fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Geder skaber glæde i Cameroun

Kvinder i Cameroun har lært at samarbejde om at opdrætte geder, så de kan forsørge deres familier.

Mission Afrika vellykkede gedeprojekt i Mali spreder sig nu til Cameroun. Partnerkoordinator Hanna Meilandt har netop besøgt Djodoma og omkringliggende landsbyer, hvor 140 kvinder har modtaget geder, der skal bidrage til familiernes indtægt. Med sig havde hun projektleder Elizabeth Kodio fra Mali, hvor 1.000 har gavn af projektet.

Læs mere om gedeprojektet i Mali.

– Da vi kom til høvdingens hjem, blev vi modtaget med hyl og sang, og kvinderne omringede os med dans. Det er en stor oplevelse at blive mødt med så tydelig taknemmelighed, fortæller Hanna Meilandt.

Kvinderne har modtaget gederne til låns og skal tilbagebetale lånet efter hånden som gederne giver mælk og kid. Pengene kan så investeres i geder til flere kvinder og projektet kan derved spredes som ringe i vandet.

Høvdingen har hele landsbyens respekt og kaldes Hans Majestæt. Han har stor magt og bestemmer blandt andet, hvor folk må bygge deres huse i landsbyen. Hans velsignelse over projektet er afgørende, især når kvinderne skal tilbagebetale lånet. Når han har forstået og godkendt projektet, kan han hjælpe, hvis det kniber med tilbagebetalingen, fortæller Hanna Meilandt.

– I Djidoma er det tydeligt at mærke hans opbakning til projektet, og han håber at det på sigt kan komme alle kvinderne i landsbyen til gode.

Hanna og Elisabeth interviewer kvinderne om, hvordan det går med gederne – ikke for at kontrollere, men for at lære.

Læs mere om de 140 kvinder, som har modtaget geder fra Mission Afrika.

– Kvinderne fortæller om, hvordan de har lært at passe på gederne og give dem nærende mad, så de får sunde kid. De har lært om at samle forråd til gederne, nu hvor de går den tørre tid i møde. Og de har lært om teamsamarbejde og om, at det er godt at stå sammen og ikke være egoister, fortæller Hanna Meilandt og fortsætter:

– De er meget glade for de muligheder gederne giver både til dem selv, men også når de ved at tilbagebetale lånet, kan hjælpe flere kvinder.

Da interviewene er overstået, inviterer høvdingen til frokost i sit hjem.

– Her sidder vi i de store sofaer og hører hans fortællinger om de steder, han har besøgt. Hjemmet er prydet af billeder af de betydningsfulde mennesker, han har mødt. Det er tydeligt, at han har stor omsorg for folkene i landsbyen.

Inden Hanna og Elisabeth forlader landsbyerne, vil kvinderne gerne vise endnu et optrin med en dans.

– Jeg bliver hevet op for at danse med, fortæller Hanna og tilføjer:

– Jeg forsøger så godt jeg kan, men er pinligt bevist om min manglende rytme i forhold til dem, men håber jeg får lidt point for forsøget!