Genbrugstøj er klimavenligt  – eller er det?

Måske tænker du, at genbrug altid er godt for kloden. Men der er flere nuancer at holde sig for øje, hvis du køber genbrug for at gøre en forskel for klimaet.

Julia Sakskjær er affaldsspecialist i Silkeborg Kommune og vi har bedt hende om at udfordre og nuancere vores syn på genbrugstøj og klimavenlighed. Det er der kommet denne artikel ud af, som vi håber vil være med til at holde samtalen om bæredygtighed og ansvarligt forvalterskab i live. Artiklen er udtryk for skribentens egen holdning.

Undersøgelser viser, at genbrugstøj bruges 30% mindre end nyindkøbt tøj. Genbrug øger dermed tøjets levetid, men ikke nødvendigvis brugen af det.

Selvom danskerne køber mere genbrugstøj, stiger produktionen og forbruget af nyindkøbt tøj også. Stigningen i genbrugsmarkedet er altså med til at sløre, at vi faktisk ser tøjforbruget bliver større og større.

Set i det lys, er genbrugstøj kun et miljømæssigt bedre valg, hvis det erstatter nykøb af tøj, og hvis vi rent faktisk bruger det genbrugstøj, vi køber. Ellers bliver genbrugskøbet bare ekstra tøj, der øger vores samlede tøjmængde.

Når genbrugsdonationer bliver moderne aflad

Hvis vi giver vores aflagte tøj til genbrug, er det oplagt at tænke, at det automatisk er godt for kloden. Men når vi ser på genbrugstøjets cyklus, er virkeligheden mere kompleks.

I Danmark vurderer man, at kun omkring 20% af det tøj, vi donerer til velgørenhed, bliver solgt herhjemme. Resten sælges typisk til Østeuropa, eller ender sine dage i forskellige lande i det globale syd, hvor det billige tøj desværre kan lamme landenes egen tøjproduktion.

Men hvordan skal jeg så forholde mig til at købe genbrug ?

Det bedste køb er det, vi undlader

Det ideelle vil være at følge forbrugshierakiet og så vidt muligt undgå nyindkøb.

Når det er nødvendigt at anskaffe sig noget, så tænk genbrug først, og køb noget, du kan forestille dig at reparere, og til sidst slide helt op.

Kort sagt, gør som din farmor eller oldemor gjorde det. Nøjsomt, enkelt og med omtanke og respekt for ressourcerne, og genbrug så meget som du kan af det, du allerede har.

Og når den klimavenlige livsstil udfordrer dig, så husk at verden ikke har brug for seks personer, der kan gøre det perfekt, men for seks millioner danskere, der bliver ved med at øve sig på at gøre det lidt bedre hver dag.