Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Forebyggelse i Centralafrika

Forebyggelseskurser er vigtigt led i Mor-barn-centerets arbejde for bedre sundhed. Alene i januar var mere end 500 unge på kursus.

Forebyggelse i Centralafrika

Midt i den alvorlige krise med vold, flygtningestrømme og sammenbrud af lov og orden, som Den Centralafrikanske Republik fortsat hærges af, truer en anden krise. For selvom vi måske ikke hører så meget om hiv/aids, som vi gjorde for et par år siden, så er sygdommen stadig et voldsom trussel i Centralafrika.
I 2012 advarede det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet om, at ”HIV epidemien er ude af kontrol i Den Centralafrikanske Republik”. Siden dengang har Centralafrika gennemlevet en voldsom konflikt, og omkring en femtedel af landets fem millioner indbyggere er i dag på flugt. Der er derfor desværre grund til at tro, at dette skulle være bedre i dag. Snarere tværtimod.

Artiklen advarer særligt om to forhold: mange hiv-smittede er også smittede med hsv-2-virus, og det er alvorligt, fordi det øger risikoen for, at hiv-smittede smitter andre med sygdommen. Samtidig er sundhedsvæsenet slet ikke i stand til at yde tilstrækkelig behandling. Mange smittede får slet ikke behandling, og af de, der gør, har mange ikke adgang til stabil behandling, hvilket er afgørende, hvis medicinen skal virke.

Det er svært at finde præcise og opdaterede tal for antallet af smittede. UNAIDS, som er FN’s organisation for kampen mod sygdommen, taler om omkring 120.000 smittede svarende til ca. 4% af befolkningen. Det betyder, at Centralafrika har den højeste smitterate i den fransktalende del af Afrika. Med et sundhedssystem, der mangler personale, medicin og bygninger – og i nogle dele af landet er ikke-eksisterende, er oddsene for at komme sygdommen til livs meget svære.

Kurser for de unge
Men svære odds stopper ikke Mor-barn-centeret i Bohong fra at gøre, hvad de kan. Hver måned holder personalet kurser på centret og i landsbyerne i området. Alene i januar var mere end 500 unge på kursus i, hvordan de bedst beskytter sig mod hiv/aids og andre seksuelt overførte sygdomme.

”Folk deltog meget aktivt i de kurser, som vi har holdt sammen med kirken, så vi ser frem til at arbejde sammen med de religiøse ledere i fremtiden.”

Centerleder Cathrine Naabeau

Mor-barn-centeret har igennem flere år haft et særligt program for hiv-smittede kvinder, som har kontakt med centeret i forbindelse med graviditet og fødsel, og tallene fra denne indsats viser, at der er stort behov for en indsats i området.

Hiv/aids og seksuelt overførte sygdomme er kun et af de områder, som Mor-barn-centeret har fokus på, når det gælder forebyggelse. Også fødselsforberedelse, undervisning af mødre i spædbørnsernæring og vaccinationskampagner er del af centrets arbejde sammen med kampen mod malaria, som fortsat er den sygdom, som langt hovedparten af patienterne lider af.

Kilder: The Lancet, UNIADS,

Støt Projekt 3009: Mor-barn-centeret i Centralafrika nu