Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Generalens adventshilsen: Kom, du ærens konge, kom!

Adventskrans og tornekrone: Ingen jul uden korset. Intet forfærdende kors uden julehygge, skriver generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge.

Generalens adventshilsen: Kom, du ærens konge, kom!

Adventshilsen af Mission Afrikas generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge

Julen er hjerternes og fredens tid – men ikke alle steder. Hvorfor starter vi adventstiden med at høre hvordan alle fire evangelister i Det Nye Testamente fortæller den barske historie om Johannes Døberen? Jeg undrer mig over, hvad formålet er med at få hårene op på mit hoved i denne søde adventstid?

Johannes Døberen svarer: fordi det er en alvorlig sag. Han fortæller ikke, at Jesus er et hyggeligt spædbarn, der smiler til de gumlende dyr i stalden. Han græder og proklamerer: “Den der kommer efter mig, er mægtigere end jeg … Han vil rydde sin tærskeplads og samle sin hvede i lade, men avnerne skal han brænde i en ild, der aldrig slukkes”(Mat. 3,11-12). Phu, det er alvorlige ord om det lille nuttede Jesusbarn i krybben.

“This is the season – this is the reason”, stod der på et billede på Instagram, der viste en halv adventskrans flettet sammen med en halv tornekrone fra Golgata. Det er som hønen og ægget: Ingen jul uden korset. Intet forfærdende kors uden julehygge.

Vi er også engageret i mission. Det er også alvorligt. I nogle af de egne, hvor Mission Afrika arbejder, risikerer vi livet for at bringe evangeliet og hjælpen ud til mennesker. De fleste af vores samarbejdspartnere kæmper på forskellig måde med mørket i deres land. Et mørke så dystert, at de har et helt andet forhold til, at Jesus snart skal komme igen, som vi synger i en af de skønneste adventssalmer ”Tak og ære være Gud.” Alle vores venner i syd venter med længsel på, at Jesus ”kommer anden gang herned”.

Her i Danmark bliver vi let lullet ind i snak om flæskesteg eller and, rød og blå blok og mikroplast i madvarer. Måske har du ligesom mig også en kær, der godt kan lide at købe flotte julegaver til dig? Måske er vi ikke helt så vilde med ideen om, at Jesus kommer tilbage, før ”julemanden” kommer (undskyld jeg er lidt pragmatisk).

Men hvordan ser det ud hos vores samarbejdspartnere? Vores venner i Cameroun og Nigeria kæmper med Boko Harams terrorangreb og kidnapninger af deres børn. Venner i Centralafrika kæmper med borgerkrig og anarki. I Sierra Leone (og andre steder) sukker man under korruption. Der er forfølgelser, nød og råb om hjælp. Og det er bare starten på listen af udfordringer.

Måske drømmer de bare om, at Jesus snart må komme igen og befri dem for lidelsen. Måske har de ikke så meget at tabe, når Jesus kommer som den kosmiske dommer (med ”kasteskovlen i hånden”), for at sætte en stopper for al synd og ondskab for evigt. Det er alvor. Og det er dobbeltheden i vores tro: alvoren og kærligheden. Adventskransen og tornekronen. Freden, der fødes ind i verden som et menneske, fordi kærligheden giver sig selv på Golgata.

Denne vigtige eftertænksomhed er også en del af vores advents- og juletid. Når det lykkes, kan vi i sandhed ønske hinanden en GLÆDELIG JULEFEST.

Kom, du ærens konge, kom!
Hjertet er din ejendom;
rens det, dan det, som du vil,
jeg kun dig vil høre til.

…at når du i herlighed
kommer anden gang herned,
jeg kan dig i møde gå
og retfærdig for dig stå.

Den Danske Salmebog nr. 80, vers 4 og 6.


Giv din gave væk!

Gennem vores arbejde i Afrika og Mellemøsten møder vi mange, som ikke får en så festlig jul, som du og jeg. De er vant til, at der ikke venter dem mange gaver under træet juleaften. De ønsker blot flere muligheder og en bedre fremtid i det nye år. Sundhed, skolegang og hjælp til at klare sig selv.

Drømmer du også om at give et andet menneske en glædelig jul og et bedre nytår? Så send konkret hjælp denne jul ved at ønske dig et gavekort fra Mission Afrika.

Klik HER og vælg det, du ønsker at støtte.

Du (eller den, der køber gaven til dig) vil få et printet gavekort tilsendt fra Mission Afrika, som du kan glæde dig over juleaften.

Gavekortene er:

  • 75 kr.: Hjælp et barn på sundhedsklinik.
  • 100 kr.: Skole-tv til 10 flygtningebørn.
  • 250 kr.: Skolegang et helt år til et barn i Centralafrika.
  • 350 kr.: Iværksætterhjælp til en familie i Mali.