Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Syriske kirker genopstår, og SAT-7 er med

Trods massive ødelæggelser forsøger de tilbageværende kristne i Syrien at genetablere kirkelivet.

Syrien har nu haft borgerkrig i fem år. 11,5 millioner mennesker er drevet på flugt; omkring halvdelen af befolkningen er flygtet til andre lande, mens 7,6 millioner er interne flygtninge.

Hvordan er det at være menneske under sådanne forhold?

I områder, hvor det kan lade sig gøre at have en hverdag, prøver man at få samfundet til at fungere. Det gælder også i kirkelivet. I byen Homs, der ligger i en vestlige del af landet, prøver kirkerne at holde gudstjenester, bryllupper mv.. Kirkerne er ødelagte af bombningerne, så det er meget forskelligt, hvilken stand de er i. I en kirke er krybben fundet frem fra murbrokkerne og blev således pyntet op til jul. I en anden kirke uden tag holder man gudstjenester og bryllupper under den åbne himmel.

“Vi insisterer – på trods af smerten, lidelserne og ødelæggelserne – på at få ærkebispedømmet op at stå igen. Vi insisterer på at vise, at vi kommer frem fra murbrokkerne for at blive født igen med Jesus Kristus,” siger lederen af den Græsk-katolske kirke i Homs, Abdallah Kamaz.

I december har SAT-7 ARABIC sendt en udsendelse fra netop den kirke. Udsendelsen blev krydret med interviews af ledere fra Homs byråd og fra forskellige kirkeretninger, der alle samledes til gudstjeneste julemorgen.

Ved at tage ud og lave sådanne udsendelser med lokalbefolkningen vil SAT-7 opmuntre både de kristne og seerne til at tro på håbet for et bedre liv og samfund.

En af deltagerne i udsendelsen, lederen af Den Marinitiske Kirke i Homs, Jihad Nassif, udtalte: Jeg er kommet for at bo i Al-Hamidiya; for at plante håb i folks hjerter. Til gudstjenesten indledte han med ordene: “Vi løber alle afsted for at finde tryghed og sikkerhed i verden, men det er Jesus, der siger, at han vil give os fred.”

En anden præst, Michael Naaman fra den Syrisk Katolske Kirke, fortalte desuden, at der nu er genåbnet fire skoler i Homs, som giver mulighed for at 1.500 til 2.000 børn igen har adgang til skolegang.

Ja, Syrien er et sted, hvor håbløshed og elendighed fylder meget, men der er bestemt også positive fortællinger, som skal fortælles til opmuntring og håb!