Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

kvindeforeningen Zumuntan Mata : Vi er kirkens sko

I enhver luthersk kirke i Nigeria med respekt for sig selv kan man finde en gruppe farverigt ensklædte kvinder, der sidder sammen forrest i kirken. Det er Zumuntan Mata, kvindeforeningens medlemmer, der bidrager med fest, farver og sang til gudstjenesten.

kvindeforeningen Zumuntan Mata : Vi er kirkens sko

I 90 år har Zumuntan Mata bidraget til kirkens liv og aktiviteter, både om søndagen og i hverdagene ved festlige lejligheder eller i forbindelse med udadvendte aktiviteter som evangelisationsfremstød.

Sangstilen og de tre-fire forskellige traditionelle instrumenter, de bruger, koblet med fagter og danse, der illustrerer sangenes indhold, har ikke ændret sig markant gennem årene. Og nu med fremkomsten af ungdomsbands i kirken, der spiller moderne lovsang, er kvindeforeningerne ikke længere ene om at levere musik, der begejstrer og bevæger.

Men Zumuntan Mata er ikke sådan at slå af pinden. Deres funktion rækker nemlig langt ud over kirkebænkene om søndagen.

”Vi er kirkens og mændenes sko,” siger Mary Solomon Jengwey, den nationale leder af kvindeforeningerne. ”Uden os kan kirken ikke stå.”

Kvinderne går foran

Hun fortæller om, hvordan de mange medlemmer i alle Kristi Lutherske Kirke i Nigerias (LCCN) stifter mødes op flere gange om ugen for at synge, læse i Bibelen, undervise og opmuntre hinanden. De går selv foran i evangelisationsarbejdet – for eksempel ved at tage ud til fjerntliggende egne og bidrage med menighedsopbyggende aktiviteter.

De samler millioner af naira (den nigerianske møntfod) ind til støtte til kirkens missionsarbejde, opførelse af bygninger m.m. De har et træningscenter i Jimeta, hvor kvindelige ledere fra alle stifterne mødes for at blive opdateret på sange og anden undervisning.

Kvindeforeningen har et sæt leveregler, som de glade remser op, hver gang de mødes. Disse tilsiger, at kvinder i Zumuntan Mata er forpligtet på at bede, læse i Bibelen, undervise deres børn i Guds ord, være trofast forpligtet på deres ægteskab og hjælpe deres mænd til at leve som gode kristne. De må desuden ikke have noget med salg af øl eller brug af amuletter at gøre.

Står sammen mod Boko Haram

Boko Harams hærgen og tilfældige bombesprængninger i by og på land, har også påvirket kvindearbejdet. I visse områder har mange kvinder mistet deres mænd – og andre har set deres sønner blive dræbt i deres arbejde som politi og militær i kampen mod jihadisterne. Her er kvindernes sammenhold og gensidige forpligtelse på at hjælpe hinanden en stor styrke.

I 2015 havde kvindeforeningen en ”hit-sang”, som blev opført i alle kirkerne. En stærk sang, som viser at den ”gamle dame”, Zumuntan Mata, stadig er skarp og aktuel. Dens tekst går nogenlunde sådan her:

”Nigeria, vi har set. Sandelig vi har set. Jesu profeti om, at vi ville blive forfulgt, har vi nu set blive til virkelighed. Boko Haram skyder os og skærer halsen over på os. Men Nigeria, det er vores hjem. Det er vores børns hjem. Vi vil ikke flygte. Vi bliver her.”


Orla Møller er i september og oktober 2016 i Nigeria for at besøge Mission Afrikas ældste partner Kristi Lutherske Kirke i Nigeria. Til november er det muligt at høre Orla Møller tale om sin tur, når han besøger en række kirker i Danmark. Første møde er den 18. november i Strib.

Mediegrafiker hos Mission Afrika.

ofm@missionafrika.dk