Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kirke åbnes I Tyrkiet

55 år har denne kirke været lukket, ingen vidste dette var en kirke.

Kirke åbnes I Tyrkiet

7. November 2015 skete der noget bemærkelsesværdigt i byen Mardin, som geografisk hører til i den sydøstlige del af Tyrkiet. En kirke blev genåbnet, efter 55 år uden kirkelige aktiviteter. I begyndelsen af 2015 blev der givet tilladelse til at bygge en ny kirke i Yesilkoy distriktet I Istanbul. Det er den første nye kirkebygning der vil blive opført i Tyrkiet i ca. 90 år. Dette kunne tyde på at den Tyrkiske stat gerne vil vise omverdenen, at Tyrkiet respekterer religionsfrihed.

For ca. 100 år siden var 25% af den tyrkiske befolkning kristne, medens det idag er et sted mellem 100.000 og 200.000 kristne ud af en befolkning på knap 80 mill. På grund af tilstrømningen af mange syriske kristne flygtninge, så er der opstået et behov for kirkelige fællesskaber.

Det er den protestantiske kirke, der star bag åbningen af denne kirke i Mardin, som ligger ca. 30 km fra den syriske grænse og 50 km fra områder styret af IS. Blandt de fremmødte, er folk fra alle kirkesamfund, det er meget typisk i disse områder, alle har brug for at bakke hinanden op. Der var forskellige officielle repræsentanter med til åbningen. En af dem var Februniye Akyol borgmester I Mardin. Hun er den første kristne borgmester i en Tyrkisk by. Hun udtalte: Mens vores historiske kirker bliver bombet og ødelagt på den anden side af grænsen, så sker dette – en kirke kommer til live I Mardin, efter så mange år uden aktiviteter i den gamle kirke fra 1860. Dette er et vigtigt budskab til verden, jeg ønsker, at genåbningen bringer håb og lys til verden.

Et parlamentsmedlem fra Mardin, Erol Dora, udtalte: Vores ønske er at universielle værdier for fred og velvære vil komme til vores land (Tyrkiet). Åbningen af denne kirke er en vigtig sejr for verdens religiøse frihed.

SAT-7 var ude at optage åbningen. Ved at vise en sådan begivenhed i nyhederne, viser SAT-7 Tyrk for sine seere, hvad der sker i den kristne verden i Tyrkiet. Det er et af deres store mål at vise den Tyrkiske befolkning at der er en kristen kirke og hvad den står for. Tyrkerne er ikke vidende om, hvilken betydning Tyrkiet havde for den første tid efter Jesu himmelfart, hvor Paulus rejste rundt i det nuværende Tyrkiet.