fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Mission Afrika standser midlertidigt overførsler til Centralafrika

Medarbejdere ved kirken i Centralafrika har misforvaltet økonomiske midler fra blandt andet Mission Afrika. Derfor har vi midlertidigt standset alle penge-overførsler til landet.

Mission Afrika standser midlertidigt overførsler til Centralafrika

Som årsmødedeltagerne bemærkede, udgik programpunktet med kirkepræsident Samuel Ndanga-Toue fra Den Evangelisk Lutherske Kirke i Centralafrika (EELRCA).

Den centralafrikanske kirkepræsident aflyste selv besøget, da Mission Afrika midlertidigt har stoppet alle overførsler til EELRCA på grund af medarbejderes misforvaltning af økonomiske midler.

Bed med

Vi håber indtrængende, at kirken i Centralafrika tager ansvar i denne sag, så vi på ny kan finde vej for partnerskabet fremover. Tak, om I vil bede med!

”Igennem flere år har vi i Mission Afrika og EELRCA’s to andre internationale partnere, Evangelical Lutheran Church in America (ELCA) og Evangelisch-lutherisches Missionswerk (ELM) i Tyskland, haft en meget tæt dialog og tæt kontakt omkring dokumentationsproblemer i Centralafrika. Efter aftale med EELRCA besøgte en uafhængig økonomi-konsulent derfor kirkens administration i 45 dage i år for at klarlægge pengestrømmene til og fra kirken,” fortæller Mission Afrikas partnerkoordinator Thore Eklund, der mødtes med ledelserne af EELRCA, ELCA og ELM i Yaoundé, Cameroun, for et par uger siden.

”I den afsluttende rapport, der blev sendt til os i juni måned, kunne konsulenten desværre konkludere, at kirken ikke kunne dokumentere brugen af et større pengebeløb. Efter intense drøftelser med kirken har ELCA, ELM og Mission Afrika i fællesskab besluttet sig for midlertidigt at stoppe alle penge-overførsler til Centralafrika. Det er vi selvfølgelig alle sammen meget berørte af,” fortsætter Thore Eklund.

Følgeskabet består

I Mission Afrikas bestyrelse sidder sygeplejerske Anna Grethe Møller, der sammen med sin mand var den sidste danske missionær fra Mission Afrika, der var udstationeret til kirken i Centralafrika.

Hun understreger, at Mission Afrika fortsat er i partnerskab med EELRCA.

”Vi har en partner, som vi har følgeskab med. Det er ikke ændret. Men det betyder ikke, at vi skal vende det blinde øje til. Vi skal italesætte, når der sker noget, der ikke er i orden. Også selvom det gør ondt langt ned i maven,” siger Anna Grethe Møller.

Og det gør ondt.

”Jeg har arbejdet sammen med flere af de her mennesker og stoler på dem. Det er rigtig, rigtig svært at se nogle af dem have misforvaltet. Nu beder vi indtrængende kirken om at tage ansvar,” fortsætter hun og uddyber:

”Vi ved godt, at kirken hverken bliver stærkere eller dygtigere af, at vi siger, man skal tage ansvar. Men som partner har vi brug for, at man identificerer, at man har et ansvar, og formulerer, at man har brug for hjælp til at tage ansvaret. Vi er ikke ude på at nedbryde!”

Hjælp til kapacitetsopbygning

I 2018 udarbejdede Mission Afrika en ”politik om godt forvalterskab og modarbejdelse af korruption”. Dette dokument er drøftet og delt med alle Mission Afrikas partnere.

I dokumentet er det præciseret, at godt forvalterskab indebærer åbenhed, ærlighed og gennemsigtighed. Samtidig indeholder dokumentet en hensigtserklæring, der understreger, at Mission Afrika ønsker at være med til at kapacitetsopbygge hos vores partnere, så vi kan forebygge korruption.

”Man kan umiddelbart godt tænke, at sådan et dokument lyder vældig hårdt og afgrænsende. Men bagved det dokument ligger jo hele tanken om partnerskab som følgeskab med vores kirker. Hvis det ikke var tanken, kunne vi jo bare rent administrativt som bestyrelse sige til kontoret, at de skal lukke og slukke, og så giver vi os til noget andet dernede. Dét gør vi ikke,” siger Anna Grethe Møller.

EELRCA har flere end 100.000 medlemmer, der organiserer sig i omkring 350 menigheder.

Behovet for hjælp i Centralafrika er enormt. Særligt fordi gentagne krige og konflikter har sat landet tilbage i udvikling.

”Netop derfor håber vi indtrængende, at kirken tager ansvar i denne sag, så vi på ny kan finde en vej for partnerskabet fremover. Bed gerne for situationen,” siger Anna Grethe Møller.

Har du yderligere spørgsmål til situationen i Centralafrika, er du meget velkommen til at kontakte Mission Afrika på 86725050.

Husk at bede for, at vi må finde en god løsning  – og særligt for kirken i Centralafrika!

Vi opdaterer løbende situationen på hjemmesiden.