fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Efterskoleelever serverede kartoffelmad på persisk tv

De persiske tv-seere fik et indblik i dansk mad, kultur og traditioner i et liveshow på SAT-7. Flere elever fra Nordsjællands Efterskole deltog undervejs i programmet.

Af Anders Kynde direkte fra Cypern

Det er fredag eftermiddag i SAT-7’s persiske studie på Cypern. Der er kun få minutter til liveshowet starter.

De mange spotlys er tændt og rettet mod værten Parastoo Poortaheri og de farverige kulisser, som danner rammerne for hendes ugentlige program, Pigernes Verden. Et show, der primært ses i Iran, Afghanistan og Tajikistan.

Det var meget anderledes, end hvad jeg plejer. Det var fedt at prøve!

Emilie Frederiksen

Normalt er det kun Parastoo Poortaheri, der toner frem på skærmen. Denne fredag eftermiddag er dog markant anderledes.

For bag videokameraerne sidder nemlig en gruppe fra Nordsjællands Efterskole og følger med. Og for nogle af eleverne har de endda fået en unik mulighed for at deltage i showet, selvom de ikke forstår så meget af det, da det foregår på farsi.

Fie laver flik-flak
Fem, fire, tre, to, en – og programmet går i gang. Efter den sædvanlige introvideo byder Parastoo Poortaheri velkommen til seerne.

“I dag skal det handle om Danmark, for vi har besøg af en dansk skole her i vores studie,” lyder det fra værtinden, inden en video med 10 facts om Danmark sættes på.

Samtidig gør efterskoleeleven Fie Svendsen klar til at træde ind i det oplyste studie og ind foran kameraerne. Hun skal vise, hvordan man laver flik-flak – noget, som de fleste danskere formentlig har lavet i gymnastiktimerne i deres barndom.

Jeg har lært en masse om, hvordan det er at være kristen i Mellemøsten og Nordafrika.

Emilie Frederiksen

Solosang på skærmen
Halvvejs i showet er der et mindre sceneskift, da Emilie Frederiksen stiller sig klar med mikrofonen. Akkompagneret af rytmiske conga-trommer synger hun lovsangen “Lead me to the cross” i sikker stil.

“Det var meget anderledes, end hvad jeg plejer. Normalt bliver man nervøs, fordi der er mange, der kigger på en. Men her var der kun nogle kameraer og ikke rigtig andet, så jeg tænkte ikke over, at der var så mange, der så med. Det var fedt at prøve,” fortæller hun efterfølgende.

Emilie Frederiksen havde ikke noget kendskab til SAT-7, før hun kom til Cypern.

“Det har været en stor oplevelse at høre om SAT-7. Jeg har lært en masse om, hvordan det er at være kristen i Mellemøsten og Nordafrika – og hvor svært det kan være i forhold til familie og venner,” siger hun.

Hårfletning og kartoffelmad
Senere i showet kommer to efterskolepiger ind for at lave en hårfletning, inden seerne bliver forkælet med en guide til, hvordan man laver noget så dansk som en kartoffelmad.

“Det var lidt svært, fordi man vidste ikke helt præcist, hvordan det ville foregå, og hvilket kamera man skulle kigge i. Men det var meget sjovt at være en del af,” lyder det efterfølgende fra de to “kartoffelpiger”, Anna Bjerregaard og Naomi Ploug.

Efter en time er liveshowet slut. Det er samtidig ved at være afslutningen på Nordsjællands Efterskoles studietur i Cypern. En tur, hvor de 23 elever ikke bare har lært meget om SAT-7, men også oplevet nye kulturer og hørt inspirerende vidnesbyrd.

Turen har været en øjenåbner for os alle. Det var først, da jeg kom ind i studiet, det for alvor gav mening for mig…

Jesper Oehlenschläger

Begejstret forstander
Forstander på Nordsjællands Efterskole, Jesper Oehlenschläger, har også været med på turen, som er stablet på benene i samarbejde med Mission Afrika.

“Vi har fået et unikt indblik og mulighed for at kigge ind i en verden, som vi ikke normalt har adgang til. Turen har indeholdt mange faglige ting, alt fra at gå i Paulus’ fodspor til at opleve kristent missionsarbejde, som er anderledes end præster eller lærere, der tager ud og driver mission. Her er det nogle helt andre faggrupper, som arbejder i en del af verden, de ikke fysisk er i,” forklarer Jesper Oehlenschläger.

Han håber at vende tilbage igen med en ny gruppe efterskoleelever i fremtiden.

“Vi vil gerne plante et frø til et volontørliv eller missionærliv eller i det mindste bare give eleverne hjerte for sagen. Turen har været en øjenåbner for os alle. Jeg havde hørt om SAT-7 på forhånd, men det var først, da jeg kom ind i studiet, hørte historierne og så betydningen af dem, at det for alvor gav mening for mig,” siger forstanderen.

Se programmet
Hele udsendelsen kan ses herunder. Eleverne fra Nordsjællands Efterskole medvirker efter 9 minutter, 27.35 minutter, 30.05 minutter, 37.30 minutter og 48.25 minutter.