Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kirke i Sierra Leone kommer sig efter krise

Det Anglikanske Stift i Bo vælger ny biskop på lørdag. Det varsler en ny begyndelse for en kirke hærget af korruption.

Kirke i Sierra Leone kommer sig efter krise

Kirken i Sierra Leone kommer nu videre efter korruptionsskandale. På lørdag vælges ny biskop over stiftet Bo, og Mission Afrika støtter valgprocessen.

Mission Afrika har støttet Det Anglikanske Stift i Bo i Sierra Leone siden 1977 med bl.a. dialogarbejde, teologisk uddannelse, sundhedsklinik, sundhedsprojekter og nødhjælp.

Læs om Sierra Leone her.

Men i 2017 måtte samarbejdet indstilles på grund af korruption blandt biskoppen og hans nærmeste medarbejdere. Midler, der var tiltænkt AIDS-forebyggelse og hjælp til ebolaramte, landede i de forkerte lommer. Lige nu kører en retssag mod biskoppen og flere af de implicerede medarbejdere er blevet dømt.

En ny dag
Men nu gryr en ny dag for kirken. Lørdag den 29. juni skal stiftets omkring 4.000 medlemmer vælge ny biskop. Mission Afrika hjælper med at sikre et fair og retfærdigt valg med 4.000 Euro (35.000 kroner), der bruges på administration og transport af valgforordnede, så de kan komme ud i alle hjørner af stiftet og sikre, at valget går rigtigt for sig.

Valget sker mens kirken forståeligt nok befinder sig i en svær situation. På grund af korruptionssagen klappede alle partnere kassen i, og kirken stod derfor alene med en masse lønninger og pension, der skulle betales.

– Så med ét faldt tingene fra hinanden samtidig med, at der var en medlemsflugt som følge af skandalen. Det var en skandale, der rullede ud i medierne hernede, forklarer Alex Bjergbæk Klausen, der sammen med sin hustru Mette tidligere har været udsendt af Mission Afrika og nu arbejder ud fra egen organisation Relay Trust. De arbejder fortrinsvis med teologisk uddannelse af lægfolk i landdistrikterne.

Læs historien om Mission Afrikas engagement i Sierra Leone.

Forebygger konflikter
Det Anglikanske Stift i Bo er på størrelse med Jylland og har kun 30 præster til at betjene de omkring 4.000 registrerede medlemmer. Alex Bjergbæk Klausen vurderer, at kirken har omkring 10.000 gudstjenestedeltagere.

Hvad betyder det for stiftet at få en ny biskop nu?
– Det betyder enormt meget at få en ny biskop for at få lukket hele denne skandale og få en ny begyndelse. Man har følt sig lidt overtaget af Freetowns stift, som har haft ansvaret for administrationen i det hele taget. Man har brug for at få genvundet sit eget område.

– Så længe, der er uklarhed om, hvem biskoppen skal være, er der også en masse rygter og interne konflikter i kirken, som man ikke har råd til, når man i forvejen ligger ned. Derfor er det vigtigt at få det afsluttet så hurtigt som muligt.

Tilliden skal genskabes
Hvordan genopbygger man tilliden til lederne efter, at den er blevet brudt? 
– Tillidsarbejdet kommer til at finde sted, når vi har en ny biskop. Så skal vi finde ud af, hvordan vi kommer videre derfra. Der er for eksempel brug for at få præsterne til at mødes og tale ud. Der er brug for en heling i stiftet, som ikke er kommet endnu.

Hvordan med supervision?
– Det vil først og fremmest være et ansvar for provinsen, som stiftet er en del af. Provinsen Vestafrika har en række biskopper i Gambia, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Ghana og Cameroun. Derudover er der en masse partnerrelationer, som spiller ind.

Valget finder sted på lørdag den 29. juni og følges tæt af Alex Bjergbæk Klausen, der også har lovet at sende resultat og billeder derfra til Mission Afrika.