Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

”Kirken har et budskab, der sætter mennesker fri”

At være luthersk handler om at prædike frihed ind i den kontekst, man er sat i, siger kirkepræsidenten for den eneste lutherske kirke i Den Centralafrikanske Republik.

”Kirken har et budskab, der sætter mennesker fri”

I 2017 fejrer lutherske kirker verden over, at det er 500-året for reformationen.

Den Evangelisk Lutherske Kirke i Centralafrika (EELRCA) er den eneste lutherske kirke i Den Centralafrikanske Republik, et land som i årevis har været plaget af konflikter mellem forskellige oprørsgrupper. Hundredetusindvis af familier er drevet fra hus og hjem, sundhedssystemet halter gevaldigt og bekymrende mange børn går ikke i skole.

Som den eneste lutherske kirke midt i kaosset forsøger EELRCA at være med til at løse nogle af de problemer, som uroen har ført med sig. Det forklarer kirkepræsident Samuel Ndanga-Toue, som Mission Afrikas udsendte har mødt i nabolandet Cameroun i grænsebyen til Centralafrika.

”Mange mennesker har været udsat for grusomheder. Nogle har mistet troen, og mange er traumatiserede. Der er brug for, at kirken taler til dem i den situation. Kirken skal vokse, men krisen sætter en særlig kontekst for dette,” siger Samuel Ndanga-Toue.

Krisen i Centralafrika:

Det er svært at danne sig et hurtigt overblik over borgerkrigen i Den Centralafrikanske Republik. De sidste 15 år har kristne militser kæmpet mod de overvejende muslimske Séléka rebeller om magten. Siden et FN-assisteret valg i 2015 har der været nogenlunde fred i nogle områder. Men mange frygter stadig, at konflikten kan blusse op igen.

Se tidslinje over Centralafrikas hårde historie på BCC

”Jeg blev valgt som leder af kirken på et tidspunkt, hvor landet var i krise, og det betyder, at der er mange udfordringer. Krisen er i dag ikke lige så slem som tidligere. Men vi lever i en periode nu, hvor vi oplever mange følger af urolighederne.

Lutherdom er forandring

Der er 84 præster i Den Evangelisk Lutherske Kirke i Centralafrika og cirka 100.000 medlemmer fordelt ud over syv store regioner i Centralafrika. Samuel Ndanga-Toue blev valgt som kirkepræsident, og han ser den lutherske kirkes rolle i landet som en, der bringer forandring.

”At være luthersk betyder først og fremmest, at man tilslutter sig den doktrin, som Luther har givet os. Luther var reformator. Han sagde, at kirken måtte ændre sig. Hvorfor? Fordi hver dag i vores liv, begår vi fejl. Kirken begår også fejl, og hver dag må vi derfor prøve at forandre os til det bedre,” siger han.

”For mig er det at være luthersk altså at man skal søge reformation, forsøge at ændre tingene, når man ser, at noget er galt. At være luthersk er også at formidle et budskab om frigørelse i den kontekst, som vi er i. Hvert land har sin kontekst og hver kirke sin kontekst, og kirken skal med udgangspunkt i den kontekst fremføre et budskab, som sætter mennesker fri.”

Tilbage til et normalt liv

Mission Afrika har siden 1982 samarbejdet med EELRCA og det samarbejde består i dag af støtte til et Mor-Barn-Center i Bohong, evangelisation og kapacitetsopbyggende arbejde. Det seneste års tid har der været særlig fokus på opbygning af sundhedsklinikker og 10 skoler i området omkring Bohong, så den generation af børn, der er gået glip af skolegang på grund af krig, kan genoptage et normalt liv.

Samuel Ndanga-Toue opfordrer til, at man beder for Centralafrika og kirkens arbejde med at være der for de mennesker, der lidt mest under borgerkrigen.

”Under krisen var der mange, der flygtede fra landet. Regeringen arbejder nu for at folk vender hjem igen. Vi ved endnu ikke, hvor lang tid det kommer til at tage. Der er stadig bevæbnede grupper, som skaber kaos i nogle områder. Men situationen er generelt set en smule roligere,” siger Samuel Ndanga-Toue.

”Selvom vi er på vej ud af krisen, er følgerne stadig utallige. Vi vil derfor bede vores søstre og brødre i Danmark om at blive ved med at støtte os gennem bøn. Bed for fred i vores land. Bed for at freden må herske i hele landet og vare ved. Vi ved ikke, hvad der vil ske i aften eller i morgen, men vi må bede for freden. Det er det vigtigste, og jeg håber, at I vil bede for fred i vores land.”

Vil du støtte Den Evangelisk Lutherske Kirke i Centralafrika (EELRCA) kan du gøre det her:

Støt Projekt 3028: Den Evangelisk Lutherske Kirke i Centralafrika nu