Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Mission Afrika kan miste 800.000 kroner årligt (opdateret)

Opdatering: Regeringen har droppet at fjerne momskompensationen. HURRA!

Mission Afrika kan miste 800.000 kroner årligt (opdateret)

Opdatering: Forslaget blev droppet i begyndelsen af oktober, da det har mødt kritik fra mange sider – blandt andet internt i Venstre.

 


Artiklens hovedpointer er sendt til skatteminister Karsten Lauritzen og finansminister Kristian Jensen. 

I forhandlingerne om finansloven for 2018 foreslår regeringen at udskifte momskompensationen med en reservationspulje .

I Mission Afrika er vi dels bekymrede over udsigten til at miste omkring 800.000 kroner årligt, og dels er vi bekymrede over håndteringen af reservationspuljen.

Momskompensationsordningen har hidtil tilgodeset alle almennyttige foreninger, mens det forlyder, at regeringen nu vil lave nye – og knapt så objektive – kriterier for, hvilke foreninger der kan karakteriseres som almennyttige og dermed få adgang til den nye reservationspulje. Det kan især ramme kirkelige foreninger.

Sagen kort

  • Opdatering: Foreslaget blev droppet i begyndelsen af oktober.
  • Regeringen har foreslået at skrotte momskompensationsordningen, der giver almennyttige foreninger mulighed for at få refunderet købsmomsen.
  • Det betyder, at en række foreninger vil miste over 150 millioner kroner årligt, hvilket har affødt stor kritik.
  • Regeringen foreslår at erstatte ordningen med en reservationspulje på 67 millioner kroner, som foreninger kan søge.

Momskompensationen blev oprindeligt indført for at støtte og opmuntre det frivillige arbejde i almennyttige foreninger. Og der er ingen tvivl:  Disse penge har virkelig både støttet og opmuntret de mange tusinde mennesker, der gør og oplever en forskel gennem Mission Afrikas arbejde.

Pengene skaber frivillighed i Danmark og håb i Afrika

Gennem Mission Afrika knokler mere end 2.500 frivillige for at samle penge ind til en række kirkelige og humanitære projekter i Afrika og Mellemøsten. For eksempel støtter vi:

  • Landbrugsprojekter i Mali og Cameroun: Sammen med vores partnere uddanner vi fattige kvinder og unge mænd i gedeavl, så de kan skabe sig en selvstændig økonomi. Projekterne giver de involverede en mulighed for en fremtid i deres respektive lande og er samtidig et værn mod radikalisering for unge jobløse mænd.
  • Satellit-tv i Mellemøsten og Nordafrika: Næsten alle i regionen har adgang til parabol-tv. Også i flygtningelejrene. Via satellit sender vores samarbejdspartner satellit-tv-stationen SAT-7 uddannelses- og  folkeoplysende debatprogrammer samt kristent tv ind til folk i egne, der er svære at nå på anden vis.
  • Gadebørnsprojekt i Cameroun: Sammen med vores samarbejdskirke i Cameroun hjælper vi gadedrenge i Garoua væk fra gaden og ind i uddannelsessystemet. Dette projekt giver desuden mulighed for at sende unge volontører ud i den globale verden, så de kan vende oplyste tilbage til Danmark med en forståelse for, hvorfor vi skal kæmpe for at bevare vores frihedsrettigheder og gode sikkerhedsnet.

Også i Danmark gør pengene gavn. En stor gruppe af vores frivillige er pensionister, og for dem giver det frivillige arbejde – for eksempel i Mission Afrikas genbrugsbutikker – livsglæde og motivation til fortsat at tage aktiv del i samfundet.

At fjerne momskompensationen vil uundgåeligt fjerne en del af frivilligheds-danmark, en stor motivation og gode projekter i Afrika og Mellemøsten. Derfor håber vi meget på, at ordningen bibeholdes – og at støtten fortsat tildeles ud fra objektive kriterier.