fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Et halvt århundrede: "Kæmpe gave at møde og skabe møde mellem Afrika og Danmark"

Da Henrik Engelbrekt Refshauge tiltrådte som generalsekretær i Mission Afrika i 2018, var økonomien i krise, og baglandet svandt ind. Dette er under forandring, og generalsekretæren ser optimistisk på en fremtid, hvor mission går alle veje. Søndag 29. november fylder han 50 år.

Interview af Katrine Lund

Da Henrik Engelbrekt Refshauge for 2½ år siden var til samtaler med Mission Afrikas bestyrelse, kunne de læse i hans ansøgning, at “mit livsmål og kald er, at være katalysator for at mennesker får mulighed for at tage imod Kristus i den kontekst og kultur, der er deres.”

Mission: ”Vil du tænde, må du brænde”
Mission Afrikas generalsekretær er født ind i en familie med mission i hjertet.
“Jeg kom meget på Humlumstrand søndagsskolelejren som barn, og når vi stod i indgangen hængte sloganet “Vil du tænde, må du brænde” over døren. Det har sat visionen for min fremtid”, fortæller Henrik.
“Min mor Herdis og far Bent var gode til at dele liv med andre mennesker, og var ikke blege for at fortælle om deres tro og være nysgerrig på andre menneskers tro. Jeg har selv været ansat i både indre og ydre mission, og denne bagage præger mig dybt. Pinsedag stillede Simon Peter sig op “på taget” og delte evangeliet, og bagefter delte de liv, mad og økonomi. Denne dobbelthed med ord og handling må vi ikke skille ad,” mener generalsekretæren.
”Mission handler om forkyndelse både med forkyndelse og diakoni. Det handler om engagement og kærlighed. Vi kan ikke give det kristne budskab videre både i ord og handling uden at slå følgeskab med andre mennesker og være åben for det, de kan give.”

En udfordring af de større
Økonomien var i krise i Mission Afrika, da Henrik tiltrådte som generalsekretær. Som det gælder for mange andre missionsorganisationer, stod Mission Afrika over for den udfordring, at det traditionelle bagland svinder ind, mens det er vanskeligt at engagere yngre kræfter både som donorer og frivillige. Konkurrencen på genbrugsmarkedet er øget betydeligt de seneste årtier, så indtægterne fra Mission Afrikas genbrugsbutikker var nedadgående, og samtidig var organisationens tidligere ungdomsafdeling Afrika in Touch gået konkurs.
Det var altså en stor udfordring, der ventede den nye generalsekretær, der også erkender, at det har været en stor mundfuld at blive leder af et missionsselskab med små 20 ansatte ude og hjemme.
”Jeg har brugt meget tid på at få den rette udvikling som topleder med så meget personaleansvar. Min bestyrelsesformand og næstformand har været utrolig gode at spare med, og så har jeg haft en coach ved siden af og brugt min far rigtig meget, indtil han desværre døde i marts i år,” fortæller generalsekretæren.

De 5 F’er

Hvad er de vigtigste spørgsmål for en 109-årig missionsorganisation, der vil være relevant i dag?

“Verden forandrer sig hele tiden, og den forandring er vi nødt til at følge for at være relevante for nutiden og kunne engagere de næste generationer i mission på en anden måde,” siger Henrik Engelbrekt Refshauge.
”Jeg har forsøgt at skærpe organisationen på det, jeg kalder de fem F’er: Fundraising, Faglighed, Formidling, Folketing – forstået som lobbyvirksomhed og netværksdannelse – og Frivillighed. Vi har stadig 2000 frivillige, og rigtig meget handler om at få dem til at tage mest muligt ejerskab og lade dem udvikle agile, dynamiske måder at gøre tingene på. Vi har nu godt ti frivillige projektgrupper, som hver arbejder med det, de brænder særligt for, fx sundhed, SAT-7 eller et bestemt land. En gruppe unge frivillige har for første gang selv stablet et projekt på benene omkring en kaffefarm og skole i Uganda, hvor vi sender mange volontører til. Det viser, hvor stort udviklingspotentiale der er i at skabe ejerskab.”

Tiltrækker unge
– Hvad er ellers status på arbejdet med at få flere unge engageret i Mission Afrika?
”Det allerbedste er, når de unge kommer hjem fra volontørophold i Afrika og Cypern fyldte med glød i hjertet. Vi har ansat seks unge, der arbejder med børn og unge, vennerelationer, fundraising, kommunikation og netværk. De har skabt en ny børne- og ungdomsorganisation, Mission Afrika Youth, hvor det bobler med nye idéer. F.eks. mødes nogle og bager kager, som de sælger i en sognekirke til fordel for Uganda, andre mødes og ”syr for en sag”, de holder møder rundt i landets kirker og foreninger mm., og det har skabt et skønt liv i organisationen og på kontoret i Århus.

Frygt vendt til glæde
Mission Afrikas økonomi var udfordret, da Henrik startede som generalsekretær september 2018. I dag ser det meget bedre ud. På trods af coronasituationen har organisationen en sund likviditet.
“Bestyrelsen har gjort en kæmpe indsats for at trimme organisationen så sundt, at vi har udsigt til at gå ud af 2020 med et underskud på omkring halvanden million kroner, selvom de lukkede genbrugsbutikker i foråret gav sved på panden. Men vi er slet ikke i mål endnu,” mener Henrik Engelbrekt Refshauge. Vi er ved at etableret et netværk af virksomhedsledere, som skal med til at udvikle ideer og dele deres netværk. Det tager tid, men vi begynder også at se lyset og visionen blive stærkere og stærkere. Vi har brug for endnu flere stærke muskler hos erhvervsfolk, der har lyst til at lege med i en moderne missionsorganistion.”

Det kristne epicenter har rykket sig
”Det er fantastisk at mærke hvordan kristendommen har vokset sig stærk i syd, så Lagos i Nigeria er det sted, hvor der bor flest kristne ift. indbyggertal. Mission Afrika grundlagde den lutherske kirke i Nigeria, og nu er formanden for det lutherske verdensforbund Nigerias lutherske ærkebiskop. Så bevægelsen går på mange måder den anden vej. Vi har planer om at sende evangelister fra Nigeria til Danmark sammen med Folkekirkens Mellemkirkelige råd, for de kristne afrikanere kan lære os meget. Jeg har selv lært værdier fra dem som at have tillid til Bibelen, have et integreret/holistisk kirkesyn med fokus på fællesskabet fremfor det enkelte individ og om forsoning og fredeligt liv mellem kristne og muslimer. Og så er der karismatikken på alle planer,” fortæller generalsekretæren.

Poolferie eller frontlinje

”Vi har meget kapacitet at give til vore partnere i forhold til struktur, økonomi og sundhed. Der er jævnligt problemer med korruption, også i vores partnerkirker i Afrika. Vi har oplevet mange skandaler og katastrofer som ebola, hungersnød og borgerkrig blandt vores partnere gennem historien. I vores lederteam har vi sagt til hinanden, at når næste storm er redet af, skal vi sidde ved en pool med et glas rødvin og samle kræfter. Men det når vi ikke, før næste storm vælter ind over os. Når jeg tænker efter, tror jeg faktisk, det er fordi vi står i frontlinjen i Guds Mission. Det er ikke vores, og derfor kan de mange angreb bare komme an. Det er Hans ansvar, og hold op hvor Han velsigner os.”
Som alternativ til “poolferien” lader Henrik Engelbrekt Refshauge op ved at være leder af et 70 personer stort gospelkor i Esbjerg og tilbringe tid med sin hustru Christine samt parrets i alt otte børn – både i hjemmet i Kolding og i det nyerhvervede sommerhus ved Flovt Strand nær Haderslev. Og så glæder han sig over, at børnene bærer lidenskaben for mission videre, bl.a. som lovsangsledere og i kirkeligt ungdomsarbejde.

Faktaboks

  • Født 1970 i Aarhus, vokset op i Struer.
  • Uddannet organist og kirkesanger fra Vestervig Kirkemusikskole og cand.theol. fra Aarhus Universitet. Har desuden en tillægsuddannelse i journalistik, SCRUM-master samt en diplomuddannelse i ledelse.
  • Har bl.a. arbejdet som Ungdomssekretær i Israelsmissionens Unge, præst i Kolding Valgmenighed, journalist på den kristne ugeavis Udfordringen, lærer på Rinkenæs Efterskole og kirke- og kulturmedarbejder i Haderslev Domsogn.
  • Har desuden været leder af flere gospelkor.
  • Siden september 2018 generalsekretær i Mission Afrika.
  • Bor i Kolding Syd med sin hustru Christine, der arbejder som folkeskolelærer.
  • Tilsammen har parret otte børn i alderen 12-23 år og hundene Shirley og Mozart.

Katrine Lund Sørensen
Kommonikationsmedarbejder i netværksteamet

Katrine er placeret i København. Hun er cand. mag i litteraturhistorie, danser ballet, løber og har vundet DM-sølv på 4*400 m stafet.