Oktober 2020

Kære venner
Kontoret er forsigtigt åbnet, så nu er togturene kommet tilbage i mit liv. Derfor er der igen blev ro til at skrive et ”Maskinrum” fra generalen. Medarbejderne er primært tilbage i Højbjerg når der er møder. Ellers prøver vi at arbejde hjemmefra for at bryde eventuelle smittekæder.
Siden de blev sendt hjem 23. marts for at vi kunne få del i statens lønkompensation, har der været meget, meget stille. Kalenderen var et gabende hul, hvor den før var fyldt med spændende møder ude i kirker og missionshuse og hjemme på kontoret. Kalenderen fyldes heldigvis igen, og jeg glæder mig hver gang I ringer og inviterer til en aften med fokus på mission. Men da I ikke alle har mulighed for at få besøg den næste måneds tid, er her en lille håndfuld oplevelser, jeg ville have fortalt jer om.

Den aktuelle pandemi gør sin indflydelse gældende på godt og ondt. For der er også glæder midt i en situation, hvor vi hver eneste dag mærker vores vigtige missionsarbejde er stækket som en fugl, der var beregnet på at flyve. Pludselig må den sidde på sin pind og overskue verden derfra. Det kan man jo ikke. Vi kan jo ikke deltage i verden, uden at tage turen derud. Vi kan ikke være så tæt på vore gode venner i Afrika og på Cypern, når vi ikke kan ”gnidre skuldre” og drikke kaffe med dem. Og dog …
Jeg har selv oplevet at komme tættere på Musa, Pierre, Joel … og hvad alle vore venner og udsendte hedder derude, fordi de ligger lige i min lomme – i telefonen. Med to taster kan jeg ringe dem op og dele liv og hverdag – med billede på. Vi har helt utrolige muligheder, som vi tidligere ikke har brugt i så høj grad, men corona har tvunget os til at udvikle en ny rytme og tænke ind i boksen og bruge det remedier, vi har i vore hænder på en ny måde. Så hvor vi følte os så fjernt fra Afrika, er vi nu pludselig kommet helt tæt på. Selvom det ikke er helt det samme som at sidde sammen.

Hvor var det spændende og lidt skræmmende at holde årsmødefest på tre forskellige lokationer. Vi savnede det store sus af fællesskab, men lykkedes alligevel at mærke hinanden på tværs af bælter og skærme. Tak til jer, der trofast følger med – også selvom det må være på skærmen. Husk du kan gense det hele på YouTube-kanalen: https://www.youtube.com/user/MissionAfrika. Mission Afrikadagen lørdag 6. marts bliver afholdt i Aalborg, men vi sender den også online. Det bliver nok vores lod de næste mange måneder.

Men hvor var det skønt på årsmødet at kunne præsentere en solid økonomi, hvor vi ikke lever på en dyr kassekredit, men af de gaver vennerne giver. Sådan kan man selvfølgelig ikke stille det op, for Mission Afrika har og er altid dybt afhængige af, hvad vi venner vælger at give både månedligt, når vi får ekstra feriepenge udbetalt eller når vi giver vores arv. For vi må indrømme, at det er vanskeligt at drive et Mission Afrika, hvis ikke vi hver især sætter organisationen på vores testamente. Når vi skriver testamente til mission, lever pengene videre selvom jeg dør.
Jeg bliver så ydmyg, hver gang der dukker en arvesag op i kontorets postkasse. Det giver bestyrelsen mulighed for at disponere og planlægge på en ny måde, fordi det ofte er større beløb end de faste aftaler, der er lavet.
Vi og partnerne har langt større drømme end budgettet rækker. Det er de testamentariske gaver som giver os luft til at løfte missionen derud hvor vi sjældent eller måske aldrig kommer. Vi er her sammen for at bryde nyt land og gøre drømme til virkelighed.

En af vores drømme er, at få kommunikationen til at flyde godt og solidt. Vores dygtige journalist Anne Sofie sagde jo op sidste år, og vi har brugt lang tid på at tale med og finde de helt rigtige. Nu har vi sat et spændende pilotprojekt i søen: fire studentermedarbejdere er ansat på 10 timer til kommunikation, fundraising og vennepleje af netværk. På den måde forventer vi at kunne dække en bredere vifte af opgaver, når de er blevet oplært. Katrine, Anne M., Anne D. og Celine har allerede givet os nye idéer og måder at løse kommunikationsopgaverne på i Mission Afrika, så vi er fyldt af forventning og spændt på hvad det næste års tid bringer herfra.

Joel er blevet så glad for arbejdet på Cypern, at han er gået ind i vores strategi for et fortsat arbejde på SAT-7 de næste to år. Han kommer til Danmark på møderejse tre uger i oktober, selvom det har været en udfordring at finde møder til ham i denne tid. Måske har du et møde nær dig, hvor han kan komme på besøg? Ring!
Vi håber også at kunne sende en erfaren volontør fra kommunikationsstudiet i Odense til Cypern i februar, hvis omstændighederne tillader det. Lige nu er det jo mere sikkert at være på Cypern end i Danmark. Der står også 7-8 volontører og banker på til Afrika. Vi har taget samtaler med dem, men kan de komme afsted? Der er nok at bede for i disse tider. Vi har sådan brug for at få udveksling af mennesker med vore partnere, så vi kan få passionen bragt ud og hjem.

Og nu vi taler om forbøn: Som nogen af jer har læst i vores bedeplan, er vores ven og dygtige medarbejder Elisabeth Kodio fra Mali blevet ramt af alvorlig sygdom. Elisabeth leder vores udviklingsprojekter i Mali og har også været i Cameroun flere gange for at monitorere gedeprojektet der. Nu frygter vi for hende, og tænker meget på hendes mand og lille datter. Elisabeth begyndte at skrante, da hun var i Danmark sammen med missionær Gabriel Souleman i februar, og det viste sig at være noget mere alvorligt end en dansk forkølelse. Tak om I vil ”bestorme himlen” om nåde og helbredelse over Elisabeth.

Så er det mere opmuntrende at tænke på de mange frivillige, der mødes for en bestemt sag i Mission Afrika rundt i projektgrupperne. Nogle af jer brænder for et bestemt område eller land, andre for en bestemt sag som sundhed eller undervisning. Men vi har mange flere drømme end kun de ti omkring projektgrupper, der er aktive nu. F.eks. drømmer vi om at starte en Seniorhøjskole næste efterår – måske forår. Det kan være et sted, hvor vi kan mødes i et fællesskab tre-fire dage og få fyldt på, dele liv, blive inspireret, få solid undervisning og lækker mad og måske bagefter rejse ud til et af vore samarbejdslande og opleve praksis af det vi har været sammen om på højskolen.
Hvis du tænker det lyder spændende, og du måske har idéer til et program der kan vække genklang hos andre, så kontakt mig og lad os få lavet en projektgruppe omkring denne opgave.
Og vi har idéer til 8 andre projektgrupper, og måske har du også en idé til, hvordan du kan bruge dine evner og interesser ind i Mission Afrikas mission: at gøre drømme til virkelighed så mennesker møder evangeliet og får forbedret levevilkårene.

Tak for jeres forbøn og for jer!

De bedste missionshilsener

Henrik Engelbrekt Refshauge
Generalsekretær Mission Afrika
Lysengallé 15D, 8270 Højbjerg