Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

"Når ét menneske dør er det en tragedie, når en million dør er det statistik"

Her i Danmark kan vi godt blive døve for de lidelser, mennesker i andre dele af verden oplever, for det er svært at sætte ansigt på det enkelte menneske midt i den store tragedie og dermed forholde sig til det.
Søndag morgen døde atter et af disse "enkelte mennesker". Denne gang kendte jeg og mange andre herhjemme blot mennesket, og så bliver den store tragedie pludselig nærværende og konkret.

"Når ét menneske dør er det en tragedie, når en million dør er det statistik"

Elizabeth Fowler fra Sierra Leone er død
Mange danske børn og unge lærte Elizabeth at kende, da hun for to år siden fortalte om sit liv og sine fremtidsdrømme for ca. 5 % af alle Danmarks konfirmander samt mange andre børn og unge. Mange danske volontører har også lært Elizabeth at kende gennem årene.

Jeg selv mødte hende første gang i Bo i Sierra Leone, og efterfølgende da hun ankom til Danmark.
Det indtryk, der står tilbage, er at Elizabeth var en charmerende og engageret ung kvinde, som under besøget i Danmark flot repræsenterede Den Anglikanske Kirke og ungdom i Sierra Leone.

Biskop Tucker fra Den Anglikanske Kirke i Sierra Leone fortæller da også, at hun vil blive savnet i ungdomsarbejdet, hvor hun var dybt engageret.

Derfor døde Elizabeth
Hvorfor dør en ung og stærk kvinde med fremtiden foran sig? Fordi hun levede i Sierra Leone, et af verdens fattigste lande. Sundhedssystemet var i forvejen dårligt fungerende, men ebola-krisen, der har ramt landet meget hårdt, har gjort situationen langt værre. Hospitalsvæsenet er kørt i sænk, og på hospitalerne i Bo kan man for eksempel ikke engang få en stivkrampevaccine.

Biskop Tucker ved ikke, hvad hun døde af. Hun havde været syg et stykke tid, og lægerne kunne ikke finde ud af, hvad hun fejlede. Det var ikke ebola, for det blev undersøgt flere gange. Sandsynligvis er hun død af en simpel sygdom, som så mange andre. Ebolabekæmpelsen har højeste prioritet lige nu, og det har store konsekvenser for det almindelige sundhedssystem, der underprioriteres.

Elizabeth blev begravet få timer efter hendes død. På grund af ebola smittefare bliver alle begravet kort efter dødsfaldet og kun få får lov at deltage i begravelsen. Derfor fik kun den allernærmeste familie lov at være med, sammen med Raymond Kenneh, der er leder af kirkens ungdomsarbejde. Samtidig bad menigheden under søndagens gudstjeneste for Elizabeth og for de efterladte.

Jeg holdt af Elizabeth. Hun gjorde indtryk. Som så mange andre mennesker gør, når vi lærer dem at kende. Hun vil blive savnet.

I Mission Afrika glædes vi, når vi sammen med afrikanske kirker skaber gode projekter til gavn for kirke, samfund og det enkelte menneske.
Ligeledes mærker vi smerten, når de afrikanske kirker og det afrikanske menneske lider.