De har været udsat for lidt af hvert. Nogle måtte droppe skolen tidligt, enten fordi familien løb tør for penge, eller pigerne blev gravide som teenagere. De fleste er blevet mishandlet og misbrugt, nogle blev enker alt for tidligt og mistede fodfæstet og indkomsten. I dag får de hjælp af den anglikanske kirke i Bo, Sierra Leone.

Opmærksomme og omsorgsfulde kvinder fra “Mothers’ Union” i Sierra Leone har de seneste år lagt mærke til, at især de unge kvinder er ramt på livet efter ebolaepidemien for ni år siden og den nylige covid-19 pandemi.

Lukkede skoler, tidlige graviditeter, dødsfald blandt forældre og ægtefæller har efterladt mange alene, ressourcesvage og uden mulighed for selv at løfte sig ud af deres situation.

De unge kvinder får indflydelse på processen

Derfor har kvindeforeningen i samarbejde med Mission Afrika og den anglikanske kirke i Bo, en storby i det sydøstlige Sierra Leone, nu lavet et intensivt kompetenceudviklingsforløb på 18 måneder.

Efter research blandt byens udsatte er 40 unge kvinder blevet udvalgt til at være med i projektet.

“Vi har holdt møder med flere af kvinderne i målgruppen for at finde ud af, hvordan de havde det, og hvad deres behov er,” fortæller Katumu F. Allieu, der i mange år har været aktiv i den anglikanske kirkes kvindeforening Mothers’ Union. “Vores ønske er at finde en god måde at styrke kvinderne på, så de har redskaber til at bygge sig et bedre liv – og vi vil gøre det i tæt samarbejde med dem. Så vinder vi deres tillid, og de får ejerskab i processen.”

Kursuscenteret renoveres

Kirken har en ældre bygning som bruges til undervisning. Den trænger til en kærlig hånd og en opgradering, og det er kirkens aktive kvinder godt i gang med.

Planen er i første omgang primært at undervise pigerne og de unge kvinder i at sy tøj. De første 15 måneder af udviklingsforløbet består af undervisning i basale skolefærdigheder som læsning og regning, kombineret med en uddannelse i at betjene en symaskine og kendskab til forretningsopbygning.

Kontakt til lokale forretningsfolk

Katumu forklarer begejstret: “Vi er ved at opbygge kontakt til lokale forretninger og skræddere, så pigerne kan slutte forløbet af med tre måneders praktik. Vi vil løbende evaluere forløbet, og vi er overbevist om, at kvinderne får de nødvendige kompetencer til at starte på en frisk og skabe et godt liv.” Biskop Solomon Scott-Manga fra det Anglikanske Stift i Bo er meget glad for udviklingen. Han siger: “Vi har fået henvendelse fra andre interessenter i byen, der ser muligheden i at bruge de forbedrede lokaler til træning og undervisning af flere kvinder i forskellige fag. Vores mål er at udvide bygningen, så vi kan køre flere programmer samtidig. Det bliver uden tvivl til gavn for mange, også i årene, der kommer.”