Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Lad de velgørende organisationer stå for genbrugsarbejdet!

Kommunalpolitikerne forsømmer ikke en chance til at efterlyse frivillighed i alle dele af samfundslivet. Derfor vækker det forundring, at mange kommuner i disse år tager skridt til at undergrave en vigtig del af finansieringen af netop det frivillige arbejde.

Lad de velgørende organisationer stå for genbrugsarbejdet!

Genbrugsbranchen, i hvert fald den slags, der er baseret på frivillighed, er kommet under pres. I flere årtier har genbrugsarbejdet været en stabil indtægtskilde til fordel for det sociale, humanitære, og frivillige arbejde. Nu er kommunerne selv begyndt at etablere genbrugsforretninger i direkte konkurrence med de velgørende organisationer. Men hvorfor skal de egentlig det?

Kommunalpolitikerne forsømmer ikke en chance til at efterlyse frivillighed i alle dele af samfundslivet. Derfor vækker det forundring, at mange kommuner i disse år tager skridt til at undergrave en vigtig del af finansieringen af netop det frivillige arbejde.

I genbrugsbutikker rundt om i Danmark, hvis arbejde støtter udsatte danskere og mennesker i nogle af verdens fattigste lande, er der en stærk tradition for at knytte bånd mellem frivillighed, medmenneskelighed og velgørenhed, der kommer verden til gode. Genbrugsbutikkerne, drevet af foreninger og organisationer, har i mange år bidraget med positive, innovative og visionære ideer og modeller til at drive forretninger, der forandrer liv. At drive genbrugsbutikker ved hjælp af frivillige har:

  • skabt positive fællesskaber for tusindvis af danskere
  • genereret overskud til at hjælpe mennesker i nød herhjemme og verden over
  • udnyttet værdifulde genstande til genbrug, som ellers ville være havnet på lossepladser
  • gavnet miljøet gennem maksimal udnyttelse af ressourcer
  • været brobygger i integrationen mellem danskere og nydanskere ved aktiv tilstedeværelse i lokalsamfundet
  • skabt et unikt og innovativt nichemarked med minimale udgifter

I Mission Afrika Genbrug har vi mere end 2.000 frivillige, der giver oceaner af timer til frivilligt arbejde i og omkring vores 73 genbrugsbutikker i Danmark.

Enhver, som har kendskab til genbrugsmarkedet og til det arbejde, det kræver at drive butikker fyldt med genbrug, ved, at dette marked kun genererer overskud, hvis det er baseret på frivillighed. En model, som på grund af lovgivningen ikke direkte kan overtages af kommunerne. Så hvorfor skal de det?

Vi foreslår, at kommunerne – i stedet for at ødelægge en velfungerende institution – bakker op om det allerede etablererede arbejde i velgørende organisationer.

I Brejning, Kolding, Odense, Fanø og Middelfart har Mission Afrika for eksempel indgået et positivt, innovativt og fremadrettet samarbejde med kommunerne omkring aftagning af genbrugsvarer fra genbrugsstationerne. Et samarbejde til glæde for de frivillige, miljøet og borgerne, og som vi selvfølgelig gerne vil udvide til andre kommuner.

Til kommunalvalget er det sund fornuft at bakke op om kandidater, der forstår værdien af de frivilliges arbejde, og som har øje for, at frivillighed er både en glæde og en uvurderlig del af livet i alle kommuner. Frivillighed repræsenterer en styrke for alle dele af vores samfund.

Bente Mikkelsen Pahus
Leder af Mission Afrika Genbrug