Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Genbrugskonsulent med hang til krigshistorie og kinesiske antikviteter

Så er Mission Afrikas nye genbrugskonsulent i område Øst kommet godt i gang med arbejdet. Erik Haunstrup-Clemmensen er oprindeligt uddannet skovbruger, men hans interesse for at finde værdi i det gamle, det gemte og det glemte har ført ham vidt omkring – bl.a. til ansættelser hos Lauritz.com, Bruun-Rasmussen og Blå Kors.

Genbrugskonsulent med hang til krigshistorie og kinesiske antikviteter

Erik Haunstrup-Clemmensen er ansat som genbrugskonsulent hos Mission Afrika med ansvar for butikkerne i Østdanmark. Han afløser dermed Lone Frøsig, og glæder sig til opgaven.

”Hvis alting kørte glat, og der bare var tale om et vedligeholdelsesjob, så ville jeg komme til at kede mig,” bemærker Erik Haustrup-Clemmensen. ”Som type er jeg nok mere entreprenant; jeg kan godt lidt at bygge noget op og videreudvikle tingene.”

Hvis nogen synes, at navnet virker bekendt, så kan det skyldes, at Eriks bedstefar var en indflydelsesrig erhvervsleder og i en periode formand for Det Konservative Folkeparti.

Erik Haunstrup-Clemmensen er 40 år og gift med Merlyn, der stammer fra Filippinerne. Sammen har de tre børn (tvillingepiger på 3 år og en søn på 8 år) og bor i Vordingborg. Han har arbejdet inden for antik og genbrug i 14 år og har erfaring fra arbejde som vurderingskonsulent og kursusholder, hvilket Mission Afrika vil få meget gavn af.

”Når man kender genbrugsmarkedet, så ved man, at der både er glæder og udfordringer ude i butikkerne. Nogle steder vil der være behov for at tale begejstringen op igen. På den anden side er der også mange butikker, hvor der er en god atmosfære; hvor tingene sættes op på nye måder, og hvor nye spændende varer bliver vist frem. Jeg glæder mig til at lære Mission Afrikas butikker bedre at kende, så jeg ved, hvor jeg skal tage fat, og hvad jeg kan bidrage og hjælpe med,” siger Erik Haunstrup-Clemmensen.

Historisk fund fra Kina

I sin fritid går Erik blandt andet op i historie – særligt krigshistorie fascinerer ham, og han er konstant på udkig efter genstande, papirer og billeder fra for eksempel verdenskrigene.

”Folk har mange spændende og værdifulde ting liggende rundt omkring i de små hjem,” siger Erik med et smil.

Der var ikke den store interesse for skrinet på auktionshjemmesiden, hvor den i et stykke tid lå til 1200-1300 kr. Indtil 2 timer før auktionens sluttede, hvor der dukkede en kinesisk gesandt op med sin bærbare computer.

”En af de mest spektakulære fund, jeg har være med til mens jeg var hos Lauritz.com, var hos et par, hvis bedsteforældre havde været missionærer i Kina i 1920’erne. De havde en smuk gammel kinesisk bronzeæske i hjemmet, som de havde brugt til at stille en potteplante på, så den var støvet og kalket til.  Det var spændende, for jeg har et godt kendskab til kinesiske og fjernøstlige antikviteter. Den havde et arabisk tegn på låget og havde rester af forgyldning. Jeg vurderede den til at stamme fra den sene Qing-dynastiperiode. Der var ikke den store interesse for skrinet på auktionshjemmesiden, hvor den i et stykke tid lå til 1200-1300 kr. Indtil 2 timer før auktionens sluttede, hvor der dukkede en kinesisk gesandt op med sin bærbare computer. Han repræsenterede flere velhavende kinesiske samlere – og inden for kort tid endte prisen på 125.000 kr. Da han pakkede sammen, bemærkede han overfor mig: Jeg tror ikke på, at den er Qing, jeg vurderer den helt tilbage fra Ming dynastiet.”

Erik slutter historien af med at sige, at det var en skøn oplevelse at ringe til familien og fortælle, at lykken havde tilsmilet dem.

Et opråb til mere gavmildhed

”I genbrugsarbejdet oplever vi jo også, at der for eksempel i et dødsbo kan være gode og værdifulde ting, som kan være indbringende for missionens arbejde; og det giver jo god mening, at vores danske overflod kan komme dem til gavn, der har det svært,” siger Erik. Han fortsætter: ”Det kan være, det lyder lidt rørstrømsk, men jeg kunne virkelig godt ønske mig, at vi som danskere havde et større og mere gavmildt hjerte for folk, der ikke er så heldige som os.”

Det nye job som genbrugskonsulent for Sjælland, de sydlige øer og Bornholm kommer til at kræve en del, men Erik fastholder fokus på et godt familieliv og hygge med venner og rejser. På frivillig basis har han fungeret som auktionarius ved adskillige velgørenhedsauktioner, og så er han engageret i Den Danske Malteserordens velgørenhedsarbejde, ligesom han sammen med sin kone også hjælper adskillige mennesker på Filippinerne til et bedre liv, blandt andet gennem uddannelsesstøtte.

Mediegrafiker hos Mission Afrika.

ofm@missionafrika.dk