Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Mange vil lære af Malis stærke kvinder

I Mali får et vellykket landbrugsprojekt med mikrolån lige nu opmærksomhed fra andre afrikanske lande, der gerne vil kopiere succesen.

Mange vil lære af Malis stærke kvinder

Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun har allerede trukket de gode erfaringer fra Mali til Cameroun. Samtidig er en organisation, der arbejder i Den Centralafrikanske Republik, ved at planlægge en inspirationsrejse til Mali for at blive klogere.

Målet for opmærksomheden er et landbrugsprojekt, som Den Lutherske Brødremission i Mali har drevet siden 2012. Kvinder er projektets målgruppe, da de spiller en helt afgørende rolle i de maliske familier.

Elizabeth Kodio, der leder organisationens udviklingsarbejde, forklarer, hvor vigtig en rolle, kvinder spiller i Mali.

”Kvinderne er familiens motor. Det er dem, der har ansvaret for, at børnene får mad, kommer i skole og er sunde. Og manden har ret til at vælge en anden kone, hvis kvinden ikke lever op til sit ansvar. Derfor er projekterne rettet mod kvinder i første omgang,” siger hun.

Ud over Elizabeth Kodio er der tre andre medarbejdere, der fungerer som igangsættere i landsbyerne.

Et flerstrenget projekt

Landbrugsprojektet spiller på mange strenge. For det første får kvinderne mulighed for at låne små beløb til at købe geder, kyllinger eller bistader for. Pengene skal betales tilbage, og det bliver de i høj grad. Da det endnu var et pilotprojekt, lykkedes det for 94 procent af kvinderne at betale deres mikrolån tilbage, hvilket er en meget flot statistik.

Støt Projekt 3032: Stærke Kvinder – Stærke Lokalsamfund nu

Med gederne følger en række andre komponenter. Kvinderne lærer at lave kompostgødning af ekskrementerne, som igen kan bruges til at forbedre afgrøderne på marken, hvis den da ikke sælges og giver en fortjeneste. Det er også muligt at følge læse- og matematikkurser, som giver kvinderne bedre forudsætninger for at klare sig godt i samfundet.

En vigtig del af projektet handler også om at hjælpe kvinderne til at organisere sig i lokale komiteer, der kan bære projekterne videre og administrere økonomien. Og endelig afholdes der kurser omkring kvinders og børns rettigheder og om bevarelse af naturen.

”Kurserne har været virkelig interessante. Det er nyt for mange, at kvinder og børn skulle have rettigheder. En kvinde rejste sig op og fortalte om, hvordan hun fortrød at have slået sin søn gennem mange år for at tvinge ham til at gå i skole. Og også omskæring af piger kom på banen som et stort og svært tema, der kræver opmærksomhed”, siger Elizabeth Kodio.

En succes med lokal forankring

Mission Afrikas partnerkoordinator Thore Eklund, der har fulgt projektet tæt, mener, at det er godt på vej til at blive en succes.

”Projektet er baseret på grundige forundersøgelser, og der er investeret meget i at finde de rigtige områder og målgrupper. En af grundene til, at det lykkes så godt, er, at det bygger på lokale ressourcer og lokal kapacitet. Det giver dermed også en langsigtet lokal forankring”, siger Thore Eklund.

Landbrugsprojektet er finansieret via Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling og Mission Afrika.

 

Peter Fischer-Nielsen
Tidl. generalsekretær