Støtte til flygtninge

Med sine få ressourcer og med midler fra Mission Afrika forsøger ADB’s ansatte og frivillige i øjeblikket at indlogere og bespise så mange flygtninge fra karantæneområderne som muligt.

Fakta

  • Ebola-blødningsfeber er en meget alvorlig virusinfektion. Det formodes, at virus naturligt findes hos visse flagermus, hvorfra det under sjældne omstændigheder kan smitte til andre dyr eller mennesker. Sygdommen smitter ved kontakt med væsker og sekreter så som blod, opkast, afføring eller sæd fra syge mennesker, eller sjældent ved indirekte kontakt med ebolavirus.
  • Dødeligheden er ca. 70 %, og der findes ingen godkendt specifik behandling eller vaccine imod sygdommen. Det er derfor afgørende, at de syge bliver korrekt diagnosticeret, isoleret, og at pårørende, sundhedspersonale og andre kontaktpersoner beskyttes mod smitte for at standse udbruddet.

Kilde: ssi.dk

Arbejdet er dog ikke uden bekymringer.

”Jeg frygter for mine børns liv. Jeg ved, hvordan jeg håndterer ebolasmitte, men det gør mine børn ikke. Jeg kan dog ikke vise min frygt til nogen, fordi jeg er hyrde for min menighed og for alle de folk, der er kommet til Bo i den senere tid,” siger Canon George, domprovst i ADB.

For Canon George er lyspunkterne få, men han glæder sig alligevel over, at ADB forholdsvist hurtigt tog del i oplysningsarbejdet omkring ebolasmitte.

”I starten troede vi ikke på det. Vi troede, det var en spøg og tog det ikke alvorligt. I ADB kom vi heldigvis tidligt i gang med oplysningsarbejdet, fordi Mette og Alex Bjergbæk Klausen (Mission Afrikas udsendinge til ADB red.) tog det alvorligt og fik os til at forstå alvoren,” siger Canon George.

Brug for forbøn

Som en del af oplysningskampagnen valgte kirken i forsommeren at køre ud til de små landsbyer i stiftet, der er på størrelse med Jylland, og informere om ebola og smittehåndtering til høvdinge, kirkeledere og imamer. Samtidig blev ebola en del af pensum i kirkens uddannelsesprojekt Teologisk Førstehjælp.

”Ja, vi gør, hvad vi kan. Men vi har virkelig brug for forbøn fra jer,” siger Canon George.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO var der per 10. oktober kendskab til 8.399 ebolatilfælde i Vestafrika, heraf 4.033 døde.

WHO vurderer imidlertid, at der reelt er mange flere tilfælde og dødsfald i de ramte lande, da opgørelserne kun dækker de sygdomstilfælde, der har været i kontakt med sundhedsvæsenet.

 

Hjælp ADB i kampen mod ebola:

Støt Projekt 3027: Det Anglikanske Stift i Bo, Sierra Leone nu