fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Corona og genbrug

På denne side er informationer i forbindelse med at have genbrugsbutikker åbne, når der er covid-19 i vores land.

Corona og genbrug

Opdateret 21. april 2020

Ligesom resten af befolkningen er vi i Mission Afrika begyndt at forstå, at intet bliver helt som før, hverken her eller hos vores venner i Afrika. Det må vi alle forsøge at tilpasse os på bedste måde.
Vi ønsker, at alle vores frivillige beskytter sig selv og vælger det, der er bedst for hver enkelt. Hver butik må planlægge, som det passer til jer. I starten måske kun med nogle timer hver dag, som I bedst kan få det til at fungere. De andre store genbrugskæder gør det samme.
Der kan være en del frivillige, som stadig ikke har mod på at være med i butikken, og så må vagtplaner lægges delvist om.

Der her ikke været forbud mod at have vores butikker åbne gennem hele perioden, med mindre de ligger i indkøbscentre. Men vi har anbefalet jer at lukke. Det gør vi ikke længere, hvis man ansvarligt følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger (se herunder). I må gerne forblive lukket og afvente til 10.maj. I skal tage de beslutninger, der virker lokalt for jer.
Men lav gerne lidt larm i de lokale medier om, at NU åbner Mission Afrika Genbrug endelig igen. Vi skal have råbt kunderne op. Hvis I har brug for hjælp til det, så skriv. Jeg hjælper gerne med lidt presse-materiale, men det allerbedste er, at I selv skriver til avisen.

Beskyt dig selv og andre mod Coronavirus

Ved åbning skal I hver især have adgang til hyppig håndvask, håndsprit – gerne flere steder i butikken. Det er vigtigt, der er behørig afstand til kunderne og kun et begrænset antal kunder ad gangen. Ikke mere end 5-10 personer i butikken ad gangen, alt efter butiksstørrelse.

Gør rent

Der vil være brug for at bliver gjort mere rent omkring kassen og disken – helst flere gange om dagen. Til rengøring af dankortterminal og kasseterminal kan I bruge en tør klud med lidt sprit, eller en hårdt opvredet klud med rengøringsmiddel. Nogle butikker har allerede bestilt et gratis rensesæt gennem Verifone. I bør ikke tage imod kontanter. Omkring kassen er det vigtigt at kunderne holder god afstand omkring betaling og udlevering af varer. Vi kan ikke sætte plexiglas op i alle butikker, men henstiller til at I tager nødvendige forholdsregler i forhold til ekspeditionen.

Når I åbner, skal I også passe bedst muligt på hinanden som personale. Lav nogle klare regler for, hvordan og hvor mange I er sammen. Sid med større afstand i frokostrummet, end I plejer. Beskyt hinanden med hyppig håndvask og afspritning og hold behørig afstand. Gør reglerne, som I selv bestemmer i jeres individuelle butiksrammer, tydelige for hele personalet. I har alle meget forskellige butiksområder, så det skal planlægges, så det passer bedst til jer.

Forslag til regler

På Rugårdsvej i Odense er man blevet enige om:
1. at åbne fredag 1. maj
2. holde åbent fra kl. 10 til 16 – hvis de kan skaffe personale
3. deres handymænd sætter plexiglas op ved kassen
4. de klistrer rødt tape på gulvet, så der kan holdes afstand
5. kun én ind- og udgang for kunder
6. håndsprit til alle der kommer og går
7. rengøring flere gange om dagen ved disken
8. toilet bliver kun for personalet, hvor der skal sprittes hver gang efter brug
9. 3 medarbejdere på job af gangen
Det er flot, klar og konkret vejledning, lige til at slå op i kaffestuen.

Her på hovedkontoret vil der være adgang til at tale med Pia i bogholderiet om nødvendige bogholderisager efter 27. april. Denne dato møder Bente også ind. Teamet med Heidi, Claus og Benjamin er sendt hjem til 10. juni, for at vi kan få del i statens lønkompensation. Det er vi desværre fortsat nødt til, fordi økonomien jo er hårdt ramt af nedlukningen i Danmark. Så I må nøjes med generalsekretær Henrik indtil Bente er tilbage 27. april. Lad os hjælpe hinanden, så lykkes det!
Den gradvise åbning indebærer således, at I kører en selvstændig drift i en periode. Hver eneste butik er forskellig, og I har forskellige behov. Vi løser behovene hen ad vejen.

I 2020 kommer vi til at passe meget på pengene. Derfor vil vi også i fællesskab med jer planlægge en række besparelser, ligesom de planlagte nye tiltag rundt omkring midlertidigt må sættes på hold. Vi skal passe godt på vores likvide midler, så vi kan betale husleje. For at hjælpe og værne om så mange butikker som muligt oven på nedlukningen, vil vores overskud, der hvor der er et, også blive kanaliseret til hovedkontoret. Vi arbejder også med at få del i regeringens hjælpepakker her, så vi kan få dækket noget af driftsunderskuddet.

Danmark åbner igen
Jeg forstår godt jer, der er lidt usikre på, om I skal møde op. Det er virkelig vanskeligt at vide præcis, hvad vi skal gøre, fordi vi aldrig har prøvet denne type virus før. I min nærmeste omgangskreds er der nu to par over 70 år – altså i den udsatte gruppe, som har været igennem et corona-sygdomsforløb. Nu kan de igen gå i haven og nyde deres frivillige gøremål. Men selvom de er kommet godt igennem, så skal vi passe på hinanden og I må passe på jer selv! I ved bedst hvordan jeres helbred har det. Skranter det eller nogen af jeres medarbejdere, så bliv hjemme!

Følg Sundhedsstyrelsens 5 råd, som I kan downloade og printe til butikken her: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Corona/SST_Corona_A4_print-V2.ashx?la=da&hash=8FF9E998D9C156DCEA3FB4813408321D1304C4C6.
”Hvad skal jeg gøre hvis jeg tilhører en særlig risikogruppe? Så anbefaler vi (Sundhedsstyrelsen), at du i særlig grad overholder de generelle hygiejneråd og råd om færden i samfundet.”
Læs alle råd her: https://www.sst.dk/corona
For jer i den særlige risikogruppe, kig her: https://www.sst.dk/da/corona/Saerlige-risikogrupper

Muligheder for nye frivillige

• Kan vi finde midlertidige nye frivillige i vore netværk, som kan hjælpe rundt omkring, mens andre af vore frivillige passer på sig selv derhjemme?
• Er der børn, ældre børnebørn, studerende eller folk, der for nyligt er blevet ledige, der kan give en hånd hen over sommeren og hjælpe med at holde åbent?
Konkret:
Nogle har efterspurgt viden om ledige og efterlønnere. Vi har skrevet lidt om det på vores MAG-frivilligside: https://missionafrika.dk/frivilligigenbrug/. Den kan I også dele til jeres omgangskreds og by, for at fortælle om, hvad vi arbejder med. Der er også en henvisning til den lange forklaring om reglerne. Kort og godt kan alle ledige eller efterlønnere bruge henholdsvis 10 og 15 timer frivilligt, uden at blive trukket i dagpenge eller anden indtægt.
I dag er 45.000 danskere fyret pga. coronakrisen, og 150.000 er sendt hjem på lønkompensation. Dvs. der er potentielt små 200.000 nye frivillige, som vi skal nå ud til og hjælpe hinanden med at få ind i rytmen i vore butikker.
Der går også studerende rundt, som ikke skal møde ind til timer men er hjemmestuderende. Nogle har allerede spurgt, om vi har brug for dem. Så prøv at spørge rundt i jeres område, brug evt. byens lokale facebookgruppe. Den når langt ud og kan deles.

Denne tid skubber til os på en ubehagelig og insisterende måde. Derfor vi må gøre hvad vi kan for at få enderne til at nå sammen. Vi forsvinder, hvis vi bare sætter os ned og ser på. Derfor vil vi gerne hjælpe med at tænke proaktivt, der hvor I har brug for hjælp til det. Måske skal der skabes nogle nye rytmer, for at få plads til nye frivillige? Nogen synes det er utrygt at få nye, og det forstår jeg virkelig godt. Men det er vigtigt at vi sammen tænker over, hvordan vi lykkes med opgaven. Genbrug er også for nye generationer. Snak sammen om, hvordan vi får plads til dem i vores butik? For vi står i en helt ny situation i forhold til for to måneder siden. Og vi vil gøre ALT hvad der står i vores magt for at hjælpe hinanden.

Penge, skilte og sprit
• Nogle har spurgt, om de må købe plexiglasplader og sætte op. Vi er nødt til at spænde livremmen og stramme selerne for at passe på pengene i 2020, så vi ikke køber andet end absolut nødvendige anskaffelser i år. Tænk på det inden I svinger dankortet. 😉
Men jeg ved at en plexiglasplade kan gøre nogen af os trygge. I Slagelse har de købt håndskrift i XL-byg 500 ml til 78 kr og i Bilka 750 ml til 80 kr. De har flere ruller bred, brun tape liggende, som de klæber på gulvet, og så laver de nogle skilte med “Hold afstand.”
Jeg ved også, at Sonja fra butikken i Tårs har fundet en plexiglasplade for 357 kr. i XL-byg 100*75 cm, men de koster kun 49 kr. i Jem og Fix. Der skal bare laves 4 huller, så den kan bindes op i loftet og ved disken. Hun finder selv nogen ”mænner” til at hjælpe med at sætte den op. Det er fint, hvis det kan gøre, at der møder flere frivillige op. Men vi har ikke råd til store, dyre afskærmninger sat op af betalte håndværkere. Kender I ikke nogen ”mænner”, der kan hjælpe, så spørg frimodigt en lokal håndværker om at gøre jer den tjeneste gratis, fordi vi er i en helt ekstraordinær situation. Her på kontoret har vi fået eftergivet flere regninger – ja sågar huslejer, fordi firmaerne kan se det vigtige arbejde vi gør for mennesker i Afrika, der er endnu hårdere ramt end os. Vi har det faktisk godt i Danmark.
• Nogle har spurgt om, hvad de skal gøre, hvis de ingen penge har, nu hvor der ingen er på kontoret. Godt spørgsmål! Efter 27. april er der mulighed for at refundere småregninger f.eks. til håndsprit, hvis I ikke selv har penge stående.
• Husk så vidt muligt at undgå at bruge byttepenge. Brug kortbetaling og MobilPay, så I er fri for at røre ved mønter etc.

Efter 27. april har vi mulighed for at lave skilte, som I kan trykke lokalt. Hvis I har konkrete behov, så skriv til mig, og jeg vil se om det kan lade sig gøre.
Ligeså hvis det er helt umuligt at finde sprit lokalt. Så prøv at spørge, når alle muligheder er udtømt. Det er nemlig dyrt at sende ud til butikkerne, men det er nødvendigt, hvis I ikke kan finde sprit nogen steder. Nogle laver også sprit selv. Det fraråder Sundhedsstyrelsen, og dermed også Mission Afrika.

Mange varer lige nu
Rigtig mange danskere har været i gang med at rydde op derhjemme, og har bunker af tøj og måske også møbler til genbrug. Derfor er det NU I skal tale med de lokale medier, for at få dem til at lave et opslag om, at man kan aflevere varer til jer. I kan også slå det op på byens Facebookside, eller lave opslag i byen. Spild endelig ikke penge på annoncer i aviser og blade. Det kan slet ikke betale sig i forhold til hvor dyrt det er. I når langt bredere ud på de sociale medier eller med et opslag i den lokale butik.
Det er ok at sortere tøj. Vi skal bare sørge for enten at have handsker på, eller vaske hænder grundigt bagefter. Håndvask tager snavs. Sprit tager bakterier. Så gør man begge dele, samtidigt med vi holder afstand, har vi gjort hvad vi kan sammen.

• Nyborg har foreslået, at vi udnytter dette fantastiske forårsvejr, og stiller så mange af de billige varer som muligt udenfor butikken. Så kan man have de dyre vare lige indenfor sammen med kassen. Jeg ved godt det er umuligt i nogle butikker, men det er vigtigt vi deler disse gode idéer med hinanden.
• Nogle har foreslået, at vi for en tid kører med mere åbent i weekenderne for at sprede åbningstiderne lidt ud. Flot idé! Er der nogen, som har erfaringer, så del dem.
• Har I andre gode idéer, så del dem I vores facebookgruppe eller send dem til mig. Så vil jeg dele dem, hvis I ikke har adgang til gruppen.

Lad os holde en god kontakt. Vi glæder os så meget, til vi alle er tilbage. Tusind tak for jeres måde og være på, og tak fordi I værner om hinanden, fællesskabet i MAG og vores dejlige butikker.