Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Liv og glade dage med genbrug i Middelfart

Livlig aktivitet, godt sammenhold og en god omsætning skaber dynamik i Mission Afrika Genbrug på Odensevej i Middelfart.

Liv og glade dage med genbrug i Middelfart

Det larmer inde fra baglokalet. To mænd i deres bedste pensionsalder er i færd med at reparere et rullebræt. En chauffør ser til. Hun skal bruge rullebrættet til at fragte tunge dækketøjsskabe på fra dødsboet op på lastbilen og videre ind til Mission Afrika Genbrug i Middelfart.

Det er her, vi er. En stor, pæn genbrugsbutik ligger lige på den travle Odensevej. Her er alt fra livrem og seler til flotte kjoler og stilige jakkesæt.

Vi får en rundvisning af butikkens formand, Jørgen Christensen. Her er porcelæn, køkkenting, børnetøj, dame- og herretøj, fortæller han, mens han åbner døren ind til et baglokale, hvor alt vintertøjet hænger sirligt på bøjler. Nu skal sommerkollektionen ind i stedet for. Vintertøjet skal ud sammen med julepynt og -sager, som skal pryde butikken i to omgange inden jul.

Det bedste af det bedste
I sorteringsrummet venter en overraskelse. Gulvet er dækket med masser af tøj i store plasticsække.
Hvor kom det lige fra? Det vides ikke. Fynboerne er flittige til at donere deres brugte tøj til butikken. Og bliver der overskud, sendes det videre til Dansk Balkan Mission, så det kan gøre gavn blandt fattige romaer i Rumænien.

– Vi har kun det bedste af det bedste, udbryder Jørgen og slår ud med armene, da vi vender tilbage til det 500 kvadratmeter rummelige butikslokale. – Tøjet skal være i orden, vi har en masse pæne ting, og småreparationer ordner vi i baglokalet, tilføjer han.

Gør gavn og skaber glæde
Der er livlig aktivitet i butikslokalet. En hænger tøj på plads, prismærker det, en anden er ved at støvsuge og rydde op, en tredje står ved disken og folder en vinterfrakke af den fornemme slags.

– Jeg kan slet ikke lade være at gå herned og hjælpe til i genbrugsbutikken, fortæller kvinden ved disken. Sonny Juul hedder hun. For hende blev tiden som pensionist alt for lang.

– Jeg fik alt for meget tid, men her får jeg et socialt fællesskab, mens jeg gør gavn og skaber glæde. Jeg kan slet ikke undvære det. Ikke mindst på grund af de gode kolleger, siger hun.

500.000 kr. i overskud
Der er omkring 36 frivillige tilknyttet. De hjælper til på skift i formiddags- og eftermiddagshold ugen igennem. Mission Afrika Genbrug omsætter for 1,2 millioner kroner om året. Sidste år gav butikken en halv million i overskud til Mission Afrikas missions- og hjælpearbejde i Vestafrika.

– Da vi startede for 12 år siden, var vi kun to genbrugsbutikker i Middelfart; nu er vi fem. Det kan mærkes. Men vi betragter ikke hinanden som konkurrenter. Vi er ”konkollegaer”, smiler han.

Vand til Afrika
Hvordan har du det med, at overskuddet går til Afrikas fattige?
– Der er enormt store behov. Det kan virke som et bundløst hul. Men hvor er det vigtigt, at vi for eksempel kan give dem rent vand. Vand er det vigtigste, pointerer Jørgen Christensen.

Han har lige fra barnsben af levet i en verden, der var stærkt engageret i Mission Afrika. Hans forældre var med i det daværende Sudanmissionen og kendte flere af de udsendte missionærer. Det satte sit præg:

– Jeg har altid kunnet lide at hjælpe andre, reflekterer Jørgen. – Jeg har været gartner hele mit liv – fra barnsben af.

Måske er det derfor, han kan lide at se noget vokse.

Damerne ordner det hele
– Som formand har jeg ikke noget at skulle have sagt. Det klarer damerne. De kan jo finde ud af det hele selv, smiler han.

Den afslappede ledelsesstil giver plads for kreativiteten. Målet er, at tingene skal glide. Der skal være omsætning. Også selv om det betyder, at han nogle gange må sætte priserne ned for at få varerne solgt.

Og så sætter han personalepleje højt. Når folk arbejder gratis, skal de også have visse goder.

– De må drikke al den kaffe de vil. Nogle gange tager jeg morgenbrød med. Og til vores personalemøder 4-5 gange årligt køber vi smørrebrød henne ved slagteren. Sommerudflugt og julefrokost kan det også blive til. De penge er givet godt ud.

– Jeg er privilegeret med et godt personale. Vi kan altid snakke om tingene og komme overens. Og de får frie hænder – næsten, smiler han.

Noget at rive i
En fra personalet har travlt inde i sorteringsrummet. Mona Laugesen syntes, det var rigtig dejligt at blive pensionist – i starten. Men efter nogle måneder skulle der ske noget.

– Jeg har altid villet stå i forretning, så da muligheden bød sig, slog jeg til. Her er et fantastisk sammenhold. Der er noget at rive i hele tiden, sortere, støvsuge, komme med gode idéer. Det giver bestemt mening, især når man har så gode arbejdskammerater, som vi har her!

De fleste frivillige er pensionister – en af de tre chauffører kan snart fejre diamantbryllup!