Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

LCCN kalder til kamp mod stress, diabetes og overvægt

Livstilssygdomme er blevet et problem for Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, som for nyligt afholdt en workshop for at lære præsterne at leve sundere og passe bedre på dem selv.

LCCN kalder til kamp mod stress, diabetes og overvægt

Præsterne i Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN) er for stressede og har problemer med overvægt og diabetes. For mange af dem er stressede, spiser for dårligt og rører sig for lidt, og det er efterhånden blevet så stort et problem, at nogle af dem har mistet livet inden for de senere år.

Det er tragisk, og derfor skal der gøres noget, mener Agabus Malanchan, præst i LCCN, som i samarbejde med Mission Afrika i l slutningen af marts arrangerede en tredages workshop, hvor 87 af kirkens præster var samlet for at høre, hvordan de kan blive bedre til at passe på dem selv.

”Målet med workshoppen var at styrke præsterne, så de bliver bedre til at reagere på symptomer som stress og depression. Overbelastning er et stort problem blandt præsterne, og vi har set, at seks eller syv præster under 50 år er døde som en følge af stress og diabetes inden for de senere år,” siger Agabus.

Et nyt problem i Afrika

I løbet af de tre dages workshop havde præsterne besøge af forskellige oplægsholdere, der belyste problemet, som har ramt mange af afrikanske lande inden for de senere år. Overvægt, åndedrætsbesvær og sukkersyge er ellers problemer, som oftest associeres med Den Vestlige Verden.


Pastor Agabus Malanchan arrangerede workshoppen for 87 af LCCN’s præster.


Men i kølvandet på mange af de fattigdomsbekæmpende fremskridt, der er fundet sted i afrikanske lande de seneste årtier, er livsstilsygdommene også her ved at gøre deres indtog. Det ses tydeligt i dødstalsstatistikerne, der gennem tiden ellers har været domineret af HIV/AIDS, tuberkulose og Malaria.

Ifølge WHO er livsstilsygdomme som diabetes, hjertekar-sygdomme og kræft godt i gang med at indtage førstepladsen som de mest dødelige sygdomme i Afrika. Det skrev Kristeligt Dagblad i januar.

Mere motion til præsterne

Denne udvikling mærker man tilsyneladende også i LCCN. Så for at bekæmpe problemet, som i høj grad skyldes dårlig kost og mangel på motion, var der på workshoppen et oplæg fra en læge, der fortalte, hvordan præsterne kan blive bedre til at passe på dem selv:

”Motion, motion, motion. Mange af præsterne skal i gang med at røre sig. Om det så er en halv time eller en times jogging om dagen, så er motion en af de ting, der kan mindske problemet. Det er vigtigt, at vi kan undervise præsterne i dette, for hvordan skal de kunne tage sig af deres menigheder, hvis de ikke engang kan tage sig af dem selv?” siger Agabus.

Udover stress og diabetes var der dog også god tid til at diskutere teologi og strategi.

Præsterne i det nordøstlige Nigeria står over for store udfordringer med at nå ud til alle de kristne og muslimer, der har mistet familiemedlemmer, hus, håb og tro i forbindelse med Boko Harams hærgen. Derfor var der også fokus på at træne præsterne til at samle skårene op, så kirken kan være med til at hele sårene og hjælpe Nigeria videre, forklarer Agabus.

Workshoppen var finansieret af Mission Afrikas uddannelses- og stipendiefond, som udover at hjælpe unge afrikanere med at få opfyldt deres drømme om uddannelse også støtter efteruddannelse og kapacitetsudviklende projekter.


Støt Mission Afrikas uddannelsesindsats:

Støt Projekt 3011: Uddannelsesstipendier nu