fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Elever samlede 10.000 kroner ind til unge i Sierra Leone

8. klasse fra Sofiendalskolen i Skalborg fik travlt med at skrabe penge sammen, da de i en temauge lærte om andre unge i Sierra Leone.

Elever samlede 10.000 kroner ind til unge i Sierra Leone

Lige meget om man er ung i Europa eller Afrika, så drømmer man om de samme ting: En uddannelse, en familie og en stabil fremtid. Det fik Johanne Nyholm på 14 år øjnene op for, da Mission Afrika i maj deltog i et trekløvers-samarbejde med Sofiendalskolen og kirken i Skalborg om at lave en temauge for skolens 8. klasses-elever.

Temaet var ”ung-til-ung,” og eleverne skulle samle penge ind til de unge i kirken i området Bo, der hvert år afholder en konference for 150 unge, som mødes og snakker om uddannelse, demokrati og tro. Mission Afrika satte eleverne i forbindelse med Alex og Mette Bjergbæk Klausen i Sierra Leone, som havde fundet to unge studerende fra Bo, som klassen kunne interviewe over Skype.

13062034_1272069246155205_908180058366236065_n (1)

“Vi snakkede med dem om, hvordan skolelivet i Sierra Leone er. Og hvordan forholdene er, når man er ung. De fortalte, at de kom fra meget store familier, så det var kun dem, der havde fået lov til at gå i skole af alle deres søskende,” siger Johanne Nyholm.

”Jeg har selv to søskende, og jeg ville synes, det var lidt underligt, hvis det kun var min storebror, der fik lov til at gå i skole. Det her har gjort mig taknemmelig for, at jeg har muligheden for at få en uddannelse,” siger hun.

Samlede 10.000 ind på to dage

Johanne Nyholm og resten af 8. klasse lærte i løbet af ugen om fundraising og pressearbejde. Nogle gik på gaden for at samle penge ind, mens andre ringede fonde op eller skrev pressemeddelelser. Det lykkedes dem at få en notits ud til Nordjyske Medier og i alt samle imponerende 10.000 kroner ind i løbet af torsdagen og fredagen.

Det er Pernille Hansen Krogh, kirke- og kulturmedarbejder i Skalborg Kirke, som har fået idéen til samarbejdet mellem kirken, Sofiendalskolen og Mission Afrika.

”Jeg synes, der er meget vigtigt, man kan lære af projektstyring, og det har været så fedt at se, hvor engagerede eleverne var,” siger hun.

Pernille Hansen Krogh har i forløbet været i tæt kontakt med Torsten Due Christensen, som er afdelingsleder på Sofiendalsskolen, og han er enig med hende i, at det har været en lærerig oplevelse for eleverne. Især fordi det ikke bare var en øvelse.

“Det her er rigtigt. De skulle ud og finde rigtige sponsorer og lave en rigtig pressemeddelelse for en rigtig organisation. Den slags giver noget, som god undervisning aldrig vil kunne komme i nærheden af. Det minder jo slet ikke om noget, man ville lave i en almindelig samfundsfagstime,” siger han.

To kulturer, én drøm

Torsten Due Christensen mener også, at det har en særlig værdi, at det er unge mennesker, der samler ind til andre unge mennesker.

13118876_1272898589405604_6576704322930893253_n

“Jeg tror, at ung-til-ung-modellen styrker muligheden for identitetsdannelse. Når ens indsats kommer til gavn for nogen, som kunne have været en selv, så får det lidt mere kant, end hvis det var personer fra en anden aldersgruppe. Man rækker ud over kultur og geografi, men har alligevel forståelsen af, at det her kunne have været mig,” siger han.

Det er Johanne Nyholm enig i.

”Der var nogle gange, hvor vi syntes, det var uoverskueligt, at vi skulle samle så mange penge ind. Men det gjorde det nemmere, at vi kunne sætte os i deres sted. At vi kunne se, at det kunne have været os selv, der manglede pengene,” siger hun.

Johanne Nyholm har fået meget ud af forløbet og kunne godt tænke sig at prøve noget lignende igen. Hun har lært at skrive en pressemeddelelse, og en masse om kulturforskellene mellem Sierra Leone og Danmark. Det har også vækket rejselysten, forklarer hun:

“Jeg kunne godt tænke mig at prøve at rejse derned til Sierra Leone engang og se det selv.”

Mission Afrika har modtaget pengene og siger stor tak til de unge mennesker fra Skalborg.

 

Philip Christoffersen
Journalist

Philip er barselsvikar for Anne Sofie Bitsch frem til sommeren 2017