Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Elisabeth sikrer Nigerias kirkehistorie for eftertiden

Elisabeth Holtegaard har i 15 år oversat breve og artikler til engelsk for Kristi Lutherske Kirke i Nigeria. Onsdag den 10. oktober fylder hun 80 år.

Elisabeth sikrer Nigerias kirkehistorie for eftertiden

Elisabeth Holtegaard fylder 80 år den 10. oktober. Hun har i 35 år arbejdet for Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, først som engelsklærer på kirkens ”secondary school” og senere som lærer på kirkens bibelskole og teologiske seminarium.

– Det er meget spændende at være med til at redde deres historie! Jeg betragter det fuldstændig som en fortsættelse af mit missionærarbejde.

Elisabeth Holtegaard

35.000 dokumenter
De seneste 15 år er tiden gået med at dokumentere kirkens historie, dvs. oversætte missionærbreve og bladartikler til engelsk og samle billeder, så Kristi Lutherske Kirke i Nigeria kan bevare deres unikke historie for fremtidens generationer.

Siden hun blev pensioneret i 2004, har hun hvert år besøgt Nigeria flere måneder ad gangen for at registrere flere end 35.000 dokumenter og bevare dem, inden de blev ødelagt og ædt af termitter og mus.

Elisabeth Holtegaard regner med yderligere 4-5 år, inden hendes arbejde er tilendebragt. Så vil de mange breve, beretninger, rapporter og artikler, som danske missionærer forfattede fra 1913 til 1988 være oversat til engelsk og illustreret med unikke billeder fra missionshistorien.

Fejrer jubilæum i Nigeria
Midt i alt arkivarbejdet har Elisabeth Holtegaard også tid til at aflægge kirken i Nigeria et besøg. Hun rejser den 3. november for at deltage i fejringen af 100-året for etableringen af kirkens første udpost i Shellem.

Derefter skal hun holde med møde med en arkivkomité og bese det arkivcenter, som skal rumme kirkens arkiv og Elisabeth Holtegaards arbejde med indsamling og dokumentation gennem i alt 20 år.
Og så glæder hun sig især til at holde jul med Koma-folket, hvor hun som eneste hvid i mange år har fejret denne højtid.

Elisabeth Holtegaard var missionær i Nigeria fra 1969 til 2004.

Landsbyer mangler evangeliet
Hvad husker du som det vigtigste, du fik udrettet i alle årene?

– Jeg har været meget glad for at være i komiteer, hvor jeg var med til at evangelisere. For eksempel fandt vi frem til 30 landsbyer, hvor der hverken var kristne eller muslimer. De ville gerne have skoler, og med skolerne kom evangeliet også ind. Og jeg kunne undervise dem om hygiejne og vise dem, hvordan de kunne opbevare vandet sikkert. Hvis en krukke vand står i tre døgn er 80 procent af bakterierne døde.

– Men tænk, at der kun ni kilometer fra landevejen bor mennesker på samme måde, som da Brønnum kom til området for 100 år siden!

En af præsterne skrev i min gæstebog, at når dette projekt er færdigt, er det en gave til kirken nummer to i forhold til Brønnums komme.

Elisabeth Holtegaard

Arkivarbejde er missionsarbejde
Hvad giver det dig nu på 15. år at skrive den lutherske kirkes historie i Nigeria?

– Det giver mig først og fremmest den glæde, at de er glade for det. En af præsterne skrev i min gæstebog, at når dette projekt er færdigt, er det en gave til kirken nummer to i forhold til Brønnums komme. Og nu er en arkivkomite i kirken i gang med at bygge et arkivcenter, som etableres på basis af det arbejde, jeg har lavet. Arkivet kommer til at ligge i tilknytning til præsteskolen.

– Det er meget spændende at være med til at redde deres historie! Jeg betragter det fuldstændig som en fortsættelse af mit missionærarbejde. Det er en måde at hjælpe kirken på. Hvis man ikke har sine rødder og ved, hvor man kommer fra, hvordan kommer man så videre? Det duer ikke bare at hænge frit i luften.

Fejrer jul med Koma-folket
Når Elisabeth Holtegaard rejser til Nigeria den 3. november, har hun en kladde af bogen om kirkens historie med.

– Det skal være en billedbog, og her skal komiteen være med til at udvælge billederne. Der er to holdninger derude. Nogle skammer sig over, at de engang ”gik nøgne rundt”, som de siger. Andre siger: ”Selvfølgelig skal vi kende vores historie!”

Elisabeth Holtegaard skal bo i Jimeta, hvor hun skal sortere i 25 kasser af kirkens arkivmateriale. Julen skal hun fejre blandt Koma-stammen, som hun har gjort det så mange år tidligere. Og den 8.-11. november skal hun være med til at fejre udposten Shellems 100-års jubilæum.