Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

120 personer dræbt i konflikt mellem hyrder og bønder

Fulani-hyrder har igen angrebet landsbyer i Nigeria. Kirker advokerer for at myndighederne griber ind, beskytter landsbyerne og stiller angriberne til ansvar.

120 personer dræbt i konflikt mellem hyrder og bønder

Flere end 120 mennesker blev i februar dræbt af fulani-hyrder i Nigerias Kaduna-distrikt. Over 140 boliger er ødelagt.

Sammenstød mellem nomadehyrderne og fastboende bønder er eskaleret endnu en gang. Da de fleste fulani-hyrder er muslimer, og de fleste fastboende er kristne eller traditionelt troende, kan konflikten tolkes som en religiøs konflikt.

– Man kan gøre det til et religiøst problem, men faren er, at det reducerer kompleksiteten, forklarer Clement Dachet, der er partnerkoordinator i Mission Afrika og selv er født, opvokset og uddannet i Nigeria.

Kompleksiteten består i, at mange andre faktorer spiller ind i konflikten. Blandt andet etnicitet og økonomi. Så hvis man ser religion, etnicitet og økonomi isoleret fra hinanden forenkler man problemet, forklarer han.

Øget bosætning indskrænker nomadehyrdernes græsningsområder. Det samme gør klimaforandringerne, som skaber tørke.

Flere dødsofre end Boko Haram
Ikke desto mindre har nomadehyrder fra fulani-stammen angrebet landsbyer gentagne gange de senere år.  Netavisen Christian Post rapporterer om hele 6.000 drab det første halvår af 2018 og kalder fulani-hyrdernes gentagne angreb for folkedrab.

Clement Dachet oplyser, at fulaniernes angreb har kostet flere menneskeliv i Nigeria end terrorbevægelsen Boko Harams angreb.

Flere medier kalder situationen en glemt konflikt i lyset af den senest tids rapporter om angreb på to moskéer i Christchurch, New Zealand, hvor 50 mennesker mistede livet.

Konflikten i Nigeria er bestemt ikke glemt af Mission Afrika, der netop har udsendt et nødråb om økonomisk støtte til Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN).

Kirke hjælper de fordrevne
Kirkens hovedkvarter i Numan er nærmest blevet et flygtningecenter for mennesker, der er drevet på flugt fra deres landsbyer af fulani-hyrderne. Kirkens medlemmer indkvarterer de fordrevne og modtager støtte til mad og husly til de mange ekstra personer i husholdningen med støtte fra Mission Afrika.

Kristi Lutherske Kirke i Nigeria har mistet flere hundrede medlemmer i angrebene og advokerer sammen med andre kirker for at myndighederne griber ind, beskytter landsbyerne og stiller angrebsmændene til ansvar.

Kirkens ærkebiskop Musa Panti Filibus besøger Danmark i maj og vil fortælle mere om den aktuelle situation på Mission Afrika Dag den 24. maj, på Himmelske Dage i Herning den 28. maj til 1. juni og hvor han ellers holder foredrag rundt omkring i landet.