fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Mission Afrika arbejder i verdens mest oversete lande

Cameroun, Centralafrika og Mali er blandt verdens mest oversete kriselande, viser ny rapport. Mission Afrika med partnere hjælper fortsat i området.

Mission Afrika arbejder i verdens mest oversete lande

Af Michala Linn

Mange katastrofer og humanitære kriser går under mediernes og politikernes radar. Ikke fordi de ikke er alvorlige og vigtige, men fordi der mangler politisk vilje og støtte. Sådan skriver den norske ngo, Flygtninghjelpen, i en ny rapport, der blev offentliggjort den 5. juni.

I rapporten præsenterer organisationen en liste over de 10 mest oversete humanitære kriser i 2018. Cameroun, Centralafrika og Mali – lande hvor Mission Afrika arbejder – er alle på listen.

Manglende vilje, mediebevågenhed
og økonomisk støtte
Listen er baseret på tre kriterier: manglende politisk vilje, manglende mediebevågenhed og manglende økonomisk støtte.

– At humanitære kriser forsømmes, kan skyldes manglende geopolitisk interesse. Eller at de mennesker der er ramt, er for langt væk eller svære at identificere sig med. Forsømmelse kan også skyldes, at der er konkurrerende politiske prioriteter, og at der mangler vilje til at gå på kompromis. Det skaber langvarige kriser, hvor den økonomiske støtte falder, skriver Flygtninghjelpen i rapporten.

Brobygning i et splittet land
Øverst på listen er Cameroun – et land, hvor mere end 450.000 mennesker er internt fordrevne på grund af borgerkrig mellem militær og oprørsgrupper. Konflikten har rødder tilbage til kolonitiden, hvor landet var delt i en engelsk og fransk koloni. Efter landet fik sin uafhængighed følte det engelsktalende Cameroun sig marginaliseret, hvilket førte til protester, der eskalerede til vold. I dag bliver situationen også gjort til en religiøs konflikt på grund af angreb fra den islamistiske terrororganisation, Boko Haram, i Nordcameroun.

Netop derfor er brobygningsarbejde ét af Mission Afrikas centrale projekter i landet. I samarbejde med Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun har Mission Afrika startet et freds- og forsoningsprojekt i byen Mora. Her er det lykkes at samle en fredskomité af ledere fra kirker, moskeer og lokale myndigheder. Komiteen viser befolkningen, at man kan samarbejde, være venner og respektere hinanden på trods af forskelligheder. Arbejdet udvides nu til 10 andre byer, hvor lignende fredskonitéer oprettes.

Læs mere om Mission Afrikas hjælpearbejde i Cameroun.

Sundhed til nødlidende
I Den Centralafrikanske Republik har 2,9 millioner af landets 4,6 millioner indbyggere behov for akut humanitær støtte. Det er 63 procent af befolkningen og dermed én af verdens største kriser i forhold til andelen af katastroferamte i befolkningen.

Det meste af landet kontrolleres af lokale bevæbnede grupper, der løbende kommer i konflikt med hinanden og fordriver de lokale fra deres hjem. Samtidig stiger kriminaliteten, og Flygtninghjelpen vurderer derfor at sikkerhedssituationen for både civile og hjælpeorganisationer er højst usikker.

Det oplever sundhedspersonale og patienter i Mission Afrikas sundhedsklinik i Bohong. Nylige angreb fra oprørsgrupper har sendt personalet på flugt uden mulighed for at tage noget med sig. Mission Afrika har sendt penge, så de kan købe tøj, mad, sæbe og hygiejneartikler.

Klinikkens personale har flere gange måttet flygte på grund af uroligheder, men har alligevel blot i 2018 kunnet behandle og rådgive i alt 4.618 patienter.

Læs mere om Mission Afrikas hjælpearbejde i Centralafrika.

En vej ud af fattigdom
Også Mali er ramt af interne uroligheder og konflikt mellem oprørsgrupper. Antallet af internt fordrevne er mere end tredoblet i løbet af 2018 og stiger fortsat. Det betyder blandt andet, at mere end 250.000 børn ikke går i skole til skade for landets udvikling og fremtid.

Mission Afrika arbejder derfor for at sikre Malis fremtid gennem støtte til projekter i landsbyudvikling og kvinders selvforsørgelse. Gennem Mission Afrikas gedeprojekt får omkring 1.000 kvinder mulighed for at avle geder og dermed skabe sin egen indkomst. Det giver kvinderne mulighed for at sende deres børn i skole. Én af kvindegrupperne brugte endda overskuddet til at starte deres egen pigeskole.

Læs mere om Mission Afrikas hjælpearbejde i Mali.

Cameroun, Centralafrika og Mali er i dyb krise, men får ikke den mediebevågenhed og støtte fra det internationale samfund, som krisen berettiger til. Men Mission Afrika er til stede midt i krisen og støtter lokale partnere, så de kan fremme freden, bekæmpe fattigdommen og styrke sundheden.

Læs det norske Flygtningehjelpens rapport her.