Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Hun uddanner Nigerias kommende ledere

Michal Bongi kæmper for især pigers ret til skolegang og videregående uddannelse. Hendes selvbiografi viser en sej kamp fra fattige kår til indflydelse på regeringsplan.

Hun uddanner Nigerias kommende ledere

ANMELDELSE: Det er yderst sjældent, vi herhjemme hører afrikanerne selv fortælle, hvordan de oplever missionsarbejdet. Det er der rådet bod på med Michal Bongis selvbiografi, som kom til verden på engelsk i 2017 bearbejdet af tidligere Nigeria missionærer Thure Krarup, Lilly Krarup og Lis Nielsen, og nu er oversat til dansk.

I bogen Min livsvej møder vi for det første stor taknemmelighed til både den danske missionær Niels Brønnum, der i 1913 påbegyndte missionsarbejdet i byen Numan, og til de lærere, der gav Michal Bongi adgang til viden og inspirerede hende til at læse videre.

Hvad lærer vi så af den afrikanske vinkel på missionsarbejdet? Jo, at uddannelse betyder alt.

Michal Bongi er en rigtig ildsjæl, der trods en opvækst under fattige kår, kæmper sig op gennem uddannelsessystemet og ender med at indtage ledende positioner i Nigerias skoleverden og endda i Nigerias undervisningsministerium. Men hun er ikke for fin til at begynde forfra, når hun på et tidspunkt bliver fyret i forbindelse med et regeringsskifte. Her starter hun en lille butik, der sælger vand og mad.

Men Michal Bongis talent og energi går ikke ubemærket hen, og snart bliver hun indsat som rektor for Kristi Lutherske Kirke i Nigerias gymnasium og starter desuden en egen privatskole for børn med særlige udfordringer. Michal Bongi er også med i styrelsen for Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, der tæller over 2,2 millioner medlemmer.

Jeg sidder tilbage med indtrykket af at have mødt en kapacitet, en ildsjæl og en iværksætter, der nemt kunne være gået i glemmebogen…

Jeg sidder tilbage med indtrykket af at have mødt en kapacitet, en ildsjæl og en iværksætter, der nemt kunne være gået i glemmebogen, havde hun ikke selv valgt at fortælle sin historie. Så havde vi igen kun fået overfladiske nyheder og danskvinklede oplevelser fra Afrika.

Michal Bongi indgyder respekt, og jeg tænker: Hvor mange andre ildsjæle er der ikke i det store og folkerige kontinent, der kunne gøre en forskel, hvis de bare fik mulighederne og blev hørt?

For Michal Bongi måtte kæmpe sig frem hele vejen. Først for over hovedet at komme i skole. Det var ikke en selvfølge i det traditionelle Nigeria. Heller ikke i Kristi Lutherske Kirkes skoler. Men Michel Bongi fik chancen i en forsøgsordning som en af fire piger. Derefter fortsatte kampen for at komme i mellemskolen, gymnasiet, universitetet, hvor hun endte med en kandidatgrad i biologi.

Økonomien var hele tiden en udfordring. For eksempel brød hun reglerne i skolen med vilje for at få eftersidning. For så fik hun et ekstra måltid mad på skolen!

Michal Bongis selvbiografi giver et sjældent indblik i en af den afrikanske kirkes stærke personligheder.

I kirken fortsatte hun kampen for kvinders rettigheder, og vi følger hende fra konference til konference, hvor hun kæmper for at også kvinder skal kunne blive præster. Det lykkes til sidst, takket være Michal Bongis insisterende udholdenhed.

Hvad lærer vi så af den afrikanske vinkel på missionsarbejdet? Jo, at uddannelse betyder alt. Michal Bongis livsvej blev banet ved, at hun fik mulighed for at uddanne sig og blive kvalificeret til ledende stillinger med indflydelse. Evangeliet bragte ny viden, ja, evangeliets præmis er, at viden er nødvendig for erkendelsen. Som Paulus skriver: Troen kommer af det, som høres.

Michal Bongis selvbiografi giver et sjældent indblik i en af den afrikanske kirkes stærke personligheder. Også måden, hun fortæller på, vidner om en glad, positiv og til tider bramfri og slagfærdig person, der ikke finder sig i et ”nej”, men kæmper indædt for sin vision: at uddanne alle – især piger – til at blive Nigerias ledere i næste generation.

Michal Bongi: Min Livsvej kan købes direkte i Mission Afrikas webbutik.

Michal Bongi:
Min Livsvej
Eftertryk.dk 2018
Pris kr. 50,- + forsendelse