NEKROLOG: NIELS JØRGEN AAGAARD 1952 – 2021

Annette og Niels Jørgen mødte hinanden ti dage i Sikonge i Tanzania, hvor hun var den allerførste volontør, og han var missionær i 2½ fra Brødremenigheden. Desværre skulle han hjem, og på de få dage var der sjæl i flammer mellem den 2 meter høje mand og den ti år yngre norske pige. De mødtes igen i Danmark om sommeren, hvor de blev viet af tidl. afrikamissionær Gurli Vibe Jensen i Helligåndskirken i København et halvt år efter i januar. De var ikke i tvivl.

Niels Jørgen var uddannet mekaniker og maskinmester, men han havde været involveret i socialt arbejde. De har altid været nysgerrig på viden og livet, og drømte om at komme på bibelskole sammen. Derfor knoklede de 1½ år for at spare sammen, og de havde et sabbatsår på Gå ut Senteret i Norge, hvor de tog missionæruddannelsen. Det var et perfekt sted for familien, og i foråret kom der en film, som viste et kald til hvor meget nød der er rundt i hele verden. Titlen var “Hvor er mine hænder”, og det satte ild i dem. De henvendte sig til de forskellige missionsselskaber, og Sudanmissionen havde i langt tid ledt efter en, der kunne oprette håndværkerskolen i Numan, Nigeria. Det blev Niels.

Annette og Niels Jørgen blev i 1991 antaget sammen med deres 3 børn, Marta, Johannes og Anne-Elisabeth. Nr. 4 Ester blev født få uger efter hjemkosten til Danmark.
Håndværkerskolen var ved at blive opbygget for at hjælpe de mange unge, der ikke kunne få en uddannelse og arbejde. Han udarbejdede planen for mekaniker lærlingene, og han var med til at optage det første hold i 1995, hvor der var 22 ansøgere til 10 pladser – 5 mekaniker og 5 snedkerlærlinge, inden de rejste hjem i august.

Niels Jørgen havde et kæmpe hjerte for børn og unge og brugte sine kompetencer som håndværker i det store arbejde. Desuden havde han en menneskelig nysgerrighed. Efter hjemkosten til Danmark engagerede han sig i KFUMs sociale arbejde i København og senere i Lemvig på hjem for misbrugere. De bosatte sig i Nørre Nissum.

For 5½ år siden ændrede deres tilværelse sig drastisk. Niels Jørgen var ude for en eneulykke, hvor han væltede med sin cykel formentligt ramt af en flugtbilist og pådrog sig en svær hjerneskade. Han lå i koma 6 uger, hvor han fik flere hjerneblødninger. Da han vågnede, var han 99% handicappet. Hans hustru er psykolog, og hun nægtede at tro på, der ikke var nogen muligheder, for hans sjæl var der selvom kroppen ikke ville det samme. Al hukommelse forsvandt, men alligevel kunne kroppen huske. Det kun man aflæses på tallene på maskinerne, når familien kom.

Niels Jørgen kom på Klejtrup Plejehjem ved Viborg de sidste år, og Annette bor nu i Randers.  Fra januar begyndte det at gå ned af bakke, og i påsken forværredes sygdommen, som også gav blodforgiftning, som han ikke kunne overleve. Han døde 10. april og begraves lørdag 17. i Boddum kirke i Thy tæt på deres sommerhus.

Æret være Niels Jørgens minde.

KLIK OG LÆS FLERE ARTIKLER