Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Geder sikrer fremtiden for afrikanske familier

Kvinder i Cameroun sagde tak med hele kroppen, da de sang og dansede for Mission Afrikas partnerkoordinator. Geder giver dem mulighed for at spare op og betale for børnenes skolegang.

REPORTAGE: Vi bumper deruda’ på støvede grusveje til landsbyen Djodoma i Cameroun. Mission Afrika har formidlet geder til 140 kvinder – fire hun-geder og en enkelt han til hver af kvinderne. Gederne skal gerne formere sig, så kvinderne kan få en ekstra indtægt til mad og deres børns skolegang.

Vi ankommer til en stor port, og jeg ved ikke helt, hvad jeg skal forvente. Men da den bliver åbnet, strømmer 40 kvinder dansende og syngende imod mig. De har ens tøj på, og det viser sig, at de har købt ens kjolestof for at skabe sammenhold og vise, at de er forpligtet på hinanden i projektet.

Sangene, dansene og de store smil udstråler stor taknemmelighed!

Jeg er overvældet! Det er jo ikke mig personligt, der har givet dem gederne; jeg kommer bare som repræsentant. Men jeg er beæret over at få lov til at være med. Og modtage en så overstrømmende respons.

Vokser med opgaven
En af kvinderne tager mig ved hånden og leder mig hen til en ældre mand, som viser sig at være landsbyens høvding. Jeg nejer og hilser på ham og bliver derefter budt en plads på den række sofaer, som er stillet op i skyggen foran høvdingens bolig. Her sidder jeg sammen med de to projektansatte og Elisabeth Kodio, som står for et lignende projekt i Mali.

Kvinderne laver et danseoptrin foran os og synger en sang om det samfund, som de er en del af. Showet er helt tydeligt et udtryk for deres taknemmelighed. Jeg oplever begejstring for, at der er nogen, der interesserer sig for dem og deres situation.

Elisabeth er virkelig god til at tale håb ind i deres situation og udtrykke de store visioner for projektet:

”Nu må I forvalte gederne godt, for så kan der ske store ting som i Mali, hvor 1.000 kvinder nu er med i projektet.”

Det er fantastisk at se Elisabeth udfolde sig og inspirere med sin erfaring. Og kvinderne taler om, at Mali har været lillebroren, som nu var blevet stor nok til at komme tilbage og lære storebror noget nyt.

Til te hos høvdingen
Derefter bliver vi inviteret indenfor til te hos høvdingen. Den røgede te med masser af sukker og mælk hældes op i kopperne på bordet. Kvinderne sætter sig på gulvet foran os. De tiltaler høvdingen med et ”Hans Majestæt”, og han viser stolt de mange fotografier på væggene, hvor han giver hånd til store personligheder som præsidenten. Der er også billeder af den store moske i Mekka, da dette er et muslimsk område. Men her har muslimer ikke problemer med at arbejde sammen med kirker på denne måde.

Vi skal af sted, og kvinderne gør klar til endnu et danseoptrin. Der kommer én hen og danser foran mig, og jeg tænker: ”Jeg kan ikke bare blive siddende her. Jeg er nødt til at rejse mig og danse med!” Vi får sagt farvel hele vejen rundt, og så danser vi hele vejen ud ad porten igen.

Giver kvinderne selvbestemmelse
På vej tilbage tænker jeg over projektets rækkevidde. Fem geder til hver af de 140 kvinder. Ved projektets afslutning skal de betale fem geder tilbage, så der er nye kvinder, der kan få fem geder. På samme tid får de undervisning i, hvordan man holder geder og undgår sygdomme. Der er også en dyrlæge tilknyttet, så man kan følge op på sygdomstegn og undervise om god ernæring, så de kan få gode sunde geder.

Men nytter det noget? Ja, gederne er en slags opsparing. Hvis de bare havde fået penge, så ville de være nødt til at hjælpe en fjern slægtning, hvis denne manglede penge. Sådan er familiekulturen her. Men med gederne kan kvinderne bedre styre, hvad de bruger pengene til. Det betyder, at de har mulighed for at sælge en ged for at finansiere et barns skolegang. Gederne giver økonomisk sikkerhed. Det er ligesom en lille landbrugsvirksomhed, der startes op. Og fordi det netop er mor i familien, der får gederne, giver det hende mere frihed og selvbestemmelse.

Gederne er med til at løfte hele lokalsamfundet. Kvinderne får undervisning i sundhed og ernæring, de hjælper hinanden, hvis et hold geder ikke giver det forventede afkast, de samarbejder i lokalkomitéer, hvor de kortlægger, hvad projektet skal udvikle sig til. I Mali har en komité for eksempel oprettet en skole for piger.

Støt Projekt 3032: Stærke Kvinder – Stærke Lokalsamfund nu

Hanna Rosenlund Meilandt har fortalt til: