Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Johnson Mbillah oplyste og udfordrede

Mission Afrika inviterede den 15. september til seminar i samarbejde med ADRA Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, Institut for Menneskerettigheder, Danmission og Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling. Seminaret var en del af en seminarrække om religion og udvikling.

Johnson Mbillah oplyste og udfordrede

I samarbejde med andre organisationer inviterede Mission Afrika til seminaret “Religiøs politik – politisk religion” på Diakonissestiftelsen i København den 15. september.

Hovedtaleren var Dr. Johnson Mbillah, der er generalrådgiver i Mission Afrikas partnerorganisation PROCMURA.

I PROCMURA arbejder man med dialog og samarbejde mellem kristne og muslimer, så det var en vidende og erfaren taler, der stod foran tilhørerne.

Politisering af religion

”Politikere har aldrig ladet religion være. Og religiøse mennesker har aldrig ladet politikerne være,” startede Mbillah med at sige og fortsatte med at fortælle, hvordan der hele tiden er en debat til stede om samspillet mellem religion og politik i Afrika. Politisering af religion er således særdeles udbredt på det afrikanske kontinent.

PROCMURA ser en stor udfordring i det eksisterende fokus på religion, når det gælder politik i Afrika. Når en politiker vælges eller udpeges til en post på grund af sit religiøse tilhørsforhold og ikke på grund af sin faglighed, kan det nemlig betyde, at man i sit politiske virke arbejder for religionen og ikke for alle.

”Politik er for vigtigt til at overlade til politikerne”

For nogle kristne grupper kan det være svært at engagere sig i politik, erkendte Mbillah. Det sker til dels, fordi de mener, at politik og politikerne er ”dirty”. Men her opfordrer Mbillah og PROCMURA alle religiøse og troende til at involvere sig: ”Politik er for vigtigt til at overlade til politikerne,” som Mbillah sagde.

Mbillah mindede desuden tilhørerne om, at livet før døden er lige så vigtigt som livet efter døden for både jøder, muslimer og kristne. Og han understregede, at det betød, at man som menneske skulle involvere sig i den verden, man lever i. Politisk religion og religiøs politik ser Mbillah ikke som noget positivt, men at involvere sig i politik vil altid være positivt.

Trosbaserede organisationers arbejde

I anden del af sit oplæg talte Mbillah om, hvordan trosbaserede organisationer arbejder med udvikling på den bedste måde. I forhold til udvikling har regeringer længe set religiøse organisationer som vigtige partnere, fordi de gennem tiden har vist, at de kan løfte opgaver som eksempelvis sundhed og uddannelse for staten. Også i forhold til de mennesker, man arbejder sammen med, kan det religiøse være en fordel.

”Ikke at tage højde for modtagernes tro i udviklingssamarbejdet vil være en lige så stor krænkelse, som at bidrage til politisk religion eller religiøs politik,” sagde Mbillah.

Mbillah udfordrede herefter tilhørerne til at stille skarpt på forholdet mellem danske organisationer og deres syd-partnere – er der tale om partnerskaber med ligeværdige forhold? Eller er der en donor og en modtager? Her er der ifølge Mbillah brug for diskussioner, dybdegående drøftelser og sensitivitet for at opnå et partnerskab.

Efter oplægget fra Mbillah var der gode snakke, erfaringsudveksling og diskussioner blandt deltagerne.

Podcasts