Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Mange lutherske kristne dræbt i Nigeria

Mange landsbyer i delstaten Adamawa er den seneste uges tid blevet angrebet af nomadestammer ved natlige overfald. Menigheder, der tilhører Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, er hårdt ramt og kirken har derfor iværksat en stor aktion, for at hjælpe de overlevende. Mission Afrika bidrager.

380 dræbte

Natten til d. 11. juli blev flere landsbyer angrebet samtidig. Flere af dem ligger nær Numan, hvor kirken har sit epicentrum, og det er altså områder, hvor kirken har mange medlemmer og kirkebygninger. Mange landsbyboere blev slået ihjel og heraf tilhører 380 Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN).

Omkring 400 hjem er blevet ødelagt, nedbrændt eller plyndret for værdier. Folk er flygtet over hals og hoved, og ingen har overblikket over antallet af flygtninge. Men kirken anslår at minimum 900 af dens medlemmer er flygtet.

Kirken tager ansvar

Alle kirkens ansatte og frivillige er nu i fuld gang med at hjælpe flygtningene med husly, mad – og trøst og omsorg. Mange af kirkens medlemmer åbner deres hjem for venner og familie, der har mistet alt. Det er en stor, og for mange, uoverkommelig opgave pludselig at huse ti ekstra mennesker i husholdningen, når midlerne i forvejen er små.

Kirkens hovedkvarter i Numan styrer nødhjælpsindsatsen. Eliseus Voma, der er øverste leder for LCCNs forskellige ungdomsgrupper, fortæller at også på hovedkvarteret er de bange:

”Om natten holder vi os vågne i hold: Vi holder vagt, vi rådgiver folk telefonisk, som er bange for angreb i deres landsbyer, og vi samler konstant ny viden, som vi videredistribuerer.

Jeg har selv mistet nogle, jeg kender. Vi er under et stort psykologisk pres. Jeg kan ikke engang fortælle dig, hvor mange sårede der er. De er overalt. På kirkens to klinikker er der 60 sårede, og på det gamle missionshospital, der nu tilhører lokalregeringen, er mange blevet opereret og har fået andre former for behandlinger. Antallet er måske højere end disse tal.

Eliseus fortæller videre at kirken føler sig opmuntret i denne svære tid, ved at vide, at Danmark bakker op:

”Vi takker hjerteligt for at I beder for os, og tager del i vores lidelser, det er meget opmuntrende”.

Kirken beder om vores hjælp

Mission Afrika har været i tæt dialog med kirkens ærkebiskop, Musa Panti Filibus, for at undersøge hvordan vi bedst kan hjælpe LCCN i denne ekstraordinære situation.

Mission Afrika har som en første respons sendt 50.000 kr. til kirken, så den bedre kan hjælpe med de helt basale behov til de mange flygtninge, der i en overvældende strøm henvender sig for at få hjælp. Vi vil senere sende flere penge – afhængig af hvor meget det lykkes os at samle ind og hvordan situationen udvikler sig.

Derudover sætter vi gang i en særindsamling til kirkens nødhjælpsarbejde, og der er brug for din hjælp.

Giv en gave via webbank eller mobilepay
https://missionafrika.dk/giv-en-gave/
Vælg ”projekt 3019: Nødhjælp”

Mission Afrikas fungerende generalsekretær, Henning Bech-Larsen siger, at selvfølgelig skal vi hjælpe kirken: ”Det er forfærdeligt at høre, hvordan vores kristne venner i Nigeria lider. Vi må gøre, hvad vi kan her i Danmark”.

Kriserne står i kø

Ærkebiskop Musa Panti Filibus fortæller at kirken er meget hårdt ramt:

”Som kirke gør det os ondt at se disse forfærdelige hændelser. Vi er blevet direkte ramt, da de fleste af folkene, familierne, og de små samfund tilhører LCCN. De fleste af medlemmerne i disse områder er landmænd. På grund af faren for angreb kan landmændene ikke forberede næste års afgrøder, og det er vi nødt til at adressere, ellers får vi en fødevarekrise næste år. Men først må vi fokusere på flygtningene.”

Ingen har overblik over antallet af flygtninge, og hvor mange der er blevet ramt. De førnævnte tal er blot kirkens egne tal, herudover er der mange andre ofre. Fx er mange methodister blevet angrebet i den del af Adamawa, der grænser op til Taraba-delstaten.

Mange flygtninge forsvinder hurtigt videre til andre dele af Nigeria, hvor det er mere trygt, og hvor LCCN har ressourcer til at hjælpe. Det er også for farligt for flygtningene at klumpe sig sammen i større grupper, for hvis nomaderne opdager det, vil de måske rette nye angreb mod dem. Der er også en stor frygt blandt flygtningene for at nomader blander sig med dem, og sender information til angriberne, der har udført meget koordinererede angreb. Hvor angriber de næste gang?

Er det Boko Haram, der står bag angrebene?

Det er ganske svært at sige, hvem der egentligt står bag angrebene. Grundlæggende er det en gammel konflikt mellem bønder og nomader. Fulanifolket er nomader, der vandrer Vestafrika tyndt med deres kvæg, og de bliver mere og mere marginaliserede eftersom større og flere områder efterhånden bliver omdannet til marker. Der har altid været konflikt mellem fulanerne og landbobefolkningen, men konflikterne bliver flere og blodigere.

Der går rygter om at fulanerne, der tilhører islam, har indgået samarbejde med Boko Haram, og at angrebene derfor har fået en religiøs dimension. Mange kristne nigerianere har også mistet tillid til lokalregeringer såvel som landets politiske ledelse, da de ikke føler, at der gøres noget som helst for at beskytte dem mod hverken Boko Haram eller nomader, men tværtimod beskytter de forskellige voldelige grupperinger.

Ærkebiskop Musa Filibus fortæller:

”Bare i de sidste to år har drabs-nomaderne kontinuerligt angrebet uskyldige samfund. Hundreder er blevet dræbt, andre lemlæstet, hjem er blevet raseret og tusinder har måttet flygte. Antallet af ofre er enormt.

Desværre er et religiøst element blevet en del af de voldelige angreb, da alle drabs-nomaderne er muslimer og de fleste af de angrebne landbobefolkninger er kristne. De grunde, der normalt tillægges de voldelige angreb er religiøs dominans og forsøg på at tiltvinge sig adgang til den jord, som de etniske grupperinger har nedarvet gennem generationer. ”

Lad os i Mission Afrika:

  • bede for situationen i Nigeria
  • hjælpe vore kristne brødre og søstre i Nigeria, ved at bidrage til deres egen nødhjælpsindsats økonomisk:

https://missionafrika.dk/giv-en-gave/
Vælg ”projekt 3019: Nødhjælp”

 

Mission Afrika følger situationen og vil senere opdatere yderligere.

Her er en liste over de 19 lokalsamfund, der er blevet ramt, alle i Adamawa delstat:

Mararraban Bare
Daso Bare
Dowya
Kikon
Shaforon
Nega
Dong
Nzumosu
Kodomti
Nzuruwe
Bang
Bolki
Lawaru
Bemti
Gbalapung
Wurdi
Gamadio
Gemun
Mararraban Kola

 

Her er en liste over lokalsamfund på grænsen mellem Adamawa og Taraba delstater. Det frygtes, at der i fire af samfundene slet ikke er nogle beboere tilbage.

Bujum Kasuwa
Dutse Banga
Yitti
Katibu
Dunkule
Mayolope
Bariki
Sabon Gida.