Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Giv nydanskere gode kundeoplevelser i genbrugsbutikken

Clement Dachet fra Nigeria fortæller, hvordan genbrugsbutikker kan møde og engagere migranter i Mission Afrika Genbrugs butikker.

Giv nydanskere gode kundeoplevelser i genbrugsbutikken

En afrikansk migrant blev enormt glad, da han kom forbi en butik der hed noget med Afrika: Mission Afrika Genbrug. Det var hans første tid her i Danmark, og han savnede den gæstfrihed og åbenhjertighed, som han kendte hjemmefra.
”Her må være rart være,” tænkte han, og gik frimodigt ind i butikken.
Men det var butikkens medarbejdere ikke forberedt på. Og derfor vil Mission Afrikas partner-koordinator Clement Dachet gerne hjælpe de frivillige til at give også de internationale kunder en god oplevelse i butikken. Det fortalte han på et af forårets genbrugsstævner i Mission Afrika Genbrug.

Fakta:
TReK der er en forkortelse for tro, religion og kultur. En nyoprettet projektgruppe arbejder målrettet med at styrke Mission Afrikas tværkulturelle engagement i både Danmark og vores partnerlande.
Det er frivilligt for de enkelte butikker i Mission Afrika Genbrug at engagere sig i et tværkulturelt arbejde.
Clement Dachet har nigeriansk baggrund, er uddannet teolog og arbejder som partner-koordinator i Mission Afrika.
Hvis jeres butik er interesseret i at høre mere, kontakt Clement Dachet på csd@missionafrika.dk

Fra kundeservice til kundeoplevelse
Mission Afrika har stor erfaring med kulturmøder i Afrika og Mellemøsten. Denne erfaring kan blive til gavn for mennesker her i Danmark, hvilket Clement Dachet står i spidsen for via Mission Afrikas nyeste tiltag TReK. TReK der er en forkortelse for tro, religion og kultur.
På genbrugsstævnet i Aalborg den 24. april forklarede Clement, hvordan genbrugsbutikker på en særlig måde kan være med til at fremme et tværkulturelt arbejde og integration her i Danmark. Han udfordrede deltagerne til at udvide begrebet ”kundeservice” til ”kundeoplevelse”:
– Det er en god ide at diskutere, hvordan vi i enkelte butikker kan fremme den gode oplevelse som kunderne får med at handle i en Mission Afrika Genbrug – også de kunder, der kommer med en anden baggrund end dansk. Nogle genbrugsbutikker er placeret i områder, hvor det kunne give mening at skabe netværk på tværs af forskellige kulturer. Ville det ikke være oplagt at gå ind i tværkulturelt arbejde i samarbejde med TreK? spurgte han.

Viden om regler og kulturmøde
På den efterfølgende workshop diskuterede deltagerne både gode og dårlige oplevelser med tværkulturelle møder i butikkerne. Nogle butikker har god erfaring med at have folk i praktik der skal lære dansk, andre butikker har knap på gode erfaringer.
En deltager efterspurgte, at personalet i butikken fik en bedre ballast til at modtage folk i for eksempel sprogpraktik. Der er brug for at kende reglerne og vide noget om kulturmøde og lignende. Men ligeså meget, hvordan man inkluderer praktikanterne i det daglige arbejde og fællesskabet blandt medarbejderne, således at man undgår, at vedkommende mest vasker gulv og ikke får øvet sig i dansk.

Ligeværdigt møde mellem mennesker
Kundesammensætningen har sommetider betydning hvor positivt eller negativt det tværkulturelle møde er. Man kommer nemt til at tage afstand når man har haft flere dårlige oplevelser med kunder fra anden baggrund end dansk, indrømmede en deltager og efterspurgte at have nogle på sidelinjen som kunne give faglige indspark; én som medarbejderne kunne rådføre sig med.
Derudover diskuterede deltagerne hvad man kan lave af tiltag i butikkerne der fremmer den gode kundeoplevelse.
”Det handler om at møde dem som ligeværdige mennesker og ikke kun se dem som indvandrere,” medgav en deltager.

Konkrete idéer kom på banen
Der kom også et par helt konkrete ideer til tiltag på banen som kan fremme den gode oplevelse. Man kunne lave højtlæsning for børn nogle bestemte dage om måneden. Der er allerede mange gode børnebøger på butikkernes hylder. Det kræver ikke så meget at læse højt for børn, der blot kan sidde på gulvet og lytte.
Man kan også indrette et lille hjørne i butikken som cafe, servere kaffe og invitere folk til at sidde og få en sludder.
– TReK søger lige genbrugsbutikker, som kunne have lyst til at afprøve, hvordan det er at engagere sig i tværkulturelt arbejde, sagde Clement Dachet og uddybede:
– Den enkelte butik får stor indflydelse på, hvordan sådan et arbejde kunne se ud. Tanken er at TReK og butikken sammen opnår erfaringer og afprøver forskellige tiltag. Som forberedelse vil medarbejderne få nødvendig viden og faglige indspark.

Tuja Stæhr Berg
Sekretær i Mission Afrika Genbrug